Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

TV2.DK giver dig seneste nyt om coronavirus i Danmark og i hele verden.

Hvad sker der? Regeringen har varslet en yderligere nedlukning af nattelivet. Fra i morgen, lørdag, skal udskænkningssteder og restauranter over hele landet lukke klokken 22. 

Hvad er status? Det seneste døgn er 454 personer konstateret smittet i Danmark. Det er det højeste antal smittede på et døgn nogensinde. Se de nyeste tal her.

WHO: Uacceptabelt høje dødstal

Det er uacceptabelt, at covid-19-pandemien kræver omkring 50.000 liv om ugen, fastslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Antallet af påviste tilfælde nærmer sig nu 30,5 millioner og dødstallet har passeret 950.000 på verdensplan. 

Norge bekræfter deltagelse i vaccinesamarbejde

Fredag har Norge bekræftet, at landet deltager i Covax–samarbejdet sammen med EU for at sikre retfærdig, global adgang til vacciner mod covid–19. Det er sket i et brev til vaccinealliancen Gavi, som leder Covax sammen med Koalitionen af Nyskabelser for Epidemisk Beredskab (Cepi) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Norge bidrager med 64 millioner kroner.

Pædagog smittet med corona: Børnehave og fire skoleklasser sendt hjem

Fredag eftermiddag blev alle børnehavebørn i Stauning Børnehus og alle elever i 0. til 3. klasse fra Stauning Skole sendt hjem. Det skyldes, at en pædagog er testet positiv for coronavirus. Det oplyser Ringkøbing-Skjern Kommune. Pædagogen var til en fest i weekenden, hvor det senere har vist sig, at en af de øvrige deltagere var syg. Herefter blev hun selv testet, og den test har nu vist sig at være positiv. Det skriver TV MidtVest

Trump lover vaccine til alle amerikanere inden april

Så snart en vaccine mod coronavirus er godkendt, vil USA være klar til at sætte produktionen i gang inden for et døgn. Det siger USA's præsident, Donald Trump, fredag aften dansk tid. Desuden lover han ifølge AFP, at der vil være nok vacciner til alle amerikanere inden april næste år. Samme besked kom vicestabschef Paul Mango i USA's sundhedsministerium med tidligere på ugen.

Frankrigs finansminister smittet med coronavirus

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, oplyser fredag på Twitter, at han er testet positiv for coronavirus. Han har dog ingen symptomer og vil fortsat udføre sine pligter – dog hjemmefra, hvor han vil blive i isolation i syv dage.

Frankrig sætter igen kedelig smitterekord

Med 13.215 nye tilfælde af coronasmitte på et døgn har Frankrig fredag igen registreret det hidtil højeste daglige smittetal. Det viser tal fra landets sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Guatemalas præsident tester positiv for covid-19

Alejandro Giammattei.

Guatemalas præsident Alejandro Giammattei oplyser, at han er blevet testet positiv for covid-19. Den 64 år gamle præsident siger til en lokal radiostation, at "jeg havde det, som om et tog var kørt over mig". Ikke desto mindre har han det fint, lyder det.

Giammattei er dermed medlem af en forholdsvis lille klub af regeringsledere, der har været smittet med coronavirus. Også Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, og den britiske premierminister, Boris Johnson, har været syge, men er raske igen.

Partier aflyser landsmøder

Venstre, Konservative og Socialdemokraterne aflyser deres landsmøder. Det oplyser partierne til TV 2.  Aflysningerne skyldes den stigende udvikling i smitte med coronavirus. Partiernes landsmøder skulle efter planen være afholdt i september og oktober. Socialdemokratiets og De Konservatives landsmøde var begge planlagt til den 26. september i henholdsvis Aalborg og Herning. Venstres landsmøde skulle være afholdt 3. oktober ligeledes i Herning.

Region i Spanien lukker ned igen

En del af den region, som den spanske hovedstad Madrid ligger i, lukker ned igen, efter at den nærmest har oplevet en eksplosion af nye coronatilfælde. Den delvise nedlukning berører over 850.000 af de 6,6 millioner indbyggere i regionen.

De hundredtusinder af spaniere må kun forlade området, hvis de skal på arbejde, til lægen eller følge deres børn i skole. Det siger lederen af den regionale regering, Isabel Diaz Ayuso, på en pressekonference fredag ifølge AFP.

SOS Børnebyerne aflyser fysisk landsindsamling

 SOS Børnebyerne skulle holde landsindsamling søndag, men det har organisationen valgt at aflyse.
 I stedet blive indsamlingen digital, oplyser SOS Børnebyerne i en pressemeddelelse.

 - Vi er allesammen nødt til at passe særligt godt på hinanden i disse tider, og derfor har vi valgt af aflyse vores fysiske landsindsamling på søndag.

- Det ærgrer mig selvfølgelig dybt, for verdens udsatte børn har lige nu brug for vores hjælp mere end nogensinde før, lyder det fra direktør Mads Klæstrup Kristensen.
 

Alle barer og diskoteker lukket i og omkring Reykjavik

For at standse smittespredningen af coronavirus på Island har regeringen besluttet at lukke alle barer og diskoteker i og rundt om hovedstaden Reykjavik i fire dage. Blandt de 59 nye smittetilfælde på Island var 58 i hovedstadsområdet. 

Politiet indfører opholdsforbud i Jomfru Ane Gade

Nordjyllands Politi har for at forhindre spredning af coronavirus udstedt et midlertidigt opholdsbud for Aalborgs festgade, Jomfru Ane Gade, gældende fra lørdag 19. september 2020 klokken 22. Samtidig skærper politiet indsatsen i restaurationsmiljøet i hele Nordjylland. 

Opholdsforbuddet omfatter Jomfru Ane Gade og Jomfru Anes Gård i Aalborg. Opholdsforbuddet betyder, at der i dette tidsrum ikke må tages ophold i de pågældende områder. Almindelig færden igennem området er dog fortsat tilladt. 

Grønland ændrer anbefalinger til indrejse fra Danmark

Smittespredning af corona tager til i Danmark og i flere andre lande, og af frygt for, at det kan øge smitten i Grønland, indfører de grønlandske myndigheder nye anbefalinger ved indrejse til Grønland.

Indrejsende, som har opholdt sig i en dansk kommune med højt smittetal, opfordres til at lade sig teste igen på femtedagen efter ankomst. Man bør desuden holde afstand og undgå sociale arrangementer, indtil det er udelukket, at man er smittet.

Regeringen sætter stop for partybusser

Som en del af indsatsen for at stoppe den stigende smittespredning med covid-19 sætter regeringen nu en midlertidig stopper for al indtagelse af alkohol i busser.

- Vi har desværre set en del eksempler på, at der bliver holdt for vilde fester i busser. Der er ikke ret meget plads i en bus, der er ofte mange mennesker, og når man samtidig har drukket, ved vi, at opmærksomheden på at overholde de gode anbefalinger for at undgå smittespredning falder. Derfor siger vi nu, at alkohol ikke må indtages i busser, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Forbuddet gælder fra lørdag 19. september 2020 og foreløbig indtil 4. oktober 2020. Det er de ansvarlige for buskørslen, der skal håndhæve forbuddet på samme måde, som de i dag skal håndhæve kravet om mundbind.

WHO frygter overbelastede hospitaler forud for influenzasæson

De stigende smittetal i flere europæiske lande betyder også en stigning i indlæggelser samt flere personer, som har brug for intensiv behandling. Det siger Maria Van Kerkhove, der er en del af ledelsen i Verdenssundhedsorganisationens (WHO) coronaindsats, ifølge CNN.

Dele af Frankrig har eksempelvis nået kapaciteten på intensivafdelingerne, og WHO er bekymret for, at de i forvejen belastede sundhedssystemer bliver overbelastede, når influenzasæsonen for alvor går i gang.

Tilskuerregler for Superligaen strammes

Regeringen strammer tilskuerregler for Superligaen. Landets bedste fodboldrække på herresiden har haft en særordning, hvilket har gjort det muligt at lukke mere end 500 personer ind på stadion. Ordningen kan ikke anvendes mere, fremgår det af sundhedsministeriets hjemmeside. Indtil den 4. oktober må der derfor max være 500 tilskuere på stadion. 

Professor: Et godt rationale bag nedlukning af natteliv

Søren Riis Paludan, som er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, så med på dagens pressemøde. Han mener, at der er et godt rationale bag nedlukningen af barer, restauranter og natteliv klokken 22. 

- Smitten kan sprede sig til et bredt spektrum af mennesker på en bar. Hvis man for eksempel er til en privat sammenkomst, så er det ofte en gruppe mennesker, man kender i forvejen, siger han. 

I forhold til senfølger mener han ikke, at det har noget at sige i forhold til den nye nedlukning. 

- Flere virussygdomme har senfølger, så det skal vi passe på med at tale for meget om her, siger han.  

Traditionelt nytårsfyrværkeri aflyst i London

Fyrværkeri i London ved nytåret 2020.

Londons borgmester Sadiq Khan har aflyst dette års traditionelle nytårsfyrværkeri på grund af coronavirus. Omkring 100.000 mennesker plejer at samles langs Themsen for at se nytårsfyrværkeriet. Ifølge borgmesteren arbejder man nu på en form for erstatning for fyrværkeriet, der kan vises på tv, så folk kan se med hjemmefra. Det skriver BBC

14 procent af de indlagte er under 30 år

Tidligere behøvede de unge ikke at bekymre sig for meget over deres eget helbred i forhold til at blive coronasmittede, men nu tyder noget på, at også de unge bør tage det alvorligt.

På fredagen pressemøde fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nemlig, at unge under 30 år udgør 14 procent blandt nyindlæggelser.

Pressemøde i Statsministeriet

Du kan følge med i Statsministeriets pressemøde lige her.