Politik

Følg forhandlingerne om Arne-pensionen her

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender, at aftalen ikke dækker alle.

Den liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Regeringen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF blev natten til lørdag enige om en aftale om ret til tidlig pension - også kendt som den såkaldte "Arne-aftale". 

Hvorfor er det vigtigt? Statsminister Mette Frederiksen lovede under valgkampen i 2019, at hun ville sikre, at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, kan gå tidligere på pension.

- Endelig!, skriver Mogens Jensen om ny aftale

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S) er begejstret for den nye aftale om tidlig pension.

Regningen kan ende hos den almindelige dansker

Den nye aftale, der kan sende op mod 41.000 danskere på tidlig pension, skal blandt andet finansieres gennem bidrag fra boligspekulanter og den finansielle sektor. Derudover skal der ske en nytænkning af den kommunale beskæftigelsesindsats.

Men selvom der er lagt op til, at bankerne skal betale en stor del af gldet, kan regningen hurtigt ende hos den almindelige dansker.

Det kan du læse mere om her.

Minister erkender: Pensionsaftale er ikke fuldt dækkende

Nattens pensionsaftale bliver ikke "fuldt og helt dækkende" for alle, erkender beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Men regeringen har forsøgt at ramme en balance, hvor nedslidte, som ikke er en del af retten til tidlig pension, vil kunne blive samlet op som en del af den udvidede seniorpension, forklarer han på pressemøde efter forhandlinger.

"Hjerteblod for 3F" - Danmarks største fagforbund jubler

Formanden for landets største fagforening, 3F, jubler over den nye aftale om ret til tidlig pension, der netop er landet.

- Det har trukket tænder ud. Det har kostet blod, sved og tårer. Men endelig ser vi en politisk aftale, der skaber værdighed og retfærdighed for manden på fabriksgulvet, bygningsarbejderen, stuepigen og alle de andre hårdtarbejdende lønmodtagere, siger Per Christensen, forbundsformand i 3F, i en pressemeddelse.

Aftalen sikrer, at lønmodtagere med lange og hårde arbejdsliv får ret til at trække sig tilbage op til tre år før deres pensionsalder. Det vil især gavne ufaglærte og faglærte, mener 3F-formanden. Han glæder sig blandt andet over, at endnu flere nu får ret til tidlig pension, at der afsættes penge til abejdsmiljø, og at seniorpensionen udvides i forbindelse med aftalen.

Trods manglende udlændingestramninger er DF glade

Dansk Folkeparti lovede op til pensionsforhandlingerne, at aftalen skulle finansieres ved hjælp af en række udlændingestramninger.

Det er ikke blevet til noget, men finansordfører Rene Christensen (DF) afviser, at der skulle sidde en masse skuffede vælgere derude.

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Rigtig mange af vores vælgere har haft stor fokus på, at vi er et arbejderparti, siger han.

Dansk Industri kalder ny aftale "uheldig"

Den nye politiske aftale om ret til tidlig pension vil ifølge Dansk Industri bruge mange penge på at trække tusinder af raske og arbejdsdygtige medarbejdere ud af arbejdsmarkedet. Og det er ikke godt, mener viceadministrerende direktør i Dansk Industri, Kim Graugaard.

 - Det er uheldigt i en situation, hvor seniorerne fylder mere og mere på arbejdsmarkedet som erfarne og vigtige medarbejdere, og vi ser ind i en fremtid med mangel på ikke mindst dygtige faglærte, udtaler han i en pressemeddelelse.

SF og Enhedslisten glæder sig over udvidet aftale

Aftalen, partierne er nået frem til, er noget bredere, end hvad regeringens udspil oprindeligt lagde op til. Den omfatter nemlig også "Arnes kone", som partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) forud for forhandlingerne har beskrevet arbejdsgrupperne sosu'er, pædagoger og sygeplejersker. Faggrupper, som ikke nødvendigvis var omfattet af det oprindelige udspil.

- Den sygeplejerske eller pædagog, der har startet sit arbejdsliv i en hård praktik, skal også have ret til tidlig pension. Det sker nu. Det lykkedes at sikre, at ret til tidlig pension også omfatter sygeplejersken, pædagogen, sosu-assistenten og HK'eren, der er startet tidligt, udtaler Pia Olsen Dyhr.

Også for Enhedslisten har det været vigtigt at få flere med, fortæller politisk ordfører Pernille Skipper.

24.000 ventes at bruge ordningen

Retten til tidlig pension vil gælde fra 2022. Ifølge Beskæftigelsesministeriet vil den til den tid sikre, at 41.000 helårspersoner kan gå tidligt på pension, hvis de ønsker det. Otte ud af ti vurderes at være ufaglærte eller faglærte.

Ministeriet skønner, at 24.000 personer vil benytte retten, og at 6000 af dem vil komme fra beskæftigelse, mens resten vil komme fra efterløn og andre overførselsindkomster.

Bankerne skal betale

Nattens pensionsaftale kommer til at koste cirka 3,5 milliarder kroner gennemsnitligt gennem årene, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) efter forhandlinger.

Det er blandt andet bankerne, der skal finansiere aftalen.  

- Det er lidt mindre, end regeringen lagde op til, men stadig en betydelig sum, siger han om deres bidrag. 

Desuden skal der findes penge ved at optimere beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene.

Pia Olsen Dyhr: - Vi gør vores bedste

På Twitter skriver SF's leder, Pia Olsen Dyhr, at de "arbejder derudaf" og gør deres bedste for at nå i mål med forhandlingerne. 

Stadig optimisme blandt de forhandlende partier

TV 2 og en række andre medier er fortsat til stede foran forhandlingslokalet i Beskæftigelsesministeriet, og der er stadig optimisme blandt de forhandlende parter, lyder det fra TV 2s politiske reporter Sverre Quist. 

De skulle oprindeligt have indledt forhandlingerne klokken 13 fredag, men Dansk Folkeparti dukkede ikke op. Derfor blev der holdt en række bilaterale møder, før alle fire partier atter var samlet omkring klokken 20.30 fredag aften. De har forhandlet lige siden.

Første aftaleudkast er bragt ind til forhandlingsbordet

Ifølge TV 2s politiske reporter Sverre Quist, som er til stede i Beskæftigelsesministeriet, er det første udkast til en aftaletekst nu bragt ind til forhandlingsbordet. 

At dømme på et opslag på Dansk Folkepartis Twitter, bliver der dog holdt en kort pause i forhandlingerne. Det skyldes ifølge Sverre Quist, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) arbejder på anden del af et udkast til en aftaletekst. 

SF: - Vi kæmper os fremad

Også Pia Olsen Dyhr (SF) har delt et opslag på Twitter, mens forhandlingerne fortsat er i gang. 

- Fortsatte forhandlinger om pension, men alle er i lokalet, og vi kæmper os fremad. Vi giver ikke op i forhold til Arnes kone, skriver hun til et billede af hende selv og partifællen Karsten Hønge. 

Skipper: - Vi fortsætter ud i natten

Enhedslistens Pernille Skipper skriver på Twitter, at de fortsætter forhandlingerne ud i natten. 

- Enhedslisten insisterer på, at vi vil have flere med, end regeringens ordning rummer. Det er vigtigere, end at banker og aktionærer slipper billigere. Det burde være åbenlyst, også for Dansk Folkeparti, skriver hun. 

Aftaleudkast om Arne-pension er lige på trapperne

Ifølge TV 2s politiske reporter Sverre Quist, som er til stede i Beskæftigelsesministeriet, hvor forhandlingerne finder sted, er partierne meget tæt på at nå til enighed om et første udkast til en aftaletekst. 

Embedsfolk forlader lokalet - forhandlinger er nu i afgørende fase

Embedsfolk har nu forladt forhandlingslokalet, og det betyder ifølge TV 2s politiske reporter Sverre Quist, som dækker forhandlingerne, at partierne er gået ind i den absolut sidste fase. 

- Man har smidt embedsmændene ud af mødelokalet, så nu er det kun politikerne, der sidder tilbage. Det tyder på, at spådommen om, at der kan komme en løsning her til aften eller i nat, den godt kan ende med at gå i opfyldelse, siger Sverre Quist. 

Alle parter har sagt, at de er villige til at forhandle, indtil der ligger en aftale. 

DF er ankommet til forhandlingerne: - Vi mener det faktisk alvorligt

DF's finansordfører René Christensen er ankommet til forhandlingerne, så nu er vi altså status quo ved klokken 13, hvor Dansk Folkeparti oprindeligt skulle have indledt forhandlingerne med SF, Enhedslisten og regeringen, men udeblev. 

De røde partier sidder allerede samlet i forhandlingslokalet, og forhandlingerne kan altså dermed nu gå rigtigt i gang. 

DF vil indføre gebyr på 2000 kroner på sprogskoler

DF's finansordfører René Christensen siger til TV 2, at de blandt andet har foreslået regeringen, at der findes en milliard ved at nedbringe det, ordføreren kalder "bureaukrati ude i kommunerne". Det skal ske ved, at kommunerne sættes mere fri.

Man må antage, at DF altså dermed ikke mener, at det er nok at sætte syv udvalgte kommuner "fuldstændig fri", som statsminister Mette Frederiksen (S) foreslog i sin åbningstale tirsdag

DF lægger derudover op til, at der indføres et deltagergebyr på 2000 kroner på sprogskoler, siger René Christensen.