Camilla Cleemann og Morten Markussen med deres lille søn. Kort efter billedet blev taget, forsvandt Morten Markussen.
Da far forsvandt

Faren forsvandt kort tid efter familiebilledet blev taget - 23 år senere ved sønnen nu endelig hvorfor

Hvad sker der, hvis man mødes igen efter så mange års adskillelse? Kan en relation genskabes? For Alexander Cleemann var det afgørende at finde ud af.

Da Alexander Cleemann åbnede brevet, stod der et telefonnummer. Nummeret til den far, der forsvandt ud af hans liv, inden han havde fejret sin 1-års fødselsdag.

Året var 2018. Alexander Cleemann var en voksen mand. Havde endelig fået styr på sit liv. Men savnede at vide mere om den far, der forsvandt for mere end 21 år siden. Derfor havde fundet sin fars adresse og sendt ham et brev.

Og faren havde svaret brevet med sit telefonnummer.

Alexander Cleemann ringede op og hørte sin fars stemme i nogle minutter, inden opkaldet sluttede brat midt i en sætning. Han tænkte, at det var en telefon, der var løbet tør for strøm. At faren ville få styr på det og ringe tilbage. Være nysgerrig på den søn, han ikke havde set vokse op i alle de år.

Men han hørte aldrig fra sin far igen, og da han selv forsøgte, virkede nummeret ikke længere.

Alexander Cleemann er en af flere tusinde danskere, der har mistet kontakten til sin far. Men hvad sker der, hvis man mødes igen? Kan en relation genskabes efter så mange års adskillelse? Det undersøger TV 2s Kristian Bech i dokumentaren 'Da far forsvandt'.

For Alexander Cleemann blev jagten på sin far en begivenhed, der følelsesmæssigt har sat dybe spor.

Far forsvinder

Siden det afbrudte opkald til faren fandt sted for to år siden, har kontakten til faren været død.

Alexander Cleemanns eneste minder om sin far fandtes i nogle fotoalbum på loftet.

På billederne kunne man se to unge mennesker, Camilla Cleemann og Morten Markussen, der blev forældre til lille Alexander Cleemann i marts 1996.

Men under et år efter fødslen forsvandt Alexanders far. Hvorhen og hvorfor har Alexander aldrig vidst.

- Jeg ved, at han i løbet af det første år kom og hentede mig en gang imellem, men det blev mindre og mindre. Jeg har fået at vide, at han engang hentede mig i liften og tog mig direkte med på værtshus, fortæller Alexander Cleemann.

Men det var næsten alt, han vidste. Han har altid hungret efter at finde sin far og finde ud af, hvem han var, og hvorfor han forsvandt. Derfor bad han Kristian Bech om at hjælpe med at finde sin far.

Skreg under de voksnes fester

Under optagelserne til dokumentaren tog Alexander Cleemann TV-holdet med til sit barndomskvarter på Østerbro i København.

Her i et lejlighedskompleks voksede han op alene med sin mor.

Alexander Cleemann kunne stadig mærke følelsen i halsen af at skrige sine lunger i stykker deroppe i lejligheden, når de voksnes fester blev for meget.

Når moren hørte ham skrige, skruede hun højere op for musikken og lod ham skrige videre. Dengang tænkte han ikke, at det var unormalt. Først da han selv blev far, begyndte han at tænke over, hvor forkert det egentligt var.

Hele Alexander Cleemanns barndom har været præget af morens psykiske sygdom, lange aftener på bodegaer, ensomhed, stoffer og svigt. Men i hjemmet på Østerbro var der også normale dage, hvor moren, Camilla Cleemann, hentede og bragte sin søn og lavede mad til ham som i en normal familie.

Hun gjorde, hvad hun kunne og gav ham al den kærlighed, hun havde.

Men i 2016 mistede Alexander Cleemann også sin mor. Efter mange års svære depressioner tog hun sit eget liv, og han blev forældreløs.

Stoffer og vrede

Den turbulente opvækst og farens fravær fik store konsekvenser for Alexander Cleemanns liv.

I teenageårene begyndte savnet og vreden mod ham at fylde mere og mere. Med sine egne ord var han ikke en nem teenager. Han havde ADHD, røg en masse hash og tog en hel del andre stoffer.

- Det har påvirket mig på rigtig mange måder, at jeg ikke har haft en faderfigur, jeg kunne gå til og snakke med, når jeg har følt mig alene. Og det har jeg gjort utrolig meget hele min barndom og ungdom, siger Alexander Cleemann.

Han kunne ikke lade være med at tænke på, hvordan livet kunne have været, hvis faren havde været der? Kunne han have givet ham noget, og ville han have været mindre ensom?

Vil gøre alt anderledes

Uden sin far og mor kæmpede Alexander Cleemann sig selv ud af stofmisbruget, og med kæresten Ida fik han skabt en familie.

Selvom alle odds pegede i en anden retning, blev han den familiefar, han altid selv har savnet, med kæreste og to børn, bonussønnen Xander og datteren Mynte.

- Det selv at blive far har gjort, at jeg har sat mig for at blive den første i min familie, der vil gøre noget anderledes, bryde det grimme mønster og være en god forælder for mine børn. For hvis der er noget, der har været svært for mine forældre, så er det at være gode forældre.

Det var kæresten Ida, der fik ham overtalt til at forsøge at finde sin far endnu en gang, inden det var for sent.

Derfor blev Alexander Cleemann glad, da TV2s Kristian Bech ringede og fortalte, at han havde fundet hans far, Morten Markussen, i en lejlighed i et socialt boligbyggeri i Hornbæk.

Endnu vigtigere var det, at hans far havde sagt ja til at møde den søn, han forlod for 23 år siden.

Mødet med far

Foran den røde bygning i Hornbæk i Nordsjælland var der løse hunde, høj musik og en samling af mænd på græsset i den gryende sommerdag.

Alexander Cleemann blev overrasket over det syn, der mødte ham.

Det var dagen, hvor han endelig skulle se sin far igen, og Alexander Cleemann troede selv, at han var en hård type, der ville tage det hele i stiv arm. Men sådan havde han det slet ikke.

Han blev meget nervøs, og adrenalinen pumpede rundt i kroppen.

Han stoppede op ude på vejen, tøvede og lignede nærmest en, der ville gå baglæns.

- Det gik op for mig, da jeg stod uden for hans hus, at det var min far, vi var på vej hen til for første gang i mit liv. Det føltes helt vildt og meget, meget svært, siger Alexander Cleemann.

Alexander gik modstræbende ned mod lejligheden.

Frem i døren med en kop kaffe og en smøg i hånden kom en mand.

Det var hans far, Morten Markussen.

- Hvad faen. Hej Sander mand, hvordan går det?, sagde Morten Markussen.

De to mænd gav hinanden hånden.

- Hvordan har du det? Det er mange år siden, svarede Alexander.

- Jeg har det godt, det er længe siden, hvordan har du det?, gentog faderen.

Alexander Cleemann kom med et mumlende svar og snakkede lidt med hunden. De slog sig ned i to stole foran bygningen. De røg cigaretter og snakkede lidt.

Men hvor skulle de starte, når de aldrig havde talt sammen før?

Har levet et hårdt liv

- Det er helt vildt du er her, jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige til dig. Jeg er helt paf, sagde Morten Markussen.

Faren fortalte, at han havde levet et hårdt liv på gaden – men også med en skyldfølelse over for den søn, han aldrig rigtig havde set.

- Jeg mener jo, at jeg har gjort et svigt, så jeg har dårlig samvittighed, det kan du vel godt forstå, ikke?

Efter mødet var Alexander Cleemann glad.

Det var en god oplevelse, og faren virkede rar. Nu kunne han om ikke andet sætte et ansigt på den mand, han havde haft forestillinger om hele livet.

På græsplænen i Hornbæk fandt han den far, han selv havde skabt i tankerne.

- Jeg havde forestillet mig en type, der var hærget efter et liv på gaden og stofmisbrug. En type, der havde det svært psykisk, og som aldrig har fundet den rigtige plads i livet. I min familie er vi ikke bankdirektører. Så det var det, jeg havde i hovedet, og det var meget det, jeg så.

En ny fremtid sammen?

Seks dage efter mødtes far og søn igen, og Alexander Cleemann fik stillet nogle af de spørgsmål, der havde naget ham i alle år.

Men bag genforeningsglæden begyndte der også at dukke nogle uventede følelser op i ham.

Jeg passer lidt på mig selv. Jeg har to børn, jeg også skal passe på

Alexander Cleemann

Møderne rippede op i de gamle svigt. Han blev i tvivl, om det havde været en kæmpe fejl at kontakte faren.

- Jeg synes, det var svært at kigge ham i øjnene og tænkte på, at den mand fik et barn med min mor, og så skred han. Hvilken mand gør sådan noget? Så det har været utroligt svært for mig at stable en form for relation på benene, siger Alexander Cleemann.

I det hele taget var det ikke så nemt, som han havde troet, at lægge vreden og svigtet på hylden.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke stadig bærer på en vrede over for ham på en eller anden måde, og langt inde er jeg stadig vred. Så et eller andet sted ligger det og lurer.

Tankerne fylder stadig i dag - en måneds tid efter tv-optagelserne sluttede. Alexander Cleemann er glad for, at han fandt sin far, og det har givet ham noget af den afklaring, han søgte.

Men svigtet fylder stadig.

Passer på sig selv

Det handler i høj grad om, at Alexander Cleemann ikke helt tror på, at hans far kan formå at være der for ham. Ikke fordi han ikke vil, men måske fordi han ikke er i stand til det.

- Jeg stoler nok ikke rigtig på ham, og jeg passer lidt på mig selv. Jeg har to børn, jeg også skal passe på. Hvis jeg bliver påvirket af det her, påvirker det også mine børn, siger Alexander Cleemann.

Derfor forholder han sig i dag lidt afventende og vil hellere blive overrasket, hvis faderen rent faktisk gør noget.

Det står klart for ham, at hans far skal gøre noget, hvis han skal lukkes ind i hans familie og liv.

Han er bare endnu ikke helt klar over, hvad det er, han skal gøre, eller om det overhovedet er noget, han kan gøre.

Måske skulle det være gjort for lang tid siden.

Morten Markussen har set programmet, men har ikke lyst til at uddybe mere end det, han siger til kamera.

Dokumentaren 'Da far forsvandt' kan ses allerede nu på TV 2 PLAY og torsdag 20.40 på TV 2.