Dagens overblik: Danske Bank fĂĄr pĂĄbud fra Finanstilsynet

16x9
Danske Bank har fĂĄet fire pĂĄbud fra Finanstilsynet. Foto: TV 2

Dronningen har fået et nyt gallaportræt, danskerne er gode til at spritte af og en minister, der vil have, at du spænder hjelmen.

Hvis din far giver dig lov, ta'r du så med mig i skoven … og høre brunstbrølene fra Danmarks største landlevende pattedyr?

Sådan sang Kim Larsen ikke, men i disse dage, hvor kronhjortetyrene arbejder hårdt på at sikre arvefølgen, er det spændende at tage i skoven og - på sikker afstand - betragte og lytte til de imponerende brøl.

Velkommen til dagens overblik … og nu til noget helt andet.

Danskerne er gode til at spritte af, men dĂĄrlige til at holde afstand

Arkiv.
Arkiv. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Danskerne er gode til at spritte af og vaske hænder.

Det konkluderer en forskergruppe, som følger danskernes adfærd under coronapandemien.

- Vi kan se igennem hele forløbet med coronakrisen, at vi har fokuseret på at spritte hænder, og i forhold til de andre lande er vi rigtig gode til det, siger Michael Bang Petersen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet samt formand for forskergruppen.

Forskerne konkluderer dog også, at vi er dårlige til at undgå større forsamlinger og til at holde afstand til hinanden.

At danskerne er blevet dårligere til at undgå de større forsamlinger, er Sundhedsstyrelsen opmærksomme på. Derfor anbefaler styrelsen, at dagstilbud, skoler og andre uddannelsesinstitutioner aflyser alle sociale arrangementer til 4. oktober 2020. Styrelsens anbefalinger gælder også for private begivenheder som fødselsdage for klassen.

Og sĂĄ videre til Danske Bank.

Danske Bank får hak i tuden efter årtier med gældskaos

Danske Bank får hak i tuden efter årtier med gældskaos
Danske Bank får hak i tuden efter årtier med gældskaos Foto: TV 2T

Banken har nemlig fået fire påbud fra Finanstilsynet for i årevis at have taget penge fra kunder, som banken vidste, at den ikke nødvendigvis havde ret til.

Finanstilsynet giver påbud, når banker bryder reglerne for god skik eller "undlader at handle som påkrævet".

Banken får i alt fire påbud, fordi den undlod at "handle redeligt og loyalt over for sine kunder, da banken fortsatte med at inddrive gæld, som den ikke havde krav på, og samtidig undlod at informere de berørte kunder om fejlen," oplyser Finanstilsynet.

Og så skal du passe på svingene, når du kører på elløbehjul.

Minister vil have dig til at køre med hjelm på elløbehjul

Er det et elløbehjul? Transport- og boligminister Benny Engelbrecht (S) vil gøre det lovpligtigt at bære hjelm, når man kører på elløbehjul.
Er det et elløbehjul? Transport- og boligminister Benny Engelbrecht (S) vil gøre det lovpligtigt at bære hjelm, når man kører på elløbehjul. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hundredvis af brugere af elløbehjul er nemlig kommet til skade, og flere af dem har fået kraniebrud og tandskader.

Men nu skal det være slut, skal det.

- Der er desværre fortsat alt for mange, der kommer galt af sted på elektriske løbehjul. Derfor ser jeg gerne, at det fremover skal være lovpligtigt at bære hjelm i forbindelse med kørslen, udtaler Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Ministerens udmelding kommer efter første evaluering af forsøgsordningerne med blandt andet elløbehjul, som Færdselsstyrelsen offentliggjorde i februar. Her bliver det konkluderet, at elløbehjulsbrugere er involveret i syv gange flere ulykker end cyklister. Tallene er dog usikre, idet datagrundlaget er spinkelt, oplyser Færdselsstyrelsen.

Og sĂĄ videre til en person, der om nogen har ret til at gĂĄ med krone.

Kongehuset afslører nyt gallaportræt af dronningen

Dronning Margrethe II i fuld ornat.
Dronning Margrethe II i fuld ornat. Foto: P.M.abrahamsen / Kongehuset.

Kongehuset har offentliggjort et nyt gallaportræt af dronning Margrethe II.

- Der er tradition for, at regentportrætter med mellemrum udskiftes - ofte i forbindelse med særlige begivenheder, jubilæer eller runde fødselsdage. Portrætterne er derfor også en del af fortællingen om Danmarks statsoverhoveds liv og virke, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Portrættet skal fremover hænge i blandt andet statslige institutioner.

I Danmark kan de fleste af indbyggerne samles om vores statsoverhoved. SĂĄdan er det ikke ovre pĂĄ den anden side af dammen, sĂĄ der smutter vi nu over.

Demokraterne overvejer ny rigsretssag

Nancy Pelosi og demokraterne er klar til en ny rigsretssag mod Donald Trump.
Nancy Pelosi og demokraterne er klar til en ny rigsretssag mod Donald Trump. Foto: Chip Somodevilla / Ritzau Scanpix

Her har den liberale højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburgs død nemlig vendt den politiske dagsorden i USA på hovedet.

Og det med kun 43 dage til det amerikanske præsidentvalg.

Præsident Donald Trump og Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, vil udnævne en konservativ erstatning til pladsen hurtigst mulig. Som siddende præsident har Donald Trump retten til at udnævne en ny dommer, og lykkes det, vil et flertal af dommerne i Højesteret have et konservativt verdenssyn. Og da højesteretsdommerne bliver udnævnt på livstid, vil det tippe balancen i republikanernes favør i juridiske spørgsmål i mange år fremover.

Demokraterne derimod mener, at præsidenten bør vente til efter valget, hvor præsidenten kan være en anden. Derfor er partiet villige til at "tage alle midler i brug" for at undgå magtskiftet.

I et interview med tv-stationen ABC News vil demokraternes Nancy Pelosi ikke udelukke muligheden for at føre en ny rigsretssag mod enten Donald Trump eller justitsminister William Barr, hvis regeringen prøver at få indsættelsen igennem, inden medlemmerne af en ny kongres bliver taget i ed i januar.

- Vi har vores muligheder, lød det fra Pelosi, inden hun forsikrede:

- Vi har masser af skud i bøssen.

***

Og sĂĄ skal der plantes en helt ny skov ved Svendborg pĂĄ Fyn.

Samme ø, som Kim Larsen boede på. Siger det bare.

Tak, fordi du læste med.