TV 2 ECHO

Den ene er gift, den anden fraskilt - her forklarer to mænd, hvorfor de sugardater

Den ene sugardaddy kunne aldrig drømme om at gå til en prostitueret. Den anden sugardater kun for sex.

To store gulvlamper lyser hans baghoved op, sådan at den 66-årige mands ansigt falder helt hen i mørke. Han er det, man betegner som sugardaddy – en typisk ældre mand, der dater yngre kvinder og oveni giver dem gaver eller goder.

Sammen med en 62-årig anden sugardaddy har han sagt ja til et interview om, hvorfor de sugardater. Af hensyn til deres privatliv er de begge anonyme.

Den nu største side for sugardating i Danmark dukkede op i 2013. Her oprettede 5000 personer en profil på Sugardaters.dk og betegnede sig selv som enten sugarbabe, boytoy, sugarmama eller sugardaddy.

Hvad er sugardating?

Sugardating er et forhold, hvor en ældre person - oftest en mand - giver penge og gaver i form af for eksempel rejser, designertøj eller dyre middage til en yngre person. Manden kaldes en sugardaddy.

Den yngre person giver til gengæld nærvær og intimitet. Intimiteten er ofte - men ikke altid - af seksuel karakter. Kvinden kaldes en sugarbaby.

Sugardating går under begrebet gråzoneprostitution.

I 2020 er antallet af profiler steget til 130.000. Af dem udgør sugardaddies 47 procent af profilerne.

Anonym sugardaddy, 66 år:

Det er et halvt år siden, den 66-årige sugardaddy tog på sin første sugardate. Inden tog han mod til sig flere gange, før han endte med at tage på en date med en sugarbabe. Det skete et stykke tid efter hans skilsmisse.

For han vidste godt, hvad sugardating gik ud på. Men han var i tvivl om, om han selv skulle deltage i det, og om han havde lyst. I sidste ende overvandt nysgerrigheden tvivlen. Det har han ikke fortrudt, siger han.

Hvorfor sugardater du?

- Sugardating er det, der kommer et kæresteforhold allertættest. Det er det, der tiltaler mig. Jeg har ikke lyst til at gå til en prostitueret på nogen måde, forklarer han.

- Og det jeg søgte var en relation uden forpligtelser. Så det passede mig fint.

På en sugardate er der en eller anden for betaling. Hvordan betaler du for dine sugarbabes?

- Det er ikke sådan, at der skal slås et regnestykke op hver gang. Det kommer meget naturligt i form af lidt lommepenge, en gave og nogle gode middage, fortæller den 66-årige sugardaddy.

At han giver gaver eller goder til en yngre kvinde, er det samme for ham, som havde han haft en kæreste eller været i et ægteskab. Det ser han ikke et problem i.

For den 66-årige er det vigtigste, at det er ”pleasure fra begge sider”, siger han. Ellers går det ikke.

Derfor ville han også gennemskue, hvis en sugarbabe tog på date med ham af de forkerte årsager. Desuden ønsker han ikke at opfordre kvinden til noget, hun ikke har lyst til. Alt er på frivillig basis, siger han.

Ser du sugardating som prostitution?

- Nej.

Anonym sugardaddy, 62 år:

I dokumentaren ’I lære som sugardater’ møder vi også en 62-årig sugardaddy. I modsætning til den 66-årige sugardaddy gør denne mand det udelukkende for sex, fortæller han til TV 2 ECHO.

- Jeg bruger sugardating til at finde nogle piger, som sælger sex, men som ikke ligefrem lever af det, siger han.

Han er 62 år, gift og skal ikke ses med nogen på en date. Han skal ikke bruge en aften, men en halv eller hel time. Det betaler han mellem 800 og 2000 kroner for - afhængig af ”hvad forhandlingerne fører frem til”, fortæller han.

Ser du sugardating som prostitution?

- Hundrede procent, svarer den 62-årige mand.

-To verdener støder sammen

Spørger man lektor ved RUC og forsker i sugardating Christian Groes, er de to mænd eksempler på, at sugardating stadig er et nyt fænomen i Danmark. For i modsætning til USA eller Afrika, har vi i Danmark ikke en decideret tradition for at sugardate, forklarer han.

- I dansk kultur har vi svært ved at forestille os, at der skulle ligge noget mellem prostitution og ren dating. For sugardating kan netop både placere sig i mellem, men det kan også praktiseres som ren prostitution, siger Christian Groes.

Af den grund kan ”to verdener støde sammen”, forklarer Christian Groes. For sugardating er ofte en glidende overgang mellem dating og prostitution.

Derfor kan tilgangen til at sugardate for begge køn være meget forskellig, alt efter om man opfatter det som dating eller prostitution. Dermed kan der opstå misforståelser om, hvad man får ud af sugardating.

- Men jo mere der er aftalt på forhånd, og jo mere aftalen bliver en økonomisk transaktion, jo mere bevæger man sig over i den del af gråzonen, som er prostitution og sexarbejde, siger Christian Groes.

Bliver du ved?

For selvom den 62-årige mand ser sugardating som prostitution, og den 66-årige mand ikke gør, så stopper det ikke nogen af dem i at blive ved.

Har du nogen idé om, hvor længe du bliver ved med at sugardate?

- Det kan jeg ikke svare på. Så længe der er nogen, der vil have mig, lyder svaret fra den 66-årige sugardaddy.

Se dokumentaren ’I lære som sugardater’ på TV 2 PLAY her.