Seks steder, hvor du kan prutte om prisen - og to, hvor du ikke kan
Loppemarkeder er et oplagt sted at prutte om prisen, men man kan også forhandle om prisen på mange andre varer og ydelser. Foto: Christian Liliendahl / Scanpix Denmark
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer danskerne til at prutte mere om prisen.
At prutte om prisen kan for nogen være grænseoverskridende eller pinligt, mens det for andre er den største selvfølgelighed.
Men kaster man sig ud i en forhandling om prisen på et køleskab, en bil eller renten i banken, vil det ofte give pote.
Det viser en ny undersøgelse fra fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Den konkluderer, at få danskere prutter om prisen, men de få som gør det har succes med at forhandle sig til en billigere pris.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bruger undersøgelsen til at opfordre danskerne til at prutte mere om prisen.
- Det er vigtigt for den enkelte forbruger og samfundet som helhed, at forbrugerne går aktivt efter at gøre den bedste handel, siger Niels Enemærke, der er kontorchef i styrelsen.
I gennemsnit lykkes det for 72 procent af de forbrugere, der forhandler om priser at opnå en bedre pris eller ydelse. 5000 danskere har svaret på undersøgelsen, der dækker 13 varer eller ydelser.
Hvidevarer eller bankgebyrer
Forbrugerrådet Tænk mener også, at forhandling om prisen på en vare eller ydelse burde være helt naturligt.
- Vi er et land, der er baseret på tillid og autoritetstro, så vi tænker, at når der er et prisskilt, skal man rette sig efter det. Men sådan er det ikke, når vi køber hvidevarer og heller ikke, når vi skal have et lån i banken, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til TV 2.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse peger på tre årsager til, at danskere holder sig fra en forhandling. Det kan være ubehageligt eller pinligt at spørge om en reduceret pris, eller også er man ikke klar over, at det er muligt at forhandle om prisen på en vare. Den sidste gruppe forhandler ikke, fordi de er tilfredse med prisen.
Hvis man kaster sig ud i en forhandling, har Vagn Jelsøe et par gode råd:
Gør dit hjemmearbejde og undersøg priserne hos konkurrenterne. Understreg, at du helst vil handle det pågældende sted, men hvis ikke de kan matche konkurrentens priser, må du handle hos dem.
Hold en god og positiv tone.
Her kan du (prøve at) prutte om prisen
Hårde hvidevarer
Foto: Anders Debel Hansen / Scanpix Denmark
Skal du investere i ny vaskemaskine, tørretumbler eller opvaskemaskine, kan det godt betale sig at prutte. Her er der nemlig ofte en besparelse at hente.
Fire ud af ti forbrugere i undersøgelsen oplyser, at de har forsøgt at forhandle, da de købte køleskab, komfur eller fryser, og af dem fik næsten ni af ti noget ud af det.
Hvidevarerkæden Punkt1 oplyser til TV 2, at deres forhandlere handler med kunderne om prisen hver dag. På kampagneprodukter, hvor prisen i forvejen er lav, er det ikke muligt, men "alt er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel", skriver Punkt1 i en mail.
Banken
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Forbrugerrådet Tænk nævner også banken som et sted, hvor der kan forhandles om prisen på gebyrer eller renter, når man skal optage lån.
Nordea oplyser til TV 2, de har faste priser på deres produkter på hjemmesiden, men at de "er til at tale med". Det er primært i forbindelse med lån, at man kan forhandle.
- Det kunne eksempelvis være ved at flytte mere af sin økonomi over til os eller samle sine eksisterende lån, som kan åbne op for flere muligheder, skriver Nordea.
Forsikringer
Foto: KYRRE LIEN / Scanpix
Også ved forsikringer er der penge at spare, og ifølge Vagn Jelsøe er forsikringer et område, hvor "rigtig mange danskere betaler alt for meget".
- Det er ikke sikkert, at forsikringsselskabet er særligt interesserede i at forhandle prisen med dig, men til gengæld kan du spare mange penge ved at skifte selskab, siger Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk.
Også her kan man med fordel bruge forhandlingsteknikken med at foreslå en rabat, hvis man eksempelvis samler sin bil-, rejse-, indbo- og ulykkesforsikring hos ét selskab.
Bilforhandleren
Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Når man køber bil, vil de fleste forhandlere være forberedt på, at forbrugeren spørger efter at få alufælge eller vinduesviskere oveni prisen.
- Det er en anden måde at prutte om prisen; at bede om at få noget ekstra oveni, siger Vagn Jelsøe.
- Der er mange aspekter, der spiller ind på forhandlerens villighed til dette. Noget, der kan øge villigheden er, hvis forhandleren ligger inde med et stort lager af en bestemt model og derfor er mere villig til et hurtigt salg til en endnu skarpere pris. Ekstraudstyr kan indimellem også indgå i en forhandling, siger Anders Tystrup, der er pressechef i Toyota Danmark.
Håndværkerregningen
Foto: Anne Bæk / Scanpix Denmark
Skal du have lagt nyt tag, bygget en carport eller malet hele huset, er det en god idé at indhente tilbud fra flere håndværkere.
- Håndværkerregningen er helt klart også et område, hvor der er god basis for at forhandle om prisen, siger Vagn Jelsøe og påpeger, at prisforhandlingen ikke nødvendigvis slutter i det øjeblik, man har accepteret et tilbud. For lever kvaliteten ikke op til forventningerne, når opgaven er udført, kan man forhandle igen.
- Selvfølgelig kun, hvis der er basis for det. Man skal altid veje det op imod, om man rent faktisk er tilfreds. Man vil jo gerne kunne komme tilbage en anden gang, siger han.
Tandlægen
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe / Scanpix Denmark
Det er meget få, der tør udfordre tandlægen på prisen, og det er et problem, for der er store forskelle på tandlægepriser, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.
Spørger man Tandlægeforeningen, er det ikke alle tandlæger, der vil forhandle om prisen.
- I princippet kan man godt forhandle om prisen på de ydelser, som der ikke gives offentligt tilskud til. Det kan være implantater eller en bro, hvorimod prisen på eksempelvis et tandeftersyn er fastsat af sundhedsmyndighederne, og det kan der ikke forhandles om, siger formand for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist.
To steder, hvor du nok ikke får noget ud af at prutte om prisen
I princippet er der ikke noget i vejen for at forhandle om prisen i et supermarked, men det kan være svært at få nedslag i prisen på almindelige dagligvarer.
- Hvis jeg hver dag går ned i den samme Netto og beder kassedamen om at få slået en tier af prisen, vil de bare kigge træt på mig, siger Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk.
Men skal man holde en stor fest, er der ikke noget i vejen for at bede om mængderabat, hvis man køber eksempelvis alle drikkevarer i samme butik.
Offentlige ydelser
Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Nogle priser er meget faste og kan ikke forhandles. Det kan være fornyelse af kørekort, pas eller andre attester, der koster penge at få udstedt.
- Det ville næsten blive betragtet som korruption, hvis man fik nedslag i prisen, siger Vagn Jelsøe.