USA VALG

Fox News er blevet "et problem" for Trump, og han er ikke i tvivl om årsagen

Fox udgør ifølge præsidenten nu en forhindring for ham, og han peger på tidligere toprepublikaner som en forklaring.

USA's præsident, Donald Trump, har set sig sur på Fox News.

Det konservative medie har ellers længe været et af præsidentens foretrukne og er på den liberale fløj ofte blevet beskyldt for at være for ukritisk i sin tilgang til præsidenten.

Men sådan er det ikke længere, mener Trump, og de seneste måneder har han ytret sig stadig mere kritisk om tv-stationen, som han mener, har taget en drejning til det værre og er på vej til at lide samme skæbne som de liberale medier MSNBC og CNN, som Trump gentagne gange har beskyldt for at lave fake news.

Torsdag og fredag gentog han kritikken i to konservative radioprogrammer, hvor han forklarede, at Fox News ligefrem er blevet "en stor forhindring" for ham.

- Fox er blevet noget helt andet. Fox er meget anderledes, end det var for fire år siden, sagde Donald Trump i et interview med radioværten Rush Limbaugh og tilføjede:

- Fox er et problem.

Næsten tilsvarende lød det i et talkshow med radioværten Mark Levin, der vel at mærke også er vært på Fox News.

- Fox plejede at være gode. Fox er ikke gode længere, fastslog præsidenten.

Under sin præsidentperiode har Trump oftere stillet op til interviews med Fox News end mange andre amerikanske medier. (Arkivfoto)

Utilfreds med demokratvenlig dækning

Allerede sidste år slog forholdet mellem Trump og Fox News revner, og siden er det kun gået én vej, hvis man skal forstå USA's præsident. En del af forklaringen på Trumps utilfredshed kan man finde i flere af hans tweets fra den seneste tid.

Her undrer han sig blandt andet over, at Fox News giver for meget taletid til demokrater. Et andet problem er tv-stationens valg af værter og analytikere, hvoraf flere ifølge Trump enten ikke er dygtige nok eller decideret i lommen på demokraterne.

Mens værtsprofiler som Sean Hannity og Laura Ingraham fortsat får rosende ord med på vejen, har præsidenten til gengæld et anstrengt forhold til Fox News' brug af særligt Chris Hahn, der er demokrat og tidligere assistent for topdemokraten Chuck Schumer, og Donna Brazile, der er tidligere formand for Demokraternes Nationale Komité.

Trump har et tæt forhold til Fox-værten Sean Hannity, og i 2018 inviterede han Hannity på scenen til et af sine vælgermøder.

I august lød det fra Trump, at weekendfladen på Fox News nu ligefrem "ikke er til at holde ud at se på".

I stedet rådede han, som han tidligere har gjort, sine tilhængere til at skifte kanal til det højreekstreme One America News Network (OANN), der i sandhed leverer en dækning, der er "fair og balanceret". En slet skjult hentydning til Fox News' mangeårige motto.

Men har Trump ret i, at Fox News blevet mere kritiske i dækningen? Det er ikke et billede, som TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kan genkende.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Donald Trump helt sikkert oplever det sådan. Og måske har de i visse tilfælde også kritiseret ham mere end det tidligere, men han ligger, som han har redt, og det ville næsten være mærkeligt, hvis ikke de forholdt sig til, hvorfor han ligger langt bagud i de nationale målinger. Men der er stadig en klar konservativ pro-Trump-agenda, siger han.

Tidligere toprepublikaner får skylden

Donald Trump er ikke i tvivl om, hvem der bærer skylden for det, han anser som Fox News' drejning til det værre. Det forklarede præsidenten i interviewet med Rush Limbaugh.

- Da Fox blev styret af Roger Ailes, havde han en stærk holdning, og den er fuldstændig væk. Og jeg tror, at det er sket under påvirkning af Paul Ryan. Han er i bestyrelsen. Jeg kan ikke fatte det, sagde Trump.

Roger Ailes var skaberen af Fox News, men måtte i 2016 træde tilbage som bestyrelsesformand efter anklager om seksuelle krænkelser. Han døde året efter i en alder af 77 år.

Paul Ryan var tidligere en fremtrædende republikaner, vicepræsidentkandidat og formand for Repræsentanternes Hus, indtil han i 2018 valgte at forlade amerikansk politik.

Paul Ryan var skiftende i sin opbakning til Trump. Da Ryan kort før valget i 2016 meddelte, at han ikke længere ville føre valgkamp for Trump, lød svaret, at Trump følte sig "frigjort af sine lænker".

Ifølge Mirco Reimer-Elster har Donald Trump altid været en direkte modtese til Ryans meget klassiske linje i Det Republikanske Parti, og de to kan på papiret ikke være meget længere fra hinanden.

- Det var i høj grad Ryans linje, som Trump tog et decideret opgør med, da han blev præsidentkandidat. Men at Paul Ryan i dag skulle sidde og trække i trådene og styre linjen på Fox, det tror jeg ikke på, siger USA-analytikeren.

Fox News er den mest populære tv-station blandt Trumps vælgere, og han har da heller ikke helt vendt dem ryggen.

Da Trump torsdag rettede sin kritik af Fox i radioen, skete det således midt imellem to andre optrædener på henholdsvis Fox News og Fox Business, hvor Donald Trump selv ringede ind og gav lange interviews.