Efterforskningen

Tv-serie er fyldt med ægte ting fra ubådssagen - se dem her

Kim Walls forældres hund spiller sig selv i serien. Det medførte en masse positivt, fortæller Tobias Lindholm.

TV 2-serien 'Efterforskningen' lægger sig meget op ad den virkelige efterforskning i den såkaldte ubådssag.

Og det har været et helt bevidst valg fra instruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm, der står bag serien.

Det har hele vejen igennem været vigtigt for Tobias Lindholm at komme så tæt på virkeligheden som muligt.

Derfor har han flere gange trukket virkeligheden ind i serien. Det kan du se en række eksempler på herunder.

Stenhjertet

Tobias Lindholm havde egentlig regnet med at skulle genskabe det stenhjerte, som forbipasserende havde lavet ved stranden nær Kim Walls forældre. Her havde de hver lagt en lille hvid sten.

Forældrene insisterede dog på, at det skulle være det rigtige.

Hunden Iso

Kim Walls forældres hund spiller sig selv i 'Efterforskningen'. Måske virker det mindre vigtigt, men faktisk medførte det en masse positivt.

Det betød nemlig, at hver gang skuespillerne Pernilla August og Rolf Lassgård skulle filmes, så kom Kim Walls forældre på settet med hunden. På den måde var det helt naturligt, at de var der, for det var jo deres hund, fortæller Tobias Lindholm.

- Det var frygteligt angstprovokerende, at de stod på sidelinjen, men jeg ville være mere ked af det, hvis de først så det hele bagefter og var kede af noget, siger han.

Han har oplevet, at forældrene har været dygtige til at hjælpe og til simpelt og loyalt at korrigere i forhold til det faktuelle indhold.

Lighunde og hundefører

De svenske lighunde var en stor hjælp i eftersøgningen af Kim Walls jordiske rester. I 'Efterforskningen' er lighundene de samme hunde, som blev brugt dag efter dag på havet ud for Køge Bugt.

Den svenske hundefører i serien er også den rigtige hundefører, der var med dengang.

- Hundene er søstærke, og derfor kunne jeg nemt tage dem med ud og få dem til at træne, som de gjorde i virkeligheden, fortæller Tobias Lindholm om sit valg.

Dykkerne

Dykkerne i 'Efterforskningen' er også rigtige dykkere – og flere af dem var med, dengang man søgte efter Kim Wall i Øresund.

Tobias Lindholm fortæller, at man måske vil kunne genkende flere af dem fra den 'Station 2 Special', der handlede om det arbejde, som Søværnets dykkere lavede i forbindelse med ubådssagen.

- Dykkerne er ikke skuespillere, og det er så skønt. Skuespillere er gode til at omsætte fiktion til noget, der føles virkeligt. De kan lære at agere som en sømand og dykker, men aldrig lige så præcist som de ægte, fortæller Tobias Lindholm.

For ham var det vigtigt at komme så tæt på virkeligheden som muligt – uden at lave fejl.

Kranskibet og forskningsskibet Aurora

Kranskibet Vina, som hævede ubåden, er også det kranskib, der blev rekvireret til bjergningen i virkeligheden. Besætningen på skibet er også den virkelige besætning.

Ligeledes er forskningsskibet Aurora det rigtige skib med de rigtige besætningsmedlemmer.

Ubåden, som kranskibet hæver i serien, er ikke den rigtige ubåd. Den blev nemlig destrueret. I stedet fik Tobias Lindholm genskabt en lignende skal af en ubåd til optagelserne.

Du kan se 'Efterforskningen' mandag aften klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.