Dagens overblik: Karakterer kan 'svække motivationen hos elever'

16x9
Ekspertgruppen, der består af medlemmer med viden om grundskolen, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Denmark

Forfatter Pia Juul er død, FCM har trukket sine modstandere i Champions League, og mere end én million mink skal aflives.

Stil dig foran et spejl og kig på dit ansigt. Hvad ser du? Kig på din kærestes, ægtefælles eller en person på gadens ansigt. Er du tiltrukket?

Dit ansigt afslører, hvor attraktiv du biologisk set er for det modsatte køn. For "mennesket er bare et dyr og bliver tiltrukket personer, der lever op til nogle specifikke biologiske standarder", mener ekspert.

Men passer det? Hvad eller hvem bliver du tiltrukket af? Bliv klogere pĂĄ emnet og test dig selv her.

Med dette dyk ned i menneskets urinstinkter byder TV 2 velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

'Kurven er knækket'

Der er registreret ét nyt dødsfald relateret til coronavirus de seneste 24 timer.
Der er registreret ét nyt dødsfald relateret til coronavirus de seneste 24 timer. Foto: TV 2

- Vi har knækket kurven. Det konsistente niveau med over 600 nysmittede er brudt.

Det glædelige budskab kommer fra Søren Riis Paludan, professor på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, efter at de nye smittetal er offentliggjort.

398 nye tilfælde af coronavirus er konstateret det seneste døgn, hvilket er det næstlaveste antal nye smittede på to uger. Der er sket ét nyt coronarelateret dødsfald, og antallet af indlagte er steget med syv.

Men en anden professor, Thorkild Sørensen, der forsker i epidemiologi ved Københavns Universitet, understreger, at "epidemien stadig er til stede til trods for de mange udmærkede tiltag, vi har taget."

Over en million mink skal aflives

41 minkfarme har smitte med coronavirus i Nordjylland, og yderligere 20 besætninger er under mistanke
41 minkfarme har smitte med coronavirus i Nordjylland, og yderligere 20 besætninger er under mistanke Foto: Ritzau Scanpix

Alle minkbesætninger med coronasmitte, alle besætninger med mistanke om coronasmitte og alle besætninger i nærheden skal slås ned.

Det har regeringen besluttet. 41 minkfarme har smitte med coronavirus i Nordjylland, og yderligere 20 besætninger er under mistanke, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

- På baggrund af den seneste tids store smitte er det tydeligt, at vores indsats ikke har været god nok. Regeringen ser med stor alvor på smittespredningen, og derfor har regeringen besluttet, at alle smittede besætninger skal aflives. siger Mogens Jensen.

Ministeren vurderer, at op mod 100 besætninger og mere end en million dyr vil blive påvirket af tiltaget.

Færre karakterer og ny karakterskala?

Ekspertgruppen, der bestĂĄr af medlemmer med viden om grundskolen, ungdomsuddannelser og videregĂĄende uddannelser.
Ekspertgruppen, der består af medlemmer med viden om grundskolen, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Denmark

Der bør gives færre karakterer på landets uddannelsesinstitutioner, og så skal man overveje at erstatte den nuværende 7-trinsskala.

Det er nogle af konklusionerne i en rapport fra en ekspertgruppe nedsat af Børne- og Undervisningsministeriet.

Brugen af karakterer kan svække motivationen hos de elever, der ligger i den dårlige ende af skalaen, og i grundskolen bør det overvejes, om brugen af karakterer ”med fordel kan begrænses”, lyder det i rapporten.

Desuden foreslår eksperterne fire karakterskalaer, hvoraf de to første anbefales:

  • Videreudviklet 7-trins-skala (00, 02, 4, 6, 8, 10, 12)
  • Ny karakterskala (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6)
  • Genindførelse af 13-skalaen
  • Skala baseret pĂĄ pointsystemer (den engelske karakterskala)

Liverpool FC til Herning

FC Midtjylland er for første gang i Champions League og skal møde disse hold.
FC Midtjylland er for første gang i Champions League og skal møde disse hold. Foto: Uefa

Onsdag aften brød de muren til det forjættede land, der hedder Champions League.

Torsdag fik FC Midtjylland sĂĄ navnene pĂĄ deres kommende modstandere i gruppespillet i Europas fornemmeste klubturnering.

FC Midtjylland får besøg af de engelske mestre fra Liverpool med manager Jürgen Klopp i spidsen og skal så ellers bide skeer med hollandske Ajax og italienske Atalanta.

Forfatter Pia Juul er død

Pia Juul har høstet udbredt anerkendelse som både lyriker, prosaist og dramatiker.
Pia Juul har høstet udbredt anerkendelse som både lyriker, prosaist og dramatiker. Foto: Ritzau Scanpix

Den 58-årige forfatter Pia Juul døde onsdag efter kort tids sygdom.

Pia Juul debuterede i 1985 med digtsamlingen 'Levende og Lukket'. Hun har siden høstet udbredt anerkendelse som både lyriker, prosaist og dramatiker og modtaget mange priser og hæder, blandt andet Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

I det mindste lever Pia Juuls ord videre. Her i form af et smukt digt fra hendes debut i tidskriftet 'Hvedekorn' fra 1983:

"solnedgang over beton/ septembers himmel er blå/ kan jeg huske/ og længes/ længsel efter/ grønt og saftigt enggræs/ efter gyldent tungt korn/ efter luft/ efter vid himmel/ er et skarpt sværd/ og jeg er delt i to/ med ét hug."

***

2020 har på mange måder været et udmattende år.

Og hvis nogle skulle få lyst til at emigrere til månen - hvis rejsevejledningerne ellers tillader det - så vil indlogeringen være i huse bygget af den danske arkitekt Bjarke Ingels.

Det var oktobers første nyhedsoverblik. Vi er klar i morgen med ugens sidste af slagsen.