Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Italiens premierminister Giuseppe Conte.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad er status? Flere europæiske lande sætter i øjeblikket rekord i antallet af nye smittetilfælde, og landene lukker derfor delvist ned igen.

Hvad er status i Danmark? Søndag er der konstateret 451 nye smittede med coronavirus. I alt er 680 døde med covid-19 i kroppen. Se alle de seneste tal her.

Italienske borgmestre får flere handlemuligheder

Italiens regering giver landets borgmestre lov til at lukke offentlige pladser ned fra klokken 21 for at forhindre folk i at samles. Det er et af flere tiltag, der skal bremse coronasmitte. Spillehaller, lokale markeder og amatørsport bliver også underlagt restriktioner. I den kommende uge vil regeringen overveje, om fitnesscentre og svømmehaller skal lukke. Det siger premierminister Giuseppe Conte ifølge Reuters. Det skriver Ritzau.

Sydafrikas sundhedsminister er positiv

Sydafrikas sundhedsminister Zweli Lawrence Mkhize er testet positiv for coronavirus. Det skriver han på Twitter. 

Han skriver, at efter at have udvist milde symptomer blev han testet. Hans kone er også blevet testet positiv.

Tysk præsident testes for coronavirus

Arkivfoto. Tysk præsident Frank Walter Steinmeier.

Den tyske præsident, Frank Walter Steinmeier, er søndag blevet testet negativ for coronavirus for anden gang, efter at han har været i kontakt med en smittet person, skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau.

Præsidenten vil forblive i selvisolation og skal testes igen i de kommende dage.

Frankrig har næsten 30.000 nye smittetilfælde

Søndag registrerer Frankrig 29.837 nye smittetilfælde med coronavirus. Det skriver Reuters. Derudover er 85 personer døde med coronavirus i landet.

Dagen før satte landet rekord for smitte med 32.427 nye tilfælde. 90 personer døde med virussen.

New Yorks guvernør præsenterer vaccineplan

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, præsenterede søndag en plan for, hvordan rækkefølgen for hvornår bestemte grupper skal vaccineres mod coronavirus, når vaccinen findes, på hvilke tidspunkter. Det skriver The Guardian

Planen falder i fem faser:

  • Første fase: Sundhedspersonale i patientplejen, fast plejehjemspersonale og visse plejehjemsbeboere.
  • Anden fase: Reddere, skolepersonale, andre offentlige ansatte i kontakt med offentligheden og personer, hvis helbredstilstand udsætter dem for ekstrem risiko.
  • Tredje fase: Personer over 65 år. 
  • Fjerde fase: Alt andet nøglepersonale.
  • Femte fase: Sunde voksne og børn.

Prioriteringen vil variere alt efter, hvor stor forekomst af virus der er i bestemt område, siger guvernøren ifølge The Guardian.

Antallet af smittede højskoleelever fortsætter med at stige

Smitteudbruddet blandt elever på Gerlev Idrætshøjskole fortsætter med at stige. En kollektiv saunatur udløste i første omgang 42 smittetilfælde. Søndag er yderligere 20 smittede, så i alt er 62 ud af 130 elever smittet.

Det skriver TV 2 ØST.

- Jeg fortryder helt vildt meget, at jeg gik med i sauna, fortæller Vigga Moestrup, der er en af de smittede, til TV 2 ØST.

Smitteudbrud i Italiens parlament

Mindst 20 personer fra det ene kammer af Italiens parlament er blevet testet positiv for coronavirus, rapporterer italienske medier ifølge nyhedsbureauet dpa, skriver Ritzau.

Alle afstemninger i kammeret er blevet suspenderet i den kommende uge.

Demonstrationer mod coronarestriktioner i Prag

Demonstrationer i den gamle bydel i Prag.

Borgere demonstrerer mod coronarestriktioner i Tjekkiets hovedstad Prag søndag. Lørdag slog Tjekkiet - sammen med en række andre europæiske lande - rekord i antal smittede. Ifølge Ritzau er hundredevis af demonstranter til stede.

Disse europæiske lande har flest døde

Mere end en kvart million mennesker er døde med coronavirus ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO). I alt er 255.822 personer på kontinentet registreret døde med virussen. 

Disse fem lande har mistet flest i pandemien ifølge tal fra Johns Hopkins University:

  • Storbritannien: 43.669 døde.
  • Italien: 36.543 døde.
  • Spanien: 33.775 døde.
  • Frankrig: 33.325 døde.
  • Rusland: 24.039 døde.

Godt 11.000 smittede i Italien

I Italien er 11.075 personer blevet testet positive for coronavirus det sidste døgn, oplyser landets sundhedsministerium til nyhedsbureauet Reuters. Dagen før var tallet 10.925. 

Knap 17.000 nye smittede i Storbritannien

I Storbritannien har man registreret 16.982 nye smittede søndag. Det skriver Reuters. 

Derudover er 67 personer døde med coronavirus. Det er lavere end lørdag, hvor tallet var 150.

Hollandsk premierminister: Skulle have stoppet royal ferie

Den hollandske premierminister Mark Rutte indrømmer i et brev til det hollandske parlament, at han skulle have bremset den ferie, som det hollandske kongepar netop har afbrudt grundet kritik. 

– Jeg var opmærksom på kongefamiliens planlagte ferie. Jeg har foretaget en forkert vurdering, siger Rutte i et brev til parlamentet søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

PLO-generalsekretær indlagt med coronavirus

Palæstinensernes chefforhandler, Saeb Erekat, er søndag blevet indlagt på et hospital i Israel med covid-19. Erekat, der er generalsekretær i Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO), blev tidligere på måneden testet positiv for coronasmitte.

Søndag blev han bragt fra sit hjem på Vestbredden til et hospital i Israel. Øjenvidner siger, at den 65-årige leder lå på en båre og blev lagt ind i en israelsk ambulance.

- Hans tilstand er ikke god, siger hans bror til nyhedsbureauet AFP.

Tjekkiet venter med nedlukning i to uger

I Tjekkiet, der har Europas højeste infektionsrate, venter man mindst to uger med at beslutte, om man skal indføre en fuld nedlukning af landet. Det skriver The Guardian, der citerer premierminister i landet Karel Havlíček.

I den seneste uge er barer og restauranter blevet beordret lukket. Man må dog gerne sælge take-away, og skolerne er gået over til fjernundervisning. 

Heunicke: Det er en bekymrende udvikling

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder coronapandemiens tag i Europa for "en bekymrende udvikling" i et længere opslag på sin Facebookprofil. 

Han bekymrer sig også over, at den såkaldte positivprocent - altså procentdelen af antallet af de testede, der får et positivt svar - er steget i Danmark. Torsdag var 1,3 procent af de 34.847 personer, der blev testet, positive for virussen. Og det er det højeste niveau, "vi har set længe", skriver ministeren. 

- Smitten faldt henover sommeren, og vi glemte måske i et øjeblik, hvilken sundhedskrise hele verden står i. Men epidemien har ligget og ulmet, og nu er den blusset op igen, skriver han. 

Coronapandemien har igen fat i Europa. Jeg vil give en kort status for situationen her i Danmark og i Europa. Mange...

Posted by Magnus Heunicke on Sunday, October 18, 2020

Irland vil indføre nationale restriktioner

Irland vil indføre "betydelige" restriktioner landet over for at inddæmme coronavirus. Det siger uddannelsesminister Simon Harris søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Det skriver Ritzau.

Han siger, at restriktionerne ikke kommer til at have samme karakter som i foråret, hvor der var tale om en omfattende nedlukning. Tiltagene vil blive præsenteret mandag.

451 smittet med coronavirus det seneste døgn

451 personer er blevet smittet med coronavirus i løbet af det seneste døgn. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

En person er død det seneste døgn efter have været smittet med coronavirus, og yderligere ni personer er indlagt med covid-19 i kroppen.

Henrik Ullum, der er overlæge på Rigshospitalet, vurderer, at coronasmitten fortsat stabil i Danmark. 

- Det ligger betydeligt under, hvad vi ser i andre europæiske lande, lyder det fra overlægen.

Udenrigsminister tester negativ for corona

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er for anden gang inden for en lille uge blevet testet negativ for coronavirus. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Jeppe Kofod er blevet testet, efter han mandag deltog i et møde i EU.

Efter mødet er det kommet frem, at den østrigske udenrigsminister, Alexander Schallenberg, var blevet testet positiv for coronavirus.

Finlands statsminister ikke smittet med coronavirus

Den finske statsminister, Sanna Marin, er testet negativ for coronavirus. Det oplyser den finske regering ifølge nyhedsbureauet dpa.

Statsministeren måtte fredag forlade EU-topmødet i Bruxelles på grund af risiko for coronasmitte. Sanna Marin var tidligere på ugen til møde med et finsk parlamentsmedlem, der efterfølgende blev testet positiv for corona.

Smitten blandt mink spreder sig - bekymrende siger veterinærchef

En minkfarm i Thyregod i Vejle Kommune og en farm i Måde i Esbjerg Kommune er konstateret smittet med covid-19. Det skriver TV Syd.

Derfor skal besætningerne slås ned, hvilket vil ske tirsdag eller onsdag i den kommende uge.

- Det er bekymrende, at smitten rykker længere ned i landet nord fra. Senest har vi konstateret den på tre farme i Ringkøbing-Skjern Kommune og på to i Ikast-Brande Kommune, siger Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

Ifølge veterinærchefen kender myndighederne ikke årsagen til, hvordan coronasmitten blandt mink spreder sig i landet. Smitten med covid-19 blandt mink blev første gang konstateret i Hjørring. Siden har især en lang række nordjyske minkfarme oplevet smitte blandt dyrene, og for nuværende er der konstateret smitte på mere end 100 minkfarme.