GO'

Minkavler skal aflive 9.500 raske dyr: - Hele vores fremtid er væk

Statens Serum Institut frygter, at virusmutationer i mink kan ødelægge arbejdet med at lave en coronavaccine.

En minkavlerfamilie fra Ringkøbing frygter, at hele deres eksistensgrundlag er ved at blive hevet væk under dem.

De har en minkfarm med 9.500 mink – raske mink vel at mærke. Men fordi de ligger fem kilometer væk fra en minkfarm, hvor der er konstateret coronasmitte, skal alle deres mink også aflives.

For at forhindre spredning af coronavirus har myndighederne nemlig besluttet, at udover de minkbesætninger, hvor der er konstateret smitte, skal alle mink i en radius af 7,8 kilometer også aflives.

- Det er en helt forfærdelig og meget, meget uvis situation. Det er meget tomt at stå op hver morgen, for vi ved ikke, hvad der skal ske, siger Camilla Vinther Jakobsen, der sammen med sin mand Carsten Rahbek og deres tre børn lever af deres minkproduktion, i ’Go’ Aften Live’.

Kritik af myndighedernes strategi

I juni blev der første gang konstateret coronavirus i en mink på en farm i Nordjylland. Onsdag er der konstateret coronasmitte på 89 minkfarme i Danmark, hvor dyrene nu skal aflives.

Det har ført til protester. I Gjøl i Nordjylland havde omkring 30 borgere taget opstilling foran to minkfarme, da myndighederne skulle i gang med af aflive besætningerne. Myndighederne måtte tilkalde assistance fra politiet for at få adgang til farmene.

Onsdag sendte ti borgmestre et brev til fødevareminister Mogens Jensen, finansminister Nikolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de lufter deres utilfredshed med regeringens strategi.

- En håndtering, som både mangler faglig begrundelse og samtidig risikerer at knuse en branche med mange arbejdspladser og en årlig eksport på cirka fem milliarder. Minkbranhcen beskæftiger sammen med følgeindustrien flere tusinde personer, hvoraf en stor del kommer fra vores kommuner, lyder det i brevet fra borgmestrene i de nordjyske og midt- og vestjyske kommuner.

Mister 300.000 kroner ved smitte på farmen

Det er Camilla Vinther Jakobsen enig i. Hun håber stadig, at beslutningen om at aflive alle familiens mink kan nå at blive ændret.

Familien vil blive kompenseret 100 procent af staten for deres tab, men det har stadig store konsekvenser for Camilla Vinther Jakobsen og hendes mand.

- Det er hele hans – og vores – eksistensgrundlag, der er ved at blive hevet væk under ham. Han er landmand, og et landmandsjob siger man ikke bare op og starter et nyt op på mandag. Det er hele vores fremtid, der er væk nu, og den havde vi regnet med, at vi skulle leve af i mange, mange år, siger Camilla Rahbek.

Minkavlere, der har en smittet besætning, får en lavere kompensation end minkavlere uden coronasmitte blandt minkene.

Og det har fået Camilla Vinther Jakobsen og Carsten Rahbek til at lægge deres hverdag om, så de ikke risikerer at bringe smitte ind blandt minkene – og dermed få en lavere kompensation udbetalt. Ifølge familien selv drejer det sig om 300.000 kroner, de vil miste i kompensation, hvis der kommer virus ind blandt deres dyr.

- Lige nu er det en stor venteposition, vores familie står i. Kan vi tillade os at lade bedsteforældrene passe børnene? Kan vi tillade os at tage i Legoland? Er det det værd at tage corona med hjem til vores farm?

Den lavere kompensation til minkavlere med smittede besætninger er da også netop udtænkt som incitament til at holde smitten ude, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Kan ødelægge vaccine-arbejdet

En anden årsag til at aflive raske mink er frygten for, at de virus-mutationer, der har udviklet sig i mink, skal ødelægge arbejdet med at udvikle en vaccine mod coronavirus.

I udlandet har man nemlig set, at nogle mutationer har overfladestrukturer, der er resistente over for antistoffer, fortalte overlæge Anders Fomsgaard, ansvarlig for virusforskning og udvikling hos Statens Serum Institut tirsdag.

- Det bekymrende er, at mutationerne af virus fra minkene kan smitte tilbage til mennesker, siger han.

Bekymringen bakkes op af professor i Klinisk Mikrobiologi Hans Jørn Kolmos.

- Hvis overfladestrukturerne pludselig er nogle andre, end nogle antistofferne kan genkende, så virker vaccinen ikke. Så det er i høj grad en relevant bekymring.

- Det kan man kun bekæmpe ved at udrydde de dysir, der er smittede, og de dyr som man er bange for, er smittede, siger professoren.

Håber at slippe for aflivning

Camilla Vinther Jakobsen har endnu ikke opgivet håbet om, at deres opråb bliver hørt, så de ikke behøver at tømme deres haller for dyr.

Om de kommer til at fylde burene med nye mink efter aflivningen, ved hun ikke endnu.

- Det håber jeg. Men jeg håber jo ikke, at vi skal aflive dem, siger hun.