GO'

Corona lukkede hans restaurant - nu laver michelin-kok mad til 500 hjemløse om dagen

Michelin-kokken Rasmus Munk håber på at kunne brede projektet ud til hele landet i fremtiden.

Det var en tydelig bevæget Rasmus Munk, der blev klappet op på scenen i Trondhjem tilbage i februar, da hans restaurant Alchemist fik to michelinstjerner.

Men da corona-epidemien ramte Danmark en måned senere og lukkede restauranterne ned, skiftede Rasmus Munk køkkenet i sin michelin-restaurant Alchemist ud med et fixerum på Vesterbro.

Herfra har han siden lavet mad til 500 hjemløse syv dage om ugen.

Jeg synes jo, at man skal hjælpe andre, så længe man har mulighederne for det

Rasmus Munk, kok og restaurantejer, Alchemist

Rasmus Munk serverer ikke michelin-mad, men derimod gode danske retter, fortæller han:

- Det er tarteletter, kartoffelmos med brasserede oksekæber, som de får i dag, og sådan noget. Så det er helt nede på jorden, gedigen mad med masser af god næring til de her mennesker, som har det lidt hårdt.

Og Rasmus Munk er indstillet på, at projektet skal køre videre - og gerne vokse, fortæller han i ‘Go’ aften LIVE’.

https://play.tv2.dk/programmer/magasiner/serier/go-aften-live/hvordan-bruger-man-bedst-de-indefrosne-feriepenge-227266/

Rasmus Munk arbejder normalt op til 16 timer om dagen. "Jeg ser det jo ikke som et arbejde, det er jo en livsstil for mig", fortæller han i 'Go' aften LIVE'

Michelin i fixerum

Rasmus Munk, der til hverdag driver og ejer michelinrestauranten Alchemist, som gennem flere år har været fuldt booket, er kendt for sin eksperimenterende madlavning.

Men da corona-pandemien ramte, var Rasmus Munk i den situation, at han havde en masse madspildsråvarer fra restauranter, hoteller og leverandører, som pludselig ikke kunne bruges.

Derfor besluttede han sig for at bruge råvarerne til at lave mad til de hjemløse i København.

Restauranten Alchemist er kendt for sin eksperimenterende mad. Her ses en banan inspireret af kunstneren Andy Warhol.

- Jeg synes jo, at man skal hjælpe andre, så længe man har mulighederne for det, og så synes jeg, at man skal prøve at gøre det her samfund til et bedre sted, forklarer han.

Idéen til madprojektet, der hedder 'JunkFood', var allerede sat i verden i august 2019, hvor restauranten delte mad ud, når Rasmus Munk havde tid, men corona-pandemien fik projektet sat i system, og køkkenet blev rykket fra restauranten på Refshaleøen til stofindtagelsesrummet H17 i Kødbyen på Vesterbro, hvor mange hjemløse har deres gang.

Siden har restauranten lavet mad til omkring 500 hjemløse om dagen, og det skifte har været en tydelig kontrast for den 29-årige michelin-kok:

"Det skal selvfølgelig siges, at jeg gjorde det, vi kunne, for at redde restauranten og sørge for, at alle de ansatte på Achemist stadig havde job, kunne få deres løn og betale deres husleje", fortæller Rasmus Munk

- På den ene side ser man nogle mennesker, hvor alternativet er ingen mad, og så er man et andet sted, hvor det kan blive meget elitært med den oplevelse, vi skaber dér, som koster rigtig mange penge, lyder det.

Vil udbrede projektet

Selvom restauranterne i Danmark, og dermed Alchemist, er åbnet igen, planlægger Rasmus Munk at JunkFood-projektet skal køre videre.

- Så længe der er munde at mætte, og der er noget økonomisk back up til projektet, så kører vi videre, lyder det.

Og han håber, at projektet i fremtiden kan nå længere ud end Vesterbro i København.

- Vi kunne godt tænke os at brede det lidt længere ud og gøre det nationalt, så det er hele Danmark, siger Rasmus Munk.

Se hele interviewet med Rasmus Munk i ‘Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY