Dagens overblik: Trump vil ikke garantere fredelig magtoverdragelse

16x9
Trump under pressemødet i Det Hvide Hus onsdag. Foto: Tom Brenner / Ritzau Scanpix

Regeringen med bud på, hvordan trafik gøres grønnere, rejser til Storbritannien frarådes og så sender berømt kostskole flere end 700 personer hjem.

Bond, James Bond.

Vi kender alle den britiske agent 007, der blev opfundet af forfatteren Ian Fleming, og som har gået sin dameerobrende sejrsgang med skarpladt pistol og martinis shaken - not stirred i både bøger og film.

Nu viser det sig, at der fandtes en vaskeægte James Bond med netop dét navn. Han sneg sig rundt i Polen, hvor han var ansat som arkivar for den britiske militærattaché i Warszawa i 1964 og 1965. Det afslører et polsk arkiv nu, og du kan læse mere om den fascinerende agent-historie her.

Velkommen til dagens overblik.

Rejser frarådes nu til Storbritannien

London og resten af Storbritannien bliver farvet orange.
London og resten af Storbritannien bliver farvet orange. Foto: Unsplash

Vi begynder i Storbritannien, som Udenrigsministeriet nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser til.

Det sker på baggrund af øget smitte med coronavirus i samfundet, oplyser Udenrigsministeriet, efter at de nyeste rejsevejledninger er blevet opdateret.

Ikke-nødvendige rejser til Island, Irland og Slovenien frarådes ligeledes.

Smittetrykket i de fire lande er henholdsvis: 36,4 (Storbritannien), 32,7 (Island), 34,1 (Irland) og 30,7 (Slovenien) smittede per 100.000 indbyggere.

Herlufsholm sender 575 elever og 160 medarbejdere hjem

Elever og medarbejdere på Herlufsholm Kostskole er foreløbig sendt hjem indtil onsdag i næste uge, og de er alle blevet opfordret til at lade sig teste.
Elever og medarbejdere på Herlufsholm Kostskole er foreløbig sendt hjem indtil onsdag i næste uge, og de er alle blevet opfordret til at lade sig teste. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Vi bliver lidt ved coronavirussens konsekvenser.

Herlufsholm Kostskole har sendt 575 elever og 160 medarbejdere hjem, efter at en enkelt elev er testet positiv med covid-19.

Den smittede er en kostskoleelev, der har været hjemsendt med symptomer, og torsdag morgen blev rektor Mikkel Kjellberg via mail oplyst, at personen var smittet.

- Vi stod over for valget mellem at sende eleverne hjem fra elevens klassetrin eller sende samtlige elever hjem. Vi valgte det sidste, da vi alligevel stod over for en rejseweekend, hvor eleverne rejser hjem til deres forældre, siger Mikkel Kjellberg.

Trump vil ikke garantere fredelig magtoverdragelse

Donald Trump under onsdagens pressekonference.
Donald Trump under onsdagens pressekonference. Foto: Joshua Roberts / Ritzau Scanpix

Vi skal et smut over Atlanten, hvor der kun er 40 dage til amerikanerne går til valg for at finde ud af, hvem der skal være landets præsident de næste fire år.

Her kan de ikke være sikre på, om Donald Trump overdrager magten fredeligt, hvis modkandidaten Joe Biden erklærer sig som sejrherre.

Det lod Trump journalisterne vide ved en opsigtsvækkende pressekonference.

- Tja, vi kommer til at se, hvad der sker. I ved, at jeg har klaget meget kraftigt over afstemningen. Afstemningen er en katastrofe, lød det fra præsident Trump.

Politikere fra begge fløje har kaldt præsidentens svar for 'uacceptabelt', og Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, skriver på Twitter, at Amerika ikke vil tillade, at Trump bliver en diktator.

Regeringen vil indføre kilometerbaseret vejafgift på tung transport

Den kilometerbaserede vejafgift vil være CO2-differentieret og gælde tung transport.
Den kilometerbaserede vejafgift vil være CO2-differentieret og gælde tung transport. Foto: Dennis Lehmann / Scanpix Denmark

500.000 elbiler på danske veje i 2030, kilometerbaseret vejafgift på tung transport og øget krav til iblanding af biobrændsel i de fossile tanke.

Sådan lyder regeringens mål i udspillet til en transportaftale.

Dermed spiller regeringen altså ud med et mål, der ligger væsentligt under flere af støttepartiernes mål samt Klimarådets anbefaling om en million elbiler på danske veje i 2030.

Målet ligger også et godt stykke under Bilkommissionens anbefalinger, der lød på 750.000.

En kilometerbaseret vejafgift vil være CO2-differentieret og gælde tung transport.

Det vil sige, at de lastbiler, der udleder mest, betaler tilsvarende mere end de mindre CO2-udledende af slagsen.

V-gruppeformand afviser strid om sexisme: - Storm i et glas vand

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen afviser, der er splid om synet på sexisme i Venstre.
Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen afviser, der er splid om synet på sexisme i Venstre. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hvad mener Venstre egentlig om sexisme?

Det spørgsmål blev vendt på et gruppemøde i partiet torsdag, efter næstformand Inger Støjberg i sidste uge skrev et facebookopslag, hvor hun synes, at debatten var gået "over gevind", og at almindelige komplimenter risikerede at blive opfattet som sexisme.

Facebook-opslaget skabte tvivl om partiets linje, da formand Jakob Ellemann-Jensen inden Støjbergs opslag havde understreget, at debatten ikke handlede om, hvor vidt man fremover kunne give et kompliment.

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) skar torsdag igennem og bakkede Ellemann-Jensens linje op: - Venstre tager sexismedebatten meget seriøst, sagde han og kaldte uenigheden i Venstres folketingsgruppe for "en storm i et glas vand".

***

Det var alt fra dagens overblik i dag - vi læses ved i morgen.