Coronavirus

En lang række lande i Europa sætter smitterekorder

Ifølge polsk virolog står vi på kanten af en katastrofe. Dansk professor maner til ro.

De røde coronalamper er tændt Europa over. Smittetallet stiger på kontinentet, og flere lande sætter smitterekorder.

Fra fredag til lørdag har mindst ni lande registreret det højeste antal smittede på et døgn under coronapandemien.

Antallet af nye smittetilfælde, de respektive lande har registreret, er:

  • Frankrig: 32.427
  • Italien: 10.925
  • Holland: 8114
  • Tyskland: 7830
  • Østrig: 1747
  • Polen: 9622
  • Tjekkiet: 11.105
  • Ukraine: 6410
  • Cypern: 203

Det skal tages i betragtning, at alle lande tester mere i dag, end de gjorde i foråret, da pandemien brød ud.

Vi står på kanten af en katastrofe

Paweł Grzesiowski, immunolog i Warszawa

Lørdag blev der også sat rekord på verdensplan for antallet af konstaterede smittetilfælde på et døgn med over 400.000, hvoraf Europa står for en stor del af smittetilfældene.

Ifølge Reuters er Europa nu ”verdens epicenter” med et gennemsnit på 140.000 tilfælde af smittede om dagen i den seneste uge.

Europa har flere daglige smittetilfælde end USA, Brasilien og Indien tilsammen, og i øjeblikket konstaterer kontinentet 1 million nye smittetilfælde hver 9. dag, og ud af 100 globale smittetilfælde er de 34 fra europæiske lande, konstaterer Reuters i en analyse.

Ekspert: Ikke bekymrende

På trods af de høje smittetal maner Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til ro.

- Tallene går klart opad, men dødsfaldene er meget lavere end i foråret – selv i lande som Spanien og Frankrig, der længe har haft høje smittetal, siger han.

Han mener, at vi gennem efteråret og vinteren skal vænne os til høje smittetal:

- Vi vil med stor sandsynlighed opleve dette niveau gennem hele vinteren, men uden at det vil løbe ud af kontrol.

Professoren peger på, at den nye smittestigning ikke er så bekymrende, fordi alle lande og myndigheder har fået styr på, hvad der virker mod virussen i modsætning til i foråret, hvor landene stod på bar bund.

Det afspejler sig i de lavere dødstal i forhold til i foråret, konstaterer han. Ifølge WHO's data blev der 4. april konstateret 5200 coronarelaterede dødsfald i Europa på et døgn - det højeste registreret - mens tallet for det seneste døgn er 1500 døde.

- Mange sårbare beskyttes nu bedre, der testes og opspores bedre, og så har landene et hurtigtagerende system til at sætte restriktioner i værk, som denne gang er gearet til smitteniveauet.

Restriktioner i mange lande

Restriktioner er netop ét af de værktøjer, mange europæiske lande nu skruer op for.

I Italien har premierminister Giuseppe Contes kontor meddelt, at man søndag vil præsentere nye tiltag for at begrænse smitten. Man vil eksempelvis bede skolerne om i højere grad at benytte sig af onlineundervisning.

Samtidig skal virksomheder i højere grad lade medarbejderne arbejde hjemme, og italienske aviser erfarer, at de nye tiltag også kan være rettet mod fitnesscentre, svømmehaller og andre former for sport.

I forvejen har den italienske regering indført påbud om at bære mundbind uden for hjemmet og sat en grænse for antallet af mennesker, der må samles på restauranter og andre steder.

I Frankrig har regeringen erklæret national sundhedskrise og har indført udgangsforbud fra klokken 21 til 06 i Paris og 8 andre storbyer fra lørdag.

Polen, der slap nådigt i første bølge, kæmper nu med rekordsmittetal. Regeringen meddeler, at man nu intensiverer uddannelsen i coronabekæmpelse for sygeplejersker, og man planlægger at opføre felthospitaler.

- Vi står på kanten af en katastrofe, siger immunolog i Warszawa Paweł Grzesiowski ifølge The Guardian.

Polen har konstateret 41.270 nye tilfælde af coronavirus de seneste 7 dage, mens 521 er døde i samme periode.

I Rusland foregår al undervisning online, og det samme gælder i Tjekkiet, hvor alle ikke-akutte indlæggelser er sløjfet for at frigøre sengepladser.

'Intet lys for enden af tunellen'

I Belgien, der har Europas næsthøjeste smittetal i forhold til indbyggertal, er alle hospitaler blevet bedt om at reservere 25 procent af alle sengepladser til covid-patienter.

- Vi kan ikke se lyset for enden af tunnellen, siger administrerende direktør Renaud Mazy fra universitetshospitalet Saint-Luc i Bruxelles ifølge The Guardian.

Belgien har konstateret 202.151 coronatilfælde og 10358 dødsfald relateret til virussen.

I den spanske region Catalonien er alle barer og restauranter lukket i 15 dage, og i Nordirland er alle skoler lukket i 14 dage, mens restauranter først må åbne om 4 uger.

Ifølge WHO er der i Europa konstateret i alt 7,7 millioner smittede, mens 254.729 dødsfald kan relateres til coronavirus.