Coronavirus

Senest nyt om coronavirus 22. september

Donald Trump.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad sker der? I Aarhus stiger smitten blandt unge ifølge borgmesteren voldsomt. Og Storbritannien har indført nye restriktioner.

Hvad er status? 79 personer er indlagt med coronavirus i Danmark, heraf er 12 personer indlagt på en intensivafdeling. Se de seneste tal her.

Strengere krav til amerikansk coronavaccine kan udskyde godkendelsen til efter valget

USA's lægemiddelstyrelse (FDA) er klar til at præsentere strengere krav til en coronavaccine.

Dermed er det usandsynligt, at en vaccine kan nå at blive godkendt inden valgdagen i USA 3. november.

Det skriver The Washington Post tirsdag.

Stramningerne er en del af et forsøg på at øge gennemsigtigheden og offentlighedens tillid, da rundspørger viser, at mange er skeptiske over for, om en vaccine vil være sikker og effektiv.

Ifølge avisen forventes FDA at fremsætte nye og strengere krav til en såkaldt nødtilladelse til en coronavaccine allerede i denne uge.

Avisen påpeger, at det vil gøre det "yderst vanskeligt" for en vaccine at nå at blive godkendt inden præsidentvalget i november.

Johnson klar til at sætte hæren ind for at bekæmpe coronaspredning

Den britiske premierminister, Boris Johnson, holder her til aften tale til nationen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kalder Johnson kampen mod corona for "den største krise, verden har stået overfor, mens jeg har levet". 

Johnson siger desuden, at han er parat til at sætte hæren ind for at få briterne til at overholde restriktionerne.

Danskernes forbrug på restauranter er faldet med 20 procent

De nye restriktioner, som blandt andet betyder, at barer og restauranter skal lukke klokken 22, har ramt branchen hårdt. 

Danske Bank siger til Børsen, at kundernes forbrug på restauranter er faldet med 15-20 procent i forhold til normalen. 

Udover de tidligere lukketider skal kunderne desuden bære mundbind, når de ikke sidder ned.

Region Midtjylland indfører krav om tidsbestilling for test i to byer

Der har været massive køer ved testteltene i de to byer.

Region Midtjylland indfører nu krav om tidsbestilling, inden indbyggere i Randers og Horsens kan møde op ved de hvide telte og få lavet en coronatest. 

Det skriver TV 2 Østjylland.

Samme medie kunne mandag berette, hvordan lange køer ved testteltene i Horsens betød, at flere måtte vente op til seks timer for at blive testet. Men fra onsdag skal man altså bestille tid, inden man møder op til test i Horsens eller Randers.

- Det gør vi, fordi der er så enormt meget pres på test lige nu. Det har medført massiv kø de steder, hvor vi ikke har haft tidsbestilling, og det er ærgerligt og frustrerende, fortæller Lægefaglig direktør i Region Midtjylland Per Sabro Nielsen til TV 2 Østjylland.

Syv minkfarme undersøges for coronavirus

Arkivfoto.

Syv minkfarme undersøges for smitte med coronavirus. Det bekræfter Fødevarestyrelsen over for Landsbrugsavisen.dk.

Fire af farmene ligger i Vendsyssel, mens de resterende tre ligger i Ølstykke, Roskilde og en på Læsø.

Smitte på minkfarme har ellers indtil videre været centreret i Nordjylland. 

Trump: Verden må holde Kina ansvarlig for pandemi

Trump har flere gange kaldt coronavirus for 'den kinesiske virus'.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, siger i en tale ved FN's generalforsamling tirsdag, at verden må holde Kina ansvarlig for coronapandemien. 

I en tale, som var optaget på bånd, og som blev afspillet ved den årlige generalforsamling, beskylder Trump kineserne for at have tilladt, at coronavirusset kunne "forlade Kina og inficere verden".

Trump har flere gange holdt Kina ansvarlig for pandemien og har blandt andet kaldt coronavirus for 'den kinesiske virus'.

Røde Kors frygter, at smitte løber løbsk i migrantlejr på Lesbos

Der er risiko for, at et udbrud med coronavirus kan løbe endnu mere løbsk i en migrantlejr på Lesbos, end det allerede er tilfældet.

Det siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, til Ritzau. 

Over 240 er allerede bekræftet smittede i lejren, og yderligere 400 er mistænkt for at være smittet. 

Ifølge Anders Ladekarl kan smitten sprede sig meget hurtigt på grund af dårlige sanitære forhold, og fordi de over 10.000 mennesker bor "klos op og ned ad hinanden".

- Der er 150 toiletter og tre vandposter til de her tusindvis af mennesker. Derfor kan man ikke bade og holde grundlæggende hygiejne, oplyser han.

Putin vil have møde om covid-19 i Sikkerhedsråd

Præsident Vladimir Putin siger, at Rusland ønsker et møde om covid-19 mellem Sikkerhedsrådets faste medlemmer, når situationen tillader det.

Han siger, at Rusland planlægger en onlinekonference om pandemien for interesserede lande.

Han siger samtidig, at Rusland er parat til at stille dets egen covid-19 vaccine gratis til rådighed for FN-ansatte. Det skriver Reuters.

USA runder 200.000 coronadøde

Over 200.000 coronasmittede har mistet livet i USA. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University tirsdag eftermiddag.

EU-topmøde udskydes en uge

I denne uge skulle EU's stats- og regeringschefer havde holdt topmøde i Bruxelles, men mødet er nu udskudt en uge. 

Det skyldes, at en sikkerhedsvagt, som EU-præsident Charles Michel har været tæt på, er smittet med coronavirus. 

- Præsidenten bliver jævnligt testet, og resultatet var negativt i går. I respekt for belgiske regler er han i karantæne fra i dag, skriver talsmand Barend Leyts tirsdag på Twitter.

På topmøde skulle stats- og regeringscheferne blandt andet drøfte Tyrkiet, hvor forholdet har været anstrengt den seneste tid på grund af en konflikt med Grækenland og Cypern om gasboringer i Middelhavet.

Fodboldkamp aflyst, efter to spillere er smittet

En fodboldkamp mellem Tottenham og Leyton Orient er blevet aflyst, fordi flere spillere fra Leyton Orient er testet positiv for coronavirus. 

Kampen skulle være spillet tirsdag aften.

Hvornår og hvor kampen så skal spilles, vides endnu ikke.

Odense Universitetshospital forlænger besøgsrestriktioner

Siden 8. september har kun én fast pårørende eller ledsager kunnet få adgang til Odense Universitetshospital (OUH) ved indlæggelser og konsultationer. Det forlænges nu til og med 4. oktober, oplyser OUH i en pressemeddelelse.


Samtidig udvides restriktionerne, så de også omfatter OUH's afdelinger i Svendborg, Nyborg og på Ærø. Det skyldes den seneste udvikling i antallet af coronasmittede i Danmark.

Her er flere fynske kommuner den seneste tid kommet over myndighedernes bekymringsgrænse på flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere.


- Vi har ansvaret for nogle af dem, som bliver ramt ekstra hårdt, hvis de bliver smittet med covid-19, og dem skal vi selvfølgelig passe rigtig godt på, siger Niels Nørgaard Pedersen, administrerende sygehusdirektør på OUH, i meddelelsen.

Der er dog undtagelser for restriktionerne for pårørende til kritisk syge, døende eller børn.
 

44 hjemsendt fra sygehus i Hjørring - intensivafdeling hårdt ramt

44 ansatte fra sygehuset i Hjørring er blevet sendt hjem. Årsagen er, at en alvorligt syg og plejekrævende patient er testet positiv for coronavirus, skriver TV 2 Nord.

- Det, der er det særlige og som gør, at det omhandler så mange mennesker, er, at patienten har haft kontakt med mange på sygehuset som følge af et kompliceret forløb, og vedkommende var i første omgang testet negativ, men en ny test viser i dag, at vedkommende er positiv i forbindelse med en ny coronatest, siger Henrik Larsen, direktør på Regionshospital Nordjylland.

Blandt de hjemsendte er både læger, sygeplejesker, portører og rengøringspersonale, blandt andet fra hospitalets intensivafdeling. En afdeling, som i forvejen er hårdt ramt af den stigende coronasmitte. 

Også i sidste uge måtte 15 ansatte fra intensivafdelingen sendes hjem, efter fem medarbejdere på afdelingen var testet positiv for coronavirus.

Nobelpris-ceremoni er aflyst

Den tradtionelle nobelprisceremoni i Stockholm er aflyst på grund af risiko for spredning af coronavirus, oplyser Nobelfonden. 

Det er første gang siden 1944, at ceremonien ikke afholdes. I stedet vil der blive gennemført en tv-transmitteret begivenhed, og prismodtagerne vil modtage deres medaljer og diplomer i deres hjemlande.

Fem personer smittet på Odense Universitetshospital

Fem tilfælde af covid-19 på OUH.

Tre ansatte og to patienter er blevet smittet med coronavirus på Odense Universitetshospital (OUH). Det skriver TV 2 Fyn.

De fem tilfælde har relation til hinanden. 

Udbruddene er konstateret på anæstesiologisk afdeling samt gynækologisk afdelingv på hospitalet. De blev bekræftet i uge 37 og 38, men er først kommet ud i offentligheden nu.

Lægelig direktør på OUH Bjarne Dahler-Eriksen siger til TV 2 Fyn, at udbruddet er under kontrol.

- Vi er gået meget grundigt til værks og har taget alle de nødvendige forholdsregler i forhold til smitteopsporing, test osv. Situationen har heldigvis ikke haft stor betydning for vores patienter, men vi har desværre måttet udskyde en enkelt operation på grund af situationen, oplyser Bjarne Dahler-Eriksen.

Boris Johnson: Premier League-kampene vil fortsat have tomme tribuner

Tomme tribuner er måske noget, briterne skal vænne sig til i de kommende måneder.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har tirsdag annonceret en række nye restriktioner, som skal bekæmpe spredning af coronavirus. Blandt andet har Johnson udskudt muligheden for at have tilskuere til Premier League og andre britiske sportsligaer. 

- Vi er nødt til at erkende, at spredningen af virusset nu påvirker vores planer for genåbning af konferencer, udstillinger og store sportsbegivenheder.

- Vi vil ikke være i stand til at gøre det fra 1. oktober, og jeg anerkender, at det får konsekvenser for vores sportsklubber, som er en del af samfundets liv og sjæl, siger Boris Johnson ifølge AFP.

Ifølge Johnson kan de nye restriktioner have en varighed på seks måneder.

Den nu udskudte plan var, at der gradvist skulle skrues op for kapaciteten ved sportsarrangementer fra 1. oktober efter en række vellykkede testarrangementer med 1000 tilskuere i blandt andet de lavere fodboldrækker.

476 nye smittetilfælde

Der er det seneste døgn konstateret 476 nye smittetilfælde i Danmark, viser tal fra Statens Serum Institut.

Antallet af indlagte er steget med 4 til 79. Der er i alt 16 nyindlæggelser og et nyt dødsfald, fremgår det af tallene.

Du kan se de seneste tal her

Kontakttallet er faldet til 1,3

Kontakttallet i Danmark er faldet til 1,3 fra 1,5, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Det betyder, at 10 smittede i gennemsnit smitter 13 andre.


 

Boris Johnson: - Vi er nået et farligt vendepunkt

- Jeg er ked af at sige det - vi er nået et farligt vendepunkt. 

Sådan lyder det fra den britiske premierminister, Boris Johnson, der netop nu holder tale i det britiske underhus om situationen med coronavirus. 

Antallet af smittede er stærkt stigende i Storbritannien og er firdoblet i løbet af en måned, oplyser Boris Johnson, der samtidig oplyser om nye restriktioner i landet. Det gælder blandt andet:

  • Den planlagte genåbning i oktober bliver udskudt
  • Bøden for ikke at gå med mundbind bliver fordoblet
  • Kontorpersonale, der kan arbejde fra hjemmet, skal gøre det.
  • Der må kun være siddende gæster på alle pubber, barer og restauranter, og de skal - ligesom i Danmark - lukke klokken 22.00.
  • Fra mandag må maksimalt 15 personer deltage i brylllupper, men op til 30 kan deltage i en begravelse.
  • Forsamlingsforbuddet er fortsat seks personer.

Ifølge Boris Johnson kan restriktionerne komme til at gælde for de næste seks måneder, ligesom der vil komme yderligere restriktioner, hvis kontakttallet ikke kommer under én.

Spanien forkorter karantænetid

De spanske myndigheder vil nedsætte antallet af dage, som en person, der har været i kontakt med en smittet, skal tilbringe i karantæne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hidtil har det været tale om 14 dage, men det vil regeringen nu ændre til 10 dage. 

Spanien har det højeste antal smittede i Vesteuropa og de regionale myndigheder har beordret en delvis nedlukning fra mandag i nogle områder i hovedstaden, Madrid.