Jakob Buch-Jepsen brugte meget tid og energi på at servicere pressen under ubådssagen.
Efterforskningen

De grusomme detaljer sneg sig ind på ubådssagens anklager: - Jeg var ret berørt af det

Der hvilede et stort ansvar på Jakob Buch-Jepsens skuldre, da retssagen i den såkaldte ubådssag begyndte.

I en retssal i København sad ubådsbyggeren Peter Madsen.

Han var iklædt en hvid t-shirt, blå bukser og kondisko. Han havde briller på, og kiggede ud over de mange tilhører.

Om lidt skulle retten sættes endnu en gang i dét, der i hele verden var blevet kendt som ‘ubådssagen’.

Den daværende 42-årige Jakob Buch-Jepsen havde også taget plads i retten. Han var specialanklager og manden, der om lidt skulle afhøre Peter Madsen.

Anklagemyndigheden mente, at Peter Madsen havde dræbt den svenske journalist Kim Wall i kombination med seksuelle krænkelser for derefter at have parteret hende og smidt hende over bord fra sin ubåd.

Hver gang jeg kigger på vandet, tænker jeg: “Hvad foregik der dengang?”

Jakob Buch-Jepsen

Faktaboks om ‘Efterforskningen’

‘Efterforskningen’ handler om opklaringsarbejdet i ubådssagen.

I serien kommer man helt tæt på drabschef Jens Møller Jensen og hans medarbejderes metodiske opklaringsarbejde og helt tæt på de udfordringer, specialanklager Jakob Buch-Jepsen stod over for i sin kamp for at klargøre sagen til retten.

I tv-serien spiller Pilou Asbæk rollen som anklageren, der skal få dømt "opfinderen" for drabet på Kim Wall.

Serien er skrevet og instrueret af Tobias Lindholm og i nært samarbejde med Ingrid og Joachim Wall, Jens Møller Jensen og Jakob Buch-Jepsen.

Jakob Buch-Jepsen gik efter fængsel på livstid - subsidiært forvaring. Kun én gang før i sin lange karriere havde han bedt om livstid.

Men kunne overlagt drab overhovedet bevises?

Selvom Kim Wall var død på Peter Madsens ubåd, og hendes lig var fundet parteret i månederne efter, var det faktisk ikke så ligetil at påvise, at Peter Madsen havde planlagt og udført drabet.

Folkedomstolen havde allerede dømt Peter Madsen, men uden en klar dødsårsag kunne ubådsbyggeren ende med at blive dømt for usømmelig omgang med lig.

Den forbrydelse har en strafferamme på op til blot seks måneder.

Det var skrækscenariet.

Og selvom Jakob Buch-Jepsen havde stakke af ringbind med beviser, meldte usikkerheden sig løbende.

Var der nok til at få Peter Madsen idømt en livstidsdom for overlagt drab?

En sag, der trak i Jakob Buch-Jepsen

Jakob Buch-Jepsen læste ligesom rigtig mange andre danskere om den forsvundne ubåd i medierne fredag formiddag 11. august 2017.

Han forestillede sig på ingen måde, at ubåden ville komme i berøring med hans afdeling eller arbejde. Men på vej hjem fra arbejde samme dag fandt han ud af, at efterforskningschefen Jens Møller Jensen havde fået sagen.

Peter Madsen var blevet anholdt og sigtet for drabet på 30-årige Kim Wall.

Mystikken om, hvad der var sket og ikke mindst, hvor Kim Wall var, voksede og voksede i pressen minut for minut.

Noget trak i Jakob Buch-Jepsen. Det var en sag, der var fagligt udfordrende, men Kim Walls skæbne lå ham også meget på sinde.

Derfor håbede han at blive den ansvarlige jurist på sagen. Og fire dage senere blev han det i samråd med advokaturchefen.

Faktaboks om Jakob Buch-Jepsen

Født 27. okt. 1975 i Sønderborg.

Bosat i Malmø med sin hustru og tre børn på 17, 15 og 9 år.

Udd. cand.jur. i 2001 ved Kbhs Universitet.

Arbejdede i Anklagemyndigheden i Københavns Politi, statsadvokaturerne og Rigspolitiet i 16,5 år - de sidste 10 år i Advokaturen for Personfarlig Kriminalitet.

Ubådssagen blev den sidste i anklagemyndigheden. Nu arbejder han i Koch/Christensen Advokatfirma i København, primært som forsvarer og bistandsadvokat med speciale i strafferet, både med almindelige straffesager og disciplinær-, klage-, kommissions- og strafferetlige undersøgelser mod offentligt ansatte.

Nu hvilede der et stort ansvar på Jakob Buch-Jepsens skuldre. Men det var et ansvar, han var vant til.

En anklager bærer nemlig et stort ansvar for andre menneskers liv og fremtid.

Det mærkede Jakob Buch-Jepsen, allerede første gang han skulle nedlægge påstand om, at et andet menneske skulle fratages nogle af de helt grundlæggende frihedsrettigheder – nemlig at komme i fængsel.

Ansvaret skræmte ikke Jakob Buch-Jepsen, der startede i anklagemyndigheden tilbage i 2002.

Tværtimod. Det cementerede kun, hvor vigtigt faglighed, arbejdsindsats, engagement og grundighed var.

- Når man står som anklager i retten og er for dårligt forberedt, gør man ikke sit arbejde ordentligt, og det er ikke tilfredsstillende for den tiltalte eller forurettede, siger Jakob Buch-Jepsen.

Arbejdet stillede også krav til en helt særlig styrke og psyke. For med sager om terror, drab, voldtægter og seksualkrænkelser af børn har Jakob Buch-Jepsen måttet håndtere bevismateriale, der har krævet en helt særlig robusthed.

Det er ikke en medfødt styrke, men en tilegnet.

Arbejdet kræver også en slags mental skrivebordsskuffe, hvor man kan lægge ondskaben og ulykken fra de mange sager fra sig, inden man tager hjem til sin familie.

Det lykkes Jakob Buch-Jepsen oftest med at gøre, men ubådssagen viste sig at være umulig at holde ud i den professionelle udstrakte arm.

Chokerende nyhed

Ti dage efter nyheden om den sunkne ubåd og forsvundne journalist havde stjålet alle avisers forsider, fandt en forbipasserende liget af en kvinde i vandkanten ved Vestamager. Det stod hurtigt klart, at der var tale om Kim Walls torso.

Hoved, ben og arme manglede.

Selvom Jakob Buch-Jepsen er et professionelt menneske, var han også blot et menneske.

Og på trods af at han med knap to årtier i anklagemyndigheden havde set lidt af hvert, chokerede nyheden om torsofundet ham.

Det var drabschef Jens Møller Jensen, der overbragte ham nyheden, mens Jakob Buch-Jepsen sad i toget på vej over Øresund.

- Det var jo en mærkelig samtale. Min første tanke var jo: “Er det overhovedet Kim Wall?”. Det var bare så absurd en tanke, siger Jakob Buch-Jepsen og bliver tydeligt berørt af at tænke tilbage på samtalen.

Sagens mange uhyggelige og grumme detaljer var svære at efterlade i den mentale skrivebordsskuffe. Det var tæt på umuligt at slippe sagen, når han havde fri.

Det mærkede han for alvor, når han i sin fritid gik tur ved vandet.

Jeg håber ikke, at der er nogen myndighedspersoner, der kan være helt upåvirkede af deres arbejde. Det viser vel bare, at man er et menneske med følelser

Jakob Buch-Jepsen

Tankerne kredsede om Kim Wall

Jakob Buch-Jepsen er som søn af en statsskovrider vokset op omgivet af de danske statsskove. Men havet har altid betydet noget helt særligt for ham og hans familie.

Derfor havde han også valgt at bosætte sig tæt på havet sammen med sin svenske kone og deres tre børn i Malmø.

Familien bader ikke hele året rundt, men dagligt om sommeren og også gerne i foråret og efteråret. Jakob Buch-Jepsen brugte blandt andet gå- og badeture i Øresund til at ”rense dagen af”.

Men efter nyheden om, at Peter Madsen havde ”begravet Kim Wall til søs”, blev mødet med havet noget helt andet.

I stedet for at få renset hovedet for mange af de forfærdelige informationer, som fulgte med arbejdet, kredsede tankerne om Kim Walls sidste timer.

- Spørgsmålene meldte sig. Hvad pokker var der sket? Det brugte jeg meget energi på at tænke over på mine gå- og løbeture ved havet. Jeg var ret berørt af det, siger Jakob Buch-Jepsen i dag om at kigge ud over Øresund fra den svenske side.

Badeturene med børnene blev også anderledes i de sensommeruger, hvor man stadig ikke havde fundet resten af Kim Walls lig. På dette tidspunkt havde man ikke en helt klar fornemmelse af, hvor man skulle lede.

- Jeg blev bekymret for, om hun kunne være kommet over til den svenske side, siger Jakob Buch-Jepsen.

Tanken om, at hans børn, som elskede at snorkle rundt med dykkerbriller og svømmefødder på det lave vand, skulle støde på Kim Walls jordiske rester, var ubærlig.

Derfor tog Jakob Buch-Jepsen selv snorkel og svømmefødder på og begyndte at afsøge det område, hvor de badede.

Efterfølgende fik man afgrænset et mindre område i Øresund, hvor dykkere i løbet af det meste af efteråret 2017 søgte i Køge Bugt.

Svensk drabssag spøgte - kunne det samme ske i ubådssagen?

Selvom Jakob Buch-Jepsens arbejde primært starter, når politiet overdrager sagen til anklagemyndigheden, vejledte han løbende efterforskningsholdet i det juridiske, og i hvilke bevistemaer der særligt kunne være fokus på.

I denne periode fandt man værktøj, Kim Walls hoved, arme, ben og tøj. Man afhørte vidner, ransagede hos Peter Madsen og fandt blandt andet de uhyggelige videofilm om halshugning af kvinder på hans computer.

I takt med at efterforskningen skred frem, ændrede Peter Madsen flere gange forklaring om, hvad der var foregået den aften og nat på ubåden.

Hver gang han gjorde det, var der nye ting, der skulle efterforskes og tages stilling til i forhold til at få samlet de rigtige beviser frem mod retssagen i marts.

Den såkaldte folkedomstol havde allerede dømt ham - Peter Madsen var Kim Walls morder.

Men selvom hendes lig var blevet parteret, manglede dødsårsagen.

Fordi Kim Wall var svensk, var ubådssagen nærmest lige så svensk som dansk.

I januar 2018, blot få måneder før den endelige retssag mod Peter Madsen gik i gang, var en svensk mand blevet frikendt for drabet på sin kone og kun dømt for usømmelig omgang med lig.

Der havde ellers været mange spor – blandt andet blodspor i mandens bils bagagerum. Men dødsårsagen kunne ikke fastslås.

Sagen havde rystet svenskerne, og nu frygtede man det værste:

At dødsårsagen aldrig ville blive fundet, og at man dermed ikke kunne påvise overlagt drab. På den måde ville Peter Madsen kunne nøjes med at blive dømt for usømmelig omgang med lig, der giver op til seks måneders fængsel.

Jakob Buch-Jepsen kendte udmærket til den svenske sag. Faktisk havde nabolandet haft flere lignende sager.

Og det var også en reel frygt, han gik med.

En eksamen med hele verden som tilskuere

Det blev umuligt for ham at få en pause fra ubådssagen og dens uhyggelige detaljer. Den lå hele tiden i baghovedet, hvilket gjorde tiden meget intens.

Og ikke nok med, at næsten alt handlede om den, havde Jakob Buch-Jepsen også andre sager sideløbende. Blandt andet en sag om drab og drabsforsøg.

Det føltes, som om han konstant løb maraton.

Da retssagen nærmede sig, følte han sig slet ikke klar. Men han var til gengæld helt sikker på, at han nok skulle blive det.

Han bestilte tid til frisøren, sendte jakkesættet til rens og brugte mange af døgnets timer på at forberede sig.

Sommerfuglene i maven begyndte at kunne mærkes. Han var ikke nervøs, men spændt. På samme måde som når man skal til eksamen.

Men det var en eksamen med hele verden som tilskuere.

Sådan er artiklen blevet til

Denne featurefortælling er skrevet på baggrund af interview med Jakob Buch-Jepsen og hans bog ‘Jeg som anklager’, Peoples Press, som han har skrevet i samarbejde med journalist Stine Bolther.

På fornavn med Peter Madsen

Alt emmede af spænding, da Jakob Buch-Jepsen kiggede på sit ur. Klokken var 09.28. Om to minutter ville dommeren komme ind og det hele gå i gang.

Jakob Buch-Jepsen betragtede Peter Madsen, som rettede blikket mod Kim Walls forældre.

De sad roligt og kiggede tilbage på ham.

Kiggede på manden, der var tiltalt for at have slået deres datter ihjel, parteret hende og smidt hende over bord fra sin ubåd.

Nu var det Jakob Buch-Jepsens arbejde at få ham dømt for det.

Pressen var massivt til stede - både inde i retssalen, hvor 12 udvalgte danske medier og to svenske havde fået plads, og nede i byrettens kantine. Her var der stillet fire storskærme op, som livetransmitterede fra salen, hvor over 100 journalister og fotografer fra mindst 15 lande overværende sagen.

Frem til pausen fremlagde han og forsvareren hver deres forelæggelse. Da frokostpausen var forbi, satte Peter Madsen sig i stolen midt i lokalet.

Jakob Buch-Jepsen gik i gang med sin afhøring.

- Laver du noget seksuelt med hende? spurgte Jakob Buch-Jepsen.

- Jakob! Det er ikke en situation, hvor man tænker på den slags. Lad mig minde om, at på det her tidspunkt er der ikke noget erotisk i det her - intet, svarede Peter Madsen.

Allerede i de indledende retsmøder havde Peter Madsen været på fornavn med Jakob Buch-Jepsen.

Det var ikke noget, som den erfarne anklager lod sig gå på af.

- Det var en del af min strategi at lade ham fortælle og tale derudad, for det syntes jeg ikke, hans sag blev værre af. Så jeg var bevidst ikke for styrende i mine spørgsmål, fortæller Jakob Buch-Jepsen.

Tre sager

Jakob Buch-Jepsen har som anklager arbejdet med hundredvis af straffesager heriblandt:

- Terrorsagen mod Said Mansour også kendt som “Boghandleren fra Brønshøj”

- Trippeldrabet på Frederiksberg, hvor tre unge mænd blev skudt og dræbt, mens de lå og sov

- Havnesagen, hvor en 33-årig mand blev idømt forvaring for drabs- og voldtægtsforsøg på en ung kvinde.

Som anklager havde han gennem årene mødt mange skyldige og uskyldige - vanekriminelle og helt almindelige mennesker.

I sit arbejde oplevede han gang på gang, at der ofte var en forklaring på, hvorfor en person endte i retten. Ofte kunne der trækkes tråde tilbage til arv og miljø, dårlige forbilleder, lav social status og psykisk sygdom.

Oftest forstod Jakob Buch-Jepsen de tiltaltes handlinger uden at acceptere dem, men enkelte gange stod han efterladt med flere spørgsmål end svar.

Jakob Buch-Jepsen afhørte Peter Madsen i retten adskillige gange, men om han også kunne se mennesket bag Kim Walls drabsmand, vil han ikke kommentere på. Faktisk vil han slet ikke sige noget om Peter Madsens person.

- Jeg har selvfølgelig en personlig holdning til sagen og opfinderen, men den holder jeg for mig selv.

Jakob Buch-Jepsen ønsker ikke at sige Kim Walls drabsmands navn og har derfor valgt at omtale ham som ‘opfinderen’.

Dog vil han gerne beskrive, hvad han oplevede i mødet med opfinderen. Med to ord.

- Ondskab og mørke.

Tvunget til at holde distance

Først klokken 20.00 om aftenen sad Jakob Buch-Jepsen i toget på vej mod sit hjem i det svenske. Det havde været en lang og hektisk dag. Særligt to personer havde påvirket ham meget.

Kim Walls forældre.

De var rolige og fattede i retten, men deres sorg var tydelig i deres blikke. I løbet af dagen havde han talt kort med dem et par gange.

Mest af alt havde han lyst til at give dem et kram.

Men så længe han optrådte som anklager, var han tvunget til at holde en vis professionel distance til dem.

Som retsdagene skred frem, følte Jakob Buch-Jepsen, at han og politiet stod med en stærk sag mod Peter Madsen.

Men alligevel var han ikke helt sikker på, at det hele ville ende med en livstidsdom.

Og da de nåede frem til dagen, hvor han og forsvarer Betina Hald Engmark skulle procedere, meldte usikkerheden sig også.

Var det nok til livstid?

Jakob Buch-Jepsen havde øvet sin procedure adskillige gange, så han nærmest kunne den udenad.

Han havde igen fundet jakkesættet frem og valgt et helt særligt slips. Nemlig et af sine røde, som han havde fået af en svensk anklager.

Måske var det endda hans lykkeslips - han havde i hvert fald ofte valgt netop dette slips, når han havde sin afsluttende procedurer.

En klog underviser havde fortalt Jakob Buch-Jepsen, at et rødt slips hjælper, hvis man vil frem med sine budskaber. Og det var lige præcis dét, han havde planer om, når han skulle procedere i ubådssagen.

Det var faktisk underordnet for ham, om ubådsbyggeren blev idømt livstid, forvaring eller 15-16 år. Bare han blev kendt skyldig i drabet på Kim Wall.

Dommen faldt ikke lige efter Jakob Buch-Jepsen og Betina Hald Engmarks timelange procedurer. Den ville først falde to dage senere.

Hun havde gode pointer, tænkte Jakob Buch-Jepsen. Og selvom han selv mente, at han stod med en stærk sag, meldte usikkerheden sig.

- Jeg sov egentlig ret godt under hele sagen, men der er ingen tvivl om, at da vi nærmede os afslutningen, var det en naturlig reaktion hos mig og politiet at spørge: “Havde vi gjort det godt nok, og kunne vi have gjort noget anderledes eller bedre?”, fortæller Jakob Buch-Jepsen.

I de to døgn talte alle om ubådssagen. Ville Peter Madsen blive dømt? Jakob Buch-Jepsen forsøgte at lukke folks for- og imod-argumenter ude.

Endelig kom afgørelsens time.

- Thi kendes for ret: Tiltalte straffes med fængsel på livstid, sagde dommeren.

Jakob Buch-Jepsen og det store team, der stod bag ham, var lykkedes med at få Peter Madsen dømt. Det var en stærk oplevelse at høre dommen falde, og han måtte da også lige knibe sig selv i låret.

En af de ting, som Jakob Buch-Jepsen især var stolt af at have lykkedes med, var, at retten fremhævede det som en skærpende omstændighed, at Kim Wall var journalist og på arbejde, da hun blev dræbt.

Ude foran retten ventede en sulten verdenspresse. Selvom sagen nu var afgjort, var Jakob Buch-Jepsens arbejde ikke slut endnu.

Domsafsigelsen

Et menneske med følelser

Alle ville vide, hvad Jakob Buch-Jepsen tænkte og følte nu.

Han måtte forklare, at denne sag var gået lidt mere ind under huden på ham end andre sager. Det var nok egentlig en underdrivelse.

Men det var og er vigtigt for Jakob Buch-Jepsen at fremstå professionel - også når en sag er afgjort. For udadtil vil han ikke lade følelserne styre. Men det betyder jo ikke, at han ikke har følelser inde bag den professionelle facade.

- Jeg håber ikke, at der er nogen myndighedspersoner, der kan være helt upåvirkede af deres arbejde. Det viser vel bare, at man er et menneske med følelser, siger Jakob Buch-Jepsen.

I månedsvis havde han jongleret med flere sager samtidigt og i perioder været udsat for et konstant pres.

Han er ikke noget overmenneske, men han arbejder godt og effektivt under pres. Og så hjælper det, at han altid ved, at sagerne har en naturlig ende.

- Man kan ikke arbejde på den måde hele tiden, ind imellem er man nødt til at restituere. Ellers kan man ikke præstere det, der skal til for at have sådan et arbejde.

Tænker stadig på Kim Wall

Men ubådssagen var anderledes end de mange andre sager, han gennem tiden har knoklet med. Den sled, og i en periode efter retssagen var han mere udmattet end normalt.

I dag tænker han stadig ofte på sagen. Det gør han eksempelvis, når han kommer ned til stranden nær sit hjem i Malmø. Øresund vækker stadig stærke minder.

- Hver gang jeg kigger på vandet, tænker jeg: “Hvad foregik der dengang?”, fortæller Jakob Buch-Jepsen.

Heldigvis kan han også bruge havet til at bearbejde den oplevelse, som det nu engang var at bruge de fleste af døgnets timer på at strikke sagen mod Peter Madsen sammen.

- Der er ingen tvivl om, at det er en af de sager, der har gjort et stort indtryk på mig og formentligt også fremadrettet er med til at danne mig som menneske og fagperson.

Du kan se 'Efterforskningen' på TV 2 mandag klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY.