Nyheder

For et år siden kendte ingen til hende - i dag er hun på listen over verdens mest indflydelsesrige

En af verdens mest prestigefulde lister ser anderledes ud, end den plejer.

I næsten to årtier har magasinet 'Time' offentligjort deres prestigefulde liste over årets 100 mest indflydelsesrige personer.

Men i år er noget anderledes end det plejer: Ud over de sædvanlige statsledere, stjerner og chefer er der en del sundhedspersonale og forskere på årets liste.

- Det her år føles det som om, at verden har forandret sig på en meget dramatisk måde. Derfor er der flere læger, sygeplejersker og forskere på listen end nogensinde før på grund af den rolle, de har spillet i det globale svar på covid-19, siger magasinets redaktør Dan Macsai.

Her er fire af dem, få kendte for et år siden, men nu har ændret verden:

Camilla Rothe

Camilla Rothe tester en coronapatient i München.

I januar modtog den tyske specialist i infektionssygdomme Camilla Rothe et coronatestsvar, der ikke gav mening: En forretningsmand var testet positiv for covid-19, men han burde ikke kunne være blevet smittet. Den eneste smittemulighed var en kinesisk kollega, men hun havde været rask og symptomfri, da de var sammen.

Den positive coronatest har givet Camilla Rothe en plads på listen, fordi hun opdagede, hvad magasinet kalder "akilleshælen" i kampen mod virussen.

For forretningsmanden blev - udover Tysklands første tilfælde - beviset på, at smittede personer kan være symptomfri - men stadig i stand til at smitte andre.

De 100 mest indflydelsesrige personer

  • Time Magazine er et stort amerikansk nyhedsmagsin. Siden 1999 har magasient udnævnt årets 100 mest indflydelsesrige personer. 
  • Personerne på listen har udmærket sig ved at "have ændret verden" - hvad end konsekvenserne af deres handlinger har været. 
  • I år bestod listen blandt andet af navne som - ud over de coronarelaterede - Megan Thee Stallion, Donald Trump, The Weeknd, Jair Bolsonaro og Lewis Hamilton.
  • I alt har fem danskere været på listen gennem årene: Bjørn Lomborg, Connie Hedegaard, René Redzepi, Henrik Schärfe og Margrethe Vestager. 

Senere har det vist sig, at omkring 30 til 40 procent af alle coronasmittede er asymptomatiske.

At smitten ikke længere kan kobles med hoste eller feber har betydet, at mange har været nødt til at vænne sig til maskepåbud, og at rejser mellem lande er begrænset.

Amy O'Sullivan

Sygeplejersken Amy O'Sullivan behandlede i marts en 82-årig kvinde, der skulle blive New York Citys første corona-dødsfald.

Behandlingen af de første covid-19-tilfælde blev foretaget, inden man vidste, hvor vigtige værnemidler var, og efter få dage fik den erfarne Amy O'Sullivan selv symptomer på virussen.

Hendes tilstand blev forværret, hun kom i respirator i fire dage og var derefter hjemme i to uger, inden hun mødte på arbejde og igen behandlede coronapatienter.

Personale fra Wyckoff hospital, hvor Amy O'Sullivan arbejder, placerer lig i kølebiler, der fungerer som midlertidige lighuse ved hospitalet.

Amy O'Sullivan er en del af de 100 udvalgte, fordi hun repræsenterer "hæren af sundhedspersonale", der har stået ved frontlinjen i bekæmpelsen af pandemien.

- Der er to simple ord for deres heltemod: Thank you (tak, red.), lyder begrundelsen.

Shi Zhengli

Shi Zhengli fotograferet i et laboratorium i Wuhan.

Den kinesiske virolog Shi Zhengli fik sit kælenavn, 'Batwoman', da hun opdagede, at SARS-virussen kunne spores tilbage til flagermus fra en grotte i Kinas Yunnan-provins.

Og flagermus fra samme grotte har også vist sig at være kilden til coronavirussen, for Shi Zhengli og hendes hold af forskere fandt, at 96 procent af genmaterialet fra flagermusens virusstreng var identisk med SARS-CoV-2, som coronavirussen også bliver kaldt.

Der bliver taget prøver fra en fransk flagermus fra det vestlige Frankrig, hvor der har været et udbrud. De flyvende dyr er det bedste bud på en smittebærer af coronavirus.

Shi Zhengli arbejder på et laboratorium i Wuhan - byen, hvor coronavirussen startede - og hun er blevet angrebet af Donald Trump, der hævder, at virussen stammer fra laboratoriet.

Men ifølge 'Time' er Trumps beskyldninger ikke blot grundløse, de er også også farlige. For Shi Zhenglis flagermuseforskning kan være vigtig i fremtiden.

- Shi's videnskabelige præstationer og forudsigelser er præcis det, vi har brug for, hvis vi skal forhindre flere coronavirusser fra at ødelægge menneskeheden i de kommende år, lyder det.

Zhang Yongzhen

3. januar modtog professor Zhang Yongzhen en metalæske sendt fra den kinesiske Wuhan-provins. Den indeholdt prøver fra en patient, der led af en særlig form for lungevirus, som hærgede området.

Sammen med sit forskerhold begyndte Zhang Yongzhen at analysere prøven, og efter 48 timer havde de kortlagt al arvematerialet, genomet, for det, der skulle blive berømt og berygtet som den nye coronavirus.

Den nye viden gjorde, at videnskabsfolk verden over kunne begynde at udvikle tests, der kunne spore spredningen af virussen - og på sigt få bugt med den stigende smitte og fladet smittekurverne ud.

- Covid-19-pandemien er en global katastrofe, men den kunne have været meget værre, hvis ikke det var for Zhang Yongzhen, skriver Time.

Desuden er den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci og generalsekræten i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på årets liste.