Efterforskningen

Søren Malling mødte drabschef inden optagelser: - Jeg blev overrasket

Søren Malling i rollen som drabschefen Jens Møller Jensen, men ét særligt sted adskiller fiktionens drabschef sig fra den virkelige.

Da skuespiller Søren Malling spillede drabschef Jens Møller Jensen under optagelserne til tv-serien ’Efterforskningen’, stod der en særlig gæst ude i kulissen og fulgte med. Den rigtige Jens Møller Jensen.

Den tidligere drabschef var nemlig meget involveret i tilblivelsen af serien og deltog i cirka 60 af de omkring 80 optagedage på serien.

Det kan måske lyde som noget af en mundfuld at spille en person, der er med i lokalet, men Søren Malling var glad for, at drabschefen var med på sidelinjen.

- Det har været en gave, fordi han var meget åben og ikke havde noget problem med, at jeg tegnede et portræt af ham på min måde, siger Søren Malling.

Jens Møller Jensen fortæller da også, at han gjorde sig umage med ikke at være ”en hæmoride” på optagelserne og give hele holdet bag serien fred og ro. Men han tilbød sparring, når der var brug for det.

- Jeg skulle jo ikke få Søren til at ligne mig. Det var Søren, der skulle afkode mig og se, hvilke træk han kunne tænke sig at bruge. Jeg skulle bare formidle min del af historien mundtligt for Søren, siger Jens Møller Jensen.

Søren Malling og Jens Møller Jensen mødtes allerede inden optagelserne til serien og tog sig en gåtur sammen. Søren Malling fortæller, at han egentlig havde nogle fordomme, når det kom til, hvordan en drabschef ville være.

- Jeg troede nok, jeg skulle møde en embedsmand, der ikke viste følelser. Så jeg blev overrasket over, at han var så åben og fortalte, hvordan han blev vred og græd og stødte på udfordringer undervejs i forløbet.

Har aldrig afhørt Peter Madsen

Jens Møller Jensen blandede sig ikke i Sørens Mallings portrættering af ham, til gengæld havde drabschefen flere indspark til manuskriptet, der var vigtige for ham.

En af de ting var at sikre sig, at serien også viste, at det var en stor holdindsats at få opklaret drabet på Kim Wall.

Jens Møller Jensen var som drabschef den øverst ansvarlige for efterforskningen af ubådssagen, og derfor oplever han ofte, at folk tror, at han varetog langt flere opgaver, end en drabschef gør i sådanne sager.

- Der er for eksempel mange, der bliver overraskede, når jeg fortæller, at jeg aldrig har afhørt Peter Madsen. Men det er der jo dygtige efterforskere, der gør langt bedre end mig, forklarer han.

Og det har været vigtigt for ham, at tv-serien skildrede netop den virkelighed.

I ’Efterforskningen’ har man forsøgt at komme så tæt som muligt på, hvad der rent faktisk skete bag de lukkede døre, hvor politiet arbejdede på højtryk for at efterforske drabet på den svenske journalist Kim Wall tilbage i 2017.

Derfor vil man hverken blive præsenteret for blå blink eller bloddryppende scener, som man ellers ofte gør i krimiserier. Og det var dét, der tiltalte Søren Malling, da han sagde ja til at være med.

- Jeg synes, det er et stille drama, der tør stoppe op og skildre en virkelighed og hverdagens helte – politifolks liv på godt og ondt.

Derfor har tv-seriens drabschef et dårligt forhold til sin datter

Konsekvenserne af livet som politimand bliver også taget op i ’Efterforskningen’, og det er faktisk det eneste sted, der adskiller sig markant fra den rigtige Jens Møller Jensens liv.

I serien møder man nemlig en drabschef, der er særdeles fraværende i hjemmet på grund af sit arbejde. Det får store konsekvenser for hans forhold til sin datter.

I den virkelige verden har Jens Møller Jensen et godt forhold til både sin søn og sin datter, men han er meget tilfreds med, at serien viser, at livet som politimand kan have omkostninger for familielivet.

- Når man er ansat hos politiet, sker tingene på forbrydelsens præmisser. Og hvis man er en dedikeret medarbejder, kommer man uvægerligt til at tilsidesætte sin familie, siger han og forsætter:

- For mig er det her en anerkendelse af, at det har familiemæssige konsekvenser at have det arbejde, vi har. Det har det også haft for mig, siger han.

- Søren er bare så meget dig

Selvom drabschefen var med på 60 optagedage, havde han svært ved at se, om Søren Malling ramte plet i sin portrættering af ham.

- Det er sådan noget, man ikke helt selv kan se, siger han.

Men det var der til gengæld nogle andre, der kunne.

Jens Møller Jensen er nemlig ikke den eneste fra ”den virkelige verden”, der har været inde over serien, det har Kim Walls forældre Joachim og Ingrid Wall også.

Og da de så nogle af de første indspilninger, fik Jens Møller Jensen et opkald fra Ingrid Wall:

- ”Søren er bare så meget dig”, sagde hun til mig, siger han.

Det synes drabschefen var den største cadeau til Søren Malling, fordi det netop var Kim Walls forældre, der oplevede ham som drabschef under forløbet.

’Efterforskningen’ er lavet i seks afsnit, og selvom optagelserne for længst er slut, har Søren Malling og Jens Møller Jensen stadigvæk kontakt til hinanden. Søren Malling besluttede sig nemlig for at tage jagttegn, ligesom Jens Møller Jensen har, så scenerne så mere realistiske ud.

Det betyder, at skuespilleren og drabschefen i dag går på jagt sammen en gang imellem.

Du kan se 'Efterforskningen' på TV 2 mandag klokken 20 og TV 2 PLAY.