Samfund

Seneste nyt om coronavirus

Coronavirus

Hvad skete der? Antallet af konstaterede smittetilfælde fortsætter med at stige i flere europæiske lande, som delvist er begyndt at lukke ned igen.

Hvad var status i Danmark? Torsdag blev der registreret 418 nye smittetilfælde. I alt har 677 personer mistet livet med coronavirus. Se alle de seneste tal her.

Banker: Minkavlere vil lukke under corona

En stor del af de coronaramte minkfarme vil blive tvunget til at lukke, fordi de kriseramte avlere ikke har penge til at klare sig gennem endnu en periode med underskud.

Det er vurderingen fra flere af de banker, der finansierer erhvervet, skriver Jyllands–Posten.

Det skyldes blandt andet, at hele pelsindustrien længe har været i økonomisk krise på grund af store prisfald på minkskind.

Privat firma sikrer kort coronakø i Jylland

Danske Regioner har købt sig til, at 3000 coronaprøver hver dag skal analyseres hos et privat firma i Aarhus. Det sker for at undgå transport til hovedstaden – og på den måde længere ventetid på svar. Det skriver Jyllands–Posten.

De private test, som udføres af firmaet Eurofins' afdeling, kommer fra sundhedssporet, som er de prøver, der udføres på sygehusene af for eksempel mennesker med symptomer og sundheds– og omsorgspersonale.

Virksomhed ramt af corona

Frederikssund–virksomheden Mountain Top er blevet ramt af et udbrud med coronavirus. 24 af virksomhedens 196 ansatte er blevet testet positive for corona, skriver sn.dk.

Alle virksomhedens medarbejdere er blevet testet i løbet af den seneste uge, og det er her, at smittetilfælde er opfanget.

Spanien sætter smitterekord

Spanien rapporterer fredag flere nye coronasmittede over et døgn end noget andet døgn, siden pandemien brød ud. Således er 15.186 personer konstateret smittede inden for 24 timer. Smittetallene skal dog ses i relation til, at Spanien tester mange flere nu sammenlignet med i foråret.

11 procent af dem, der testes for corona, er smittede, fortæller det spanske sundhedsministerium fredag.

23 plejehjem har besøgsforbud

Siden midten af september har Styrelsen for Patientsikkerhed indført besøgsforbud på 23 plejehjem i Danmark. Det skriver TV2 Lorry. En stor del af dem ligger på Sjælland.

Et besøgsforbud kan benyttes, hvis der er udbrudt coronasmitte med én eller flere smittede. I sådanne tilfælde kan forbuddet bruges til at inddæmme smitte og beskytte beboere og ansatte.

Antallet af døde med coronavirus runder 1,1 millioner

Verden har rundet 1,1 millioner døde med coronavirus. Det viser tal fra Johns Hopkins. De hårdest ramte lande er i nævnte rækkefølge: USA, Brasilien, Indien, Mexico og Storbritannien.  

Påbud om mundbind i Flensborg

Det bliver inden længe påbudt at bære mundbind udendørs et enkelt sted i Flensborg. Påbuddet omfatter Søndertorv i Flensborgs gågade og bliver udløst af et direktiv fra den slesvig–holstenske regering. Det skriver JydskeVestkysten. Direktivet træder i kraft mandag.

508 nye smittede i Grækenland

Grækere bærer mundbind i byen Kozani, mens de venter på at få udleveret en covid-19-test.

Fredag oplyser myndighederne i Grækenland, at 508 nye personer er registreret smittet med coronavirus.

Det er første gang, at den daglige opgørelse over smittede overstiger 500 mennesker, siger epidemiolog Gikas Magiorkinis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Italien rammer smitteniveau fra foråret

Italien har over det seneste døgn registreret 10.010 nye smittede med coronavirus. Det oplyser sundhedsmyndighederne fredag, skriver The Guardian.

Antallet er det højeste daglige smittetal siden coronaudbruddet ramte Italien i begyndelsen af året.

Tyskland kan blive næste lukkede land for danskere

Tyskland er på vej til at komme på listen over lande, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til. Landet har de seneste to uger i gennemsnit haft 32,6 smittede med coronavirus om ugen per 100.000 indbyggere. De danske myndigheder fraråder ikke-nødvendige rejser til et land, hvis der er over 30 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere om ugen. 

Højskole sender 140 elever hjem

Tirsdag blev en elev fra Idrætshøjskolen i Aarhus bekræftet smittet med corona. Kort efter blev 140 af skolens elever sendt hjem. Det oplyser højskolen på Facebook fredag.

Siden det første tilfælde, er yderligere 12 elever konstateret smittet med corona. Flere elever og lærere venter stadig på svar fra coronatest. Højskolen venter at starte op igen i uge 43.

Johnson truer Manchester: Skærp jeres restriktioner

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, truer med at gribe ind overfor Manchester, hvis storbyen ikke indfører maksimalt beredskabsniveau.

- Hvis ikke vi kan nå til enighed, bliver jeg nødt til at gribe ind for at beskytte Manchesters hospitaler og redde borgernes liv, siger Boris Johnson.

Manchesters borgmester, Andy Burnham, har modsat sig det høje beredskabsniveau, hvis ikke regeringen øger den økonomiske støtte over vinteren.

Falske papirer gav dobbelt straf på grund af covid-19

Med falske arbejdskontrakter forsøgte tre mænd og en kvinde fra Rumænien i september at komme ind i Danmark, og fredag er de blevet dømt af Retten i Sønderborg.

Straffen er blevet fastsat til fængsel i 80 dage. Det er en fordobling i forhold til den normale sanktion, oplyser anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Bosnien frygter overbelastet sundhedsvæsen

Bosniens sundhedsmyndigheder oplyser fredag, at 621 mennesker er registreret smittede med coronavirus det seneste døgn. Det er et rekordhøjt antal, og det er tredje dag i træk, skriver The Guardian.

Myndighederne advarer i den forbindelse om, at sundhedsvæsenet kan bryde sammen, hvis udviklingen fortsætter.

Stort show i 2021 aflyses på grund af corona

Danish Air Show blev aflyst i år på grund af coronavirus, og allerede nu har arrangørerne droppet showet for 2021, der skulle være afholdt i juni.

- På grund af usikkerheden om covid-19 og muligheden for at gennemføre et arrangement med 120.000-130.000 mennesker i 2021, aflyser vi nu Danish Air Show 2021. Selvom der ganske vist er lang tid til 20. juni, hvor situationen kan være - og forhåbentligt er - en anden, vælger vi ikke at bruge ressourcer på det meget omfattende planlægningsarbejde, som ellers skulle begynde nu, skriver Danish Air Show på deres hjemmeside.

Ny aftale sikrer mulige vacciner til næsten hele Danmark

EU-Kommissionen har indgået en tredje forhåndsaftale på EU-landenes vegne - herunder Danmarks - med en vaccineproducent om køb af mulige vacciner mod coronavirus. Danmark er fredag indtrådt i aftalen. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået med virksomheden Johnson & Johnson.

Såfremt vaccinen godkendes, kan op til 5,2 millioner borgere blive vaccineret som følge af denne aftale alene. Der bor cirka 5,8 millioner mennesker i Danmark.

Nordjysk kommune begrænser tilbud om influenzavaccine

Efter at der er skabt tvivl om, hvorvidt Danmark har indkøbt nok influenzavacciner til de svageste borgere, vil Aalborg Kommune ikke længere tilbyde vaccinen gratis sine ansatte. Det skriver TV 2 Nord.

Tysk institut præsenterer ny hurtig coronatest

På en mediemesse i den tyske storby Dresden præsenterer Frauenhofer Institute en ny slags coronatest. Den reducerer ventetiden på et covid–19 testsvar fra fire timer til 40 minutter.

Testen fremvises af en ansat fra instituttet.

Frankrig indfører hurtige coronatest i lufthavne

I oktober vil Frankrig indføre hurtige coronatest i lufthavne, meddeler landets transportminister. Den internationale lufttransportsammenslutning presser på for at få test i lufthavnene for at lette karantænekrav.

De hurtige test er en smule mindre præcise end de laboratoriebaserede. Et sådan tiltag vil kun blive effektivt, hvis det bruges kollektivt og er accepteret af regeringer som et alternativ til karantæne, skriver The Guardian.

Testning vil muligvis begynde i næste uge i lufthavnene Charles de Gaulle og Orly, skriver den franske avis La Tribune.

Schweiz slår smitterekord fredag

En protest mod mundbindpåbud i Schweiz fra september.

Det seneste døgn er der registreret 3105 nye smittetilfælde i Schweiz. Alpelandet sætter ny rekord for smittetilfælde for anden dag i træk, skriver The Guardian.

Antallet af bekræftede smittede i Schweiz er 74.422 siden virussen kom til landet. Antallet af døde med coronavirus stiger med fem til 1823.