Politik

Veganerpartiet holder pressemøde

Hvad skete der? Veganerpartiet præsenterede sit politiske program og sine kandidater, efter partiet blev opstillingsberettiget til Folketinget i august.

Partiet fokuserer på dyrevelfærd, en bæredygtig fødevareproduktion, klima, miljø og biodiversitet. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Pressemødet er slut - analytiker kalder første optræden solid

Pressemødet, der pudsigt nok blev afholdt i Kødbyen i København er slut. Politisk analytiker Lars Trier Mogensen kalder den første præsentation af partiet for solid. 

- De overraskede mig positivt, og står stærkere nu end inden pressemødet. De havde gode svar og svarede professionelt, siger han. 

TV 2s politiske analytiker, Troels Mylenberg, vil heller ikke afvise, at partiet kan komme i Folketinget: 

- Der er før valgt partier ind, der har haft enkeltsager. De kommer ikke ind med 90 mandater, men kan sagtens komme over spærregrænsen. 

Veganerpartiet er ikke bange for de andre små partier

Veganerpartiet kan blive hårdt presset af partier, som Alternativet og Frie Grønne, der bejler til de samme vælgere. Men det er partiet ikke bange for.

- Jeg tror, at dyre- og naturvenner i Danmark i lang tid har sat deres lid til at andre politikere skal løse de her problemer, det tør jeg ikke gøre mere.

- Jeg kommer ikke til at overlade det til andre politikere. Jeg ønsker, at Christiansborg tager vores politik og lukker de konventionelle landbrug, siger partileder Henrik Vindfeldt.

Har ikke udenrigspolitik eller holdning til omskæring

Veganerpartiet har ikke nogen udenrigspolitik eller holdning til et eventuelt omskæringsforbud lige nu, fortæller formand Henrik Vindfeldt. 

En spørger vil vide, om partiet vil prioritere co2-udledning eller dyrevelfærd højest? 

Henrik Vindfeldt afviser præmissen, og mener de to ting kan kombineres.

Finansiering er uklar

Formand Henrik Vindfeldt undlader at svare på, hvordan partiet vil samle regningen op for det meget dyre forslag, hvis den konventionelle svineproduktion i Danmark droppes.

- Præmissen er, at det vi lever af er at sælge grise til udlandet. Medicinalindustrien og olieindustrien er større for eksempel. Vi kommer til at rulle en del af vores partiprogram ud de næste måneder, siger han.

Veganerpartiet ved ikke, hvem de vil pege på

Indtil for nylig ønskede Veganerpartiet at pege på Mette Frederiksen (S) som statsministerkandidat. Men det vil partiet ikke længere, da de er skuffede over S-regeringens kurs i landbrugs- og dyrevelfærdspolitikken. 

Formand nævner bacon-skænderi med Ellemann-Jensen

Partiformand Michael Vindfeldt nævner en berømt disputs foran hovedindgangen ved Christiansborg, hvor den daværende fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen blev konfronteret af Veganerpartiet. Her forsvarede Jakob Ellemann-Jensen den danske fødevareproduktion, som ifølge ham er blandt de bedste i verden. 

Kommunal kandidat fortæller om sit første besøg i en svinestald

Tine Pil Østberg er politisk kandidat til kommunalvalget næste år for Veganerpartiet. 

Hun fortæller, hvordan et besøg til en svinestald har ødelagt hendes liv, da svinenes forhold ifølge hende var ekstremte forfærdelige. 

- Oplevelserne fra staldene er noget, som kommer til at sidde i mig resten af livet, siges af Tine Pil Østberg.

Rådgiver: - Eneste parti, der kan sikre nødvendig omstilling

Søren Mark Jensen er natur- og miljøpolitisk rådgiver for Veganerpartiet. Han har været ansat i 25 år i miljøministeriet med naturlovgivning og forvaltning.

- Som jeg ser det, er Veganerpartiet det eneste parti, der vil arbejde efter en nødvendig omstilling af Danmark. 

Lyn-analyse

Det vil være en stor fejl at dømme Veganerpartiet ude. Der er tale om et parti, der har forberedt sig længe og grundigt og som har arbejdet seriøst både med indsamling af underskrifter og politikudvikling.

Det kan lyde som et enkeltsagsparti, men for veganerpartiet er fokus på dyr, natur og bæredygtighed mere ideologi end en enkelt sag. Og hvis partiet evner at placere sig i debatter og ikke kun som en aktivistgruppe, så kan appellen være bred og rette sig mod mange flere end blot unge veganere.

Partiet slår sig op på forholdene for dyr i det danske landbrug. Et emne som mange vil kunne relatere til. Og partiet kommunikerer direkte og klart med et angreb på det etablerede.

- Et menneskeskabt helvede

Om minkproduktionen siger Henrik Vindfeldt:

- Verdens største minkproduktion har vi etableret i Danmark. Millioner af mink lever i trådbure. Forholdene for dyr i Danmark er det mest skammelige, jeg nogensinde har set. De forhold dyrene har, er et menneskeskabt helvede. Der findes ikke ord, der kan beskrive, hvordan dyrene i Danmark har det, siger han. 

- De spiser, skider og sover samme sted

- Jeg er rystet, og jeg skammer mig. 

Partileder Henrik Vindfeldt tordner mod produktionen af danske svin, turbokyllinger og mink som har det "forfærdeligt, fordi de er skødesløst avlet til turbovækst".

- Når en pattegris fødes i dag, vejer den halvandet kilo. Fem-seks måneder senere, når den skubbes ind i lastbilen til slagteriet, vejer den over 100 kilo. De danske politikere har givet én kvadratmeter til en gris, der vejer 100 kilo. De spiser, skider og sover det samme sted. Al fodring er automatiseret og egnet til at fede dem hurtigst muligt, siger han. 

Partileder tager ordet: Forholdene for dyr er forfærdelige

Veganerpartiets nye partileder hedder Henrik Vindfeldt. Han var også en af stifterne. Han siger, at dyrene i dansk landbrug har det forfærdeligt. 

- Vi mener ikke, at der er tale om en gråzone. Forholdene er forfærdelige.

Partiets fokus er et opgør med konventionelt, animalsk landbrug: 
- Det mest dyrebare vi har er blevet lavet om til en svineproduktion, siger han og går i rette med det pladskrav som svin i dansk landbrug har. 

- Hvordan kan et af de klogeste dyr i verden leve under så ringe forhold i Danmark? 

Vil have opgør med foderproducenter

Lisel Vad Olsson, politisk ordfører, går i clinch med dansk landbrug.

- Veganerpartiet vil have et opgør med, at næsten halvdelen af det danske areal er blevet solgt til foderproducenter. Veganerpartiet ønsker ikke, at Danmark fortsætter med at avle og opfede over 220 millioner landbrugsdyr årligt. Hvor har den demokratiske samtale været om det?, spørger hun og understreger, at Veganerpartiet vil genoplive debatten om, hvad "basal anstændighed" er. 

Hvilke konsekvenser har vores handlemåde for os selv og dyrene, spørger hun? 

En ny isme i dansk politik

Lisel Vad Olsson er Veganerpartiets politiske ordfører og forperson for partiets hovedbestyrelse. Hun er den første, der får ordet.

Veganerpartiets store drive er, at de lever med dyr. Veganerpartiets kandidater støtter veganisme, siger hun og introducerer dermed en ny isme i dansk politik.

- Vi ønsker ikke at skade nogen, hvis det er praktisk muligt. Vi mener, at vi alle bør tage et ansvar for klimaet, miljøet og biodiversiteten, siger hun og understreger, at alle er velkomne i Veganerpartiet, hvis man ønsker et "opgør mod landbruget, der udpiner naturen". 

"Paradigmeskifte for en mere ansvarlig verden"

På Veganerpartiets hjemmeside skriver de, at en stemme på Veganerpartiet støtter et paradigmeskifte, som kan lede mod en "meget grønnere, medfølende og mere ansvarlig verden".

Medstifter trak sig fra to uger siden

Medstifter af - og formand for - Veganerpartiet, Michael Monberg, trak sig fra posten dagen efter, at partiet blev officielt opstillingsberettiget. I et facebookopslag annoncerede Monberg, at den nye forperson for partiet ville blive Lisel Vad Olsson.

Veganerpartiet får partibogstav "G"

I august nåede Veganerpartiet 20.182 godkendte vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget. De får partibogstavet "G", når de kommer på stemmesedlen ved det næste valg.