Politik

Tilliden er brudt i "Danmarks bedste folketingsgruppe", siger politisk redaktør

Sofie Carsten Nielsen udtaler sig til pressen i Bibliotekshaven i København fredag den 9. oktober.

Hvad skete der? Efter halvanden uges drama i Radikale Venstre holdt folketingsgruppen krisemøde. Her nåede de frem til, at Sofie Carsten Nielsen fortsætter som partiets politiske leder. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Livebloggen er slut

Nogle af radikale folketingsmedlemmer er fortsat samlet, men at dømme på de billeder, der slipper ud fra lokalet, er stemningen en noget anden end i formiddags. 

Derfor lukker vi nu denne liveblog. Tak, fordi du fulgte med. 

Lidegaard har overvejet sin fremtid i partiet

Da Martin Lidegaard efter krisemødet tog ordet, sagde han, at han har overvejet sin fremtid i partiet. Han tabte 7. oktober kampvalget mod Sofie Carsten Nielsen. 

- Det er en kendt sag, at jeg har en lidt anden tilgang og et ønske om en mere dialog- og midtsøgende kurs. En af grundene til, at jeg giver det her en chance til og bliver, det er selvfølgelig fordi, der er mange fra det radikale bagland, der sætter deres lid til, at jeg bliver. Jeg synes, jeg skylder mig selv og partiet at repræsentere den linje.

Så du har altså overvejet at forlade partiet?

- Jeg synes, det har været en svær tid, og jeg er ked af, at det, som jeg synes er den rigtige vej fremad, ikke var det, der blev valgt. Så jeg har selvfølgelig gjort mig grundige overvejelser, men er kommet frem til den konklusion, at jeg har kæmpet for radikal politik i to årtier, og jeg skylder mig selv og partiet at blive ved med det i et stykke tid, og så håber jeg, at vi kan få formuleret en politik, som jeg også kan se mig selv i, sagde Martin Lidegaard.

"Danmarks bedste folketingsgruppe"

Nu er Kristian Hegaard også gået på Twitter og delt et billede af det, han kalder "verdens bedste folketingsgruppe". 

Martin Lidegaard er imidlertid ikke at spotte på billedet, men det er selvfølgelig ikke til at vide, om det er ham, der fører kameraet. 

Kristian Hegaard on Twitter

Forfatter: Kristian Hegaard
 
{settings}
 

Sofie Carsten Nielsen takker for støtten

Mødet fortsætter lige nu hos de radikale, og politisk leder Sofie Carsten Nielsen takker på Twitter for den støtte, folketingsgruppen i dag har vist hende ved at lade hende fortsætte:

Øl på bordet hos de radikale

De radikales folketingsgruppe har valgt at fortsætte mødet efter udtalelsen til pressen. Ifølge den politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, skal der tales politik og drikkes en øl.

Folketingsmedlem Ruben Kidde bekræfter på Twitter, at alkoholen er kommet på bordet:

Politisk redaktør: - Tilliden er nedbrudt

Om Martin Lidegaards behov for at tage ordet efter Sofie Carsten Nielsen siger Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2. 

- Det er jo en konstatering af, at tilliden er nedbrudt mellem de forskellige grupperinger. Der er sikkert også en fornemmelse af, at det gik for stærkt, da Morten Østergaard trådte tilbage. Man skulle måske have ventet.

Tålmodighed havde dog formentlig ikke ført et andet resultat med sig, vurderer han. 

- Det var formentlig endt samme sted, for Sofie Carsten har en større fanskare i gruppen, siger TV 2s politiske redaktør. 

Martin Lidegaard: - Jeg respekterer, at hun er blevet valgt

Martin Lidegaard tager nu ordet og siger, at det kommer til at tage tid at genopbygge tilliden til Sofie Carsten Nielsen. 

- Det er med tillid, som det er med troværdighed. Det brydes meget hurtigt ned, og det tager noget tid at bygge det op igen.

Har du tillid til Sofie Carsten Nielsen? 

- Jeg har ikke noget at tilføje til det, jeg allerede har ytret om det, der er sket. Det, jeg har at tilføje til det fremadrettede er, at vi har givet håndslag på, at vi nu begynder at tale hinanden lidt op og ikke ned. Det er der brug for. 

Er hun den rigtige leder? 

- Hun er blevet valgt som radikal leder, og det respekterer jeg selvfølgelig fuldt ud.

Men er hun den rigtige?

- Jamen.. Sel... Altså... Som jeg har sagt: Jeg stillede jo op imod hende, så jeg havde jo gerne set en anden. Men jeg respekterer, at hun er blevet valgt med et stort flertal, og derfor vil jeg selvfølgelig også arbejde ud fra det, svarer han. 

Sofie Carsten og Ida Auken har talt sammen

Ida Auken har ikke udtalt sig - hverken til pressen eller på sociale medier - efter hun denne uge offentligt beskyldte Sofie Carsten Nielsen for at have dækket over Morten Østergaards krænkelser af en række partimedlemmer. 

Den politiske leder siger nu, at hun har talt med Ida Auken, og at der er mange "skår", der skal ordnes mellem dem. 

Sofie Carsten bliver spurgt til fortielser

Sofie Carsten Nielsen bliver spurgt, om hun har sagt direkte forkerte ting om Morten Østergaards krænkelser. Hertil svarer hun, at hun har sagt præcis det, der "allerede står alle steder".

Hun henviser dermed til de mange historier, der den seneste uge har været om, at hun blandt andet har holdt krænkelser mod Katrine Robsøe skjult. Det undskyldte hun med, at hun havde lovet hende fortrolighed. 

Sofie Carsten Nielsen efter krisemøde: - Jeg har raset for meget

Den politiske leder Sofie Carsten Nielsen fortæller efter et krisemøde i Radikale Venstre, at 

- Vi har haft et rigtig godt og åbent møde i folketingsgruppen. Vi er allesammen enige om, at det her været to rædselsfulde uger, og vi er enige om, at vi er en samlet folketingsgruppe, der har brug for at genopbygge tillid. Vi kigger nu fremad. Vi er rigtig langt bagud, og vi ved, at vi nu skal genvinde tillid, siger Sofie Carsten Nielsen. 

- Jeg har helt sikker begået fejl. Jeg har for eksempel raset for meget. Det er ikke værdigt for en leder, siger hun. 

Mødet er færdigt - vi venter på, at de kommer ud

Meldingen indefra mødelokalet er, at de er færdige og har fået talt ud. Hele folketingsgruppen forventes at komme ud samlet, og Sofie Carsten Nielsen forventes at svare på spørgsmål. 

Krisemøde går over tid

Det radikale krisemøde har nu stået på i to timer, og det var egentlig sat til at slutte nu. Ikke overraskende går det over tid.

Der er imidlertid ikke sluppet meget ud inde fra mødelokalet. Det skyldes ifølge TV 2s politiske reporter Jesper Vestergren, at der internt er blevet aftalt, at medlemmer ikke sender sms'er til pressen. 

Mødested holdt hemmeligt for at undgå kritiske spørgsmål, siger analytiker

Klokken havde kun lige akkurat passeret 14, da journaliststanden flokkedes om det radikale mødested. Og det gik dermed ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder lige efter planen: 

- Det er helt tydeligt, at de gerne har villet undgå, at hele gruppen på vej ind til mødet skulle igennem en kødrand af journalister og svare på kritiske spørgsmål. Efter vanvidsugen har medlemmerne jo behov for at sætte sig omkring et bord og snakke det her igennem, før nogle utaler sig igen - og det er jo lykkedes med den her manøvre, siger han. 

Da mødet gik i gang, modtog flere medier dog en sms fra den radikale pressetjeneste, som oplyste om adressen. Men hvorfor?

- De ved jo godt, at de skylder offentligheden en forklaring. Den kommer de jo også til at skulle give efter det her møde. Derfor gør det dem ikke noget, at journalister ved, hvor det finder sted, efter de er gået ind til mødet. Vi må forvente, at Sofie Carsten Nielsen vil svare på spørgsmål efterfølgende, siger Hans Redder.

Lokationen for det hemmelige møde afsløret

TV 2 har fundet frem til krisemødets lokation. Det viser sig, at mødet holdes i partiets lokaler i Indre By i København, hvor TV 2s politiske reporter Jesper Vestergren befinder sig. 

Folketingsgruppen nåede at indfinde sig, før vi blev bekendt med lokationen, og det har derfor ikke været muligt at stille medlemmerne spørgsmål på forhånd. 

Krisemødet er ifølge TV 2s oplysninger sat til at vare to timer, men det var mødet på Den Sorte Diamant 7. oktober også, og det endte som bekendt med at vare mere end seks timer. 

TV 2 bliver selvfølgelig hængende til den bitre ende, og du kan følge udviklingen både her i livebloggen og på TV 2 NEWS. 

Krisemødet er nu startet

Ifølge TV 2s oplysninger er krisemødet sat til at starte klokken 14, og det må derfor nu være gået i gang. 

Med til mødet er alle de radikale folketingsmedlemmer - dog ikke Morten Østergaard og Ida Auken, som begge er sygemeldt. Sidstnævnte er ellers en af hovedpersonerne i dramaet, da hun onsdag offentligt beskyldte Sofie Carsten Nielsen for at dække over Morten Østergaards seksuelle krænkelser. 

Rohde: - Det tager fem minutter at lave et nyt parti

Jens Rohde, der sammen med Martin Lidegaard og Ida Auken har været blandt de interne kritikere af den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsens håndtering af Morten Østergaards krænkelsessager, skriver i en intern orientering til sin kreds, at han forud for gruppemødet søndag eftermiddag har haft ”en lang og god snak med Sofie”.

- Sofie rækker hånden ud - også til Ida (Auken, red.). Og det er nok for mig. Alt det andet er en køkkenmødding og historie, og det skal vi videre fra, skriver Rohde blandt andet i sin orientering, som TV 2 har læst.

- Hvis vi bliver smidt ud, så tager det fem minutter at lave et nyt parti. Men det er jo ikke det, vi vil, skriver Rohde i orienteringen. 

Der er lagt op til forsoning, siger analytiker

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder lægges der forud for dagens møde op til forsoning.

- Som jeg hører det, så er der altså lagt op til at kigge hinanden i øjnene og sikre, at det her ikke eksploderer yderligere. Om det ender sådan, eller om det eksploderer igen, ved jeg ikke. Men jeg ved, at der har været drøftelser mellem de stridende parter i løbet af formiddagen, siger han. 

Partiet kan nedsmelte i en fløjkrig

Det er ikke alene spørgsmålet om håndteringen af sagerne om seksuelle krænkelser, der er på dagsordenen, vurderer TV 2s politiske analytiker Hans Redder. 

- Der er også en politisk uenighed, hvor dele af folketingsgruppen, anført af Martin Lidegaard, som mener, at den politiske linje har været den forkerte. At man har isoleret sig selv ved at tale konflikten med Socialdemokratiet og Venstre op. At Radikale Venstre ikke længere har den indflydelse i forhandlingslokalet, de gerne vil have.

- Spørgsmålet er, om begge parter (Lidegaard og Sofie Carsten, red.) er klar til at indgå et kompromis og strække sig politisk for at sikre, at hele partiet ikke nedsmelter i en fløjkrig, siger Hans Redder. 

I artiklen herunder kan du læse, hvordan den radikale folketingsgruppe fordeler sig på de to fløje, og hvordan henholdsvis Lidegaard og Sofie Carsten mener, partiet skal ledes. 

Møde flyttes ud af huset

Ifølge TV 2s oplysninger skulle krisemødet have været afholdt i Radikale Venstres gruppeværelse på Christiansborg, men er nu blevet flyttet ud af huset. Hvor det præcis udspiller sig, er fortsat uklart. 

Den samme manøvre så vi for eksempel, da partiet 7. oktober flyttede deres gruppemøde til Den Sorte Diamant. Også da forsøgte partiet at holde lokationen hemmelig for pressen. 

Hvad er op og ned i sagen?

Radikale Venstres nyudnævnte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, har indkaldt folketingsgruppen til krisemøde. Mødet er ifølge TV 2s oplysninger sat til at starte klokken 14.00. 

Mødet skal holdes i kølvandet på diskussioner om, hvem der vidste hvad i sager om den tidligere leder Morten Østergaard, som har erkendt at have givet uønsket seksuel opmærksomhed til flere kvinder i partiet.

Men hvad er op og ned? I artiklen herunder har TV 2 samlet den seneste halvanden uges udvikling, som du kan dykke ned i, hvis du vil sikre dig, at du er helt opdateret forud for dagens møde.