Dagens overblik: Nordjyske rovdyr skal tjekkes for coronavirus

16x9
Efter coronasmitte på 33 minkfarme skal det nu tjekkes, om nordjyske rovdyr kan være smittekilden. Foto: Comedy Wildlife Photography Award 2019

Biden og Trump gik l√łs p√• hinanden, it-nedbrud aflyser operationer, og s√• ramte et jordsk√¶lv det sydlige Thy.

Fornuftigt.

Sådan begynder vi onsdagens nyhedsoverblik med en relativt betryggende vurdering af de nyeste coronasmittetal.

Den kommer fra professor Hans J√łrgen Kolmos som en reaktion p√•, at 534 personer er smittede siden i g√•r, mens antallet af indlagte er faldet.

Til gengæld stiger antallet af kommuner med smittetal, der betegnes som bekymrende af myndighederne.

Velkommen til.

'Gider du ikke godt holde din kæft, mand?'

Meningsmålingerne har Joe Biden som vinder af nattens debat, men præsident Trump vandt på point, mener USA-analytiker.
Meningsmålingerne har Joe Biden som vinder af nattens debat, men præsident Trump vandt på point, mener USA-analytiker. Foto: Jim Watson, Saul Loeb / Ritzau Scanpix

En skamplet. Uværdig, pinagtig og katastrofal - et shit show af en debat.

Jeg kunne forts√¶tte med at referere v√¶rdiladede vurderinger af nattens debat mellem USA's pr√¶sident Donald Trump og hans udfordrer Joe Biden. For b√•de amerikanske og danske iagttagere var n√¶rmest m√•ll√łse over det hundeslagsm√•l, der udspillede sig.

- Gider du ikke godt holde din k√¶ft, mand? udbr√łd Biden p√• et tidspunkt, da Trump endnu engang havde afbrudt ham.

I en debat, hvor Biden kaldte Trump en klovn, og Trump beskyldte Biden for at være ubegavet, sneg der sig alligevel en smule politik ind gennem små sprækker.

Ræve og mårhunde til coronatjek

Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er altså kun farme nord for Limfjorden, der indtil videre er ramt. Her en mårhund.
Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er alts√• kun farme nord for Limfjorden, der indtil videre er ramt. Her en m√•rhund. Foto: Flemming H√łjer / Ritzau Scanpix

33 minkfarme, alle i Nordjylland, har haft bes√łg af coronavirussen, og nu skal det tjekkes, om nordjyske rovdyr kan v√¶re smittekilden.

Nordjyske jægere er blevet bedt om at indlevere rovdyr, de skyder eller finder i naturen til myndighederne for at finde ud af, om de kan være smittet med coronavirus og derfra have spredt smitten til minkfarme.

Er man ikke jæger og ser et trafikdræbt rovdyr, kan man ligeledes indlevere det.

Dyrene, der kan indleveres, er nedlagte mårhunde, ræve, ildere, husmår og mink.

Operationer aflyst i Region Midtjylland

Onsdag var der problemer med at tilgå patientjournaler samt se, hvad patienter skal have af medicin i Region Midtjylland.
Onsdag var der problemer med at tilgå patientjournaler samt se, hvad patienter skal have af medicin i Region Midtjylland. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Et stort antal operationer og behandlinger er onsdag blevet aflyst i Region Midtjylland.

Det sker efter et stort nedbrud, der betyder, at alle it-systemer er utilgængelige i tide og utide.

Regionen var onsdag g√•et i "n√łdprocedure", hvilket betyder, at unders√łgelser og operationer er udskudt, indtil systemerne k√łrer igen. √Örsagen til problemerne var onsdag eftermiddag ikke kendt.

Under Region Midtjylland h√łrer Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Randers, Hospitalsenheden Vest, Hospitalsenhed Midt og Aarhus Universitetshopital.

25 milliarder på vej i danskernes lommer

Hvis alle l√łnmodtagere v√¶lger at f√• pengene ud, s√• drejer det sig i alt om op mod 60 milliarder kroner.
Hvis alle l√łnmodtagere v√¶lger at f√• pengene ud, s√• drejer det sig i alt om op mod 60 milliarder kroner. Foto: TV 2

Der er stor interesse blandt danskerne for at få udbetalt de indefrosne feriepenge.

De f√łrste 24 timer, hvor man har kunnet s√łge om at f√• pengene udbetalt, har en million danskere s√łgt. Over 25 milliarder kroner er sendt til udbetaling, oplyser Besk√¶ftigelsesministeriet.

Det er p√• hjemmesiden borger.dk, at man kan bestille pengene. Mens der tirsdag var lang k√ł p√• hjemmesiden, har der ikke v√¶ret k√ł onsdag, hvor pengene kunne bestilles uden ventetid.

Et 'nydeligt' jordskælv i Thy

Kortet viser alle registrerede jordskælv fra 1930 til juni 2020. Herudover markerer stjernen onsdag morgens jordskælv.
Kortet viser alle registrerede jordskælv fra 1930 til juni 2020. Herudover markerer stjernen onsdag morgens jordskælv. Foto: GEUS

Pludselige knagede og rystede husene i det sydlige Thy onsdag morgen.

Det v√¶kkede en del mennesker i Thybor√łn, der kunne konstatere, at et jordsk√¶lv havde ramt omr√•det. N√¶rmere bestemt skete jordsk√¶lvet ud fra kysten ved Thybor√łn klokken 6.58.

- Det var ikke kæmpestort, men det var et nydeligt jordskælv. Der kan godt gå et par år mellem, vi er der oppe omkring, siger Tine Larsen, der er seniorforsker i seismologi ved GEUS.

Jordskælvet målte 3,4 på Richterskalaen, hvilket efter danske forhold er et forholdsvist stort jordskælv.

***

Vi indledte dette nyhedsoverblik med en 'fornuftig' f√łlelse, men vi slutter i modsatte ende af stemningsbarometeret med denne konstatering:

41 procent af danske LGBTQ+-personer undgår at holde i hånd offentligt af frygt for tilråb, chikane og vold. Læs mere her.

Det var onsdagens nyhedsoverblik fra TV 2.

På gensyn i morgen.