Dagens overblik: Vi skal leve med begrænsningens kunst som vilkår

16x9
Statsminister Mette Frederiksen holder Covid-19 pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet i København fredag 18. september 2020. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Sexisme og lederansvar, USA vil blokere Tiktok og fund af 400 ĂĄr gammel krigsskib.

Er der en værdi i at gå glip af noget og leve med begrænsningens kunst?

Det mener filosoffen Svend Brinkmann, at der er. Og han skriver om det i bogen 'Gå glip', der ganske vist udkom, før coronapandemien gjorde sin entré.

Med nye, landsdækkende restriktioner er der lagt op til en tid, hvor både hverdag og sociale aktiviteter kommer til at foregå på lavere blus end ellers.

Velkommen til dagens overblik.

Coronaen har igen fĂĄet fat i vores samfund

(ARKIV) Natteliv i Indre København lørdag 12. september 2020. Nu indføres der landsdækkende restriktioner for barer og restaurationer, som frem til 4. oktober skal lukke klokken 22.
(ARKIV) Natteliv i Indre København lørdag 12. september 2020. Nu indføres der landsdækkende restriktioner for barer og restaurationer, som frem til 4. oktober skal lukke klokken 22. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix

Vi kommer til at leve med begrænsningen som et vilkår.

Det var et af budskaberne fra statsminister Mette Frederiksen på fredagens pressemøde. Her præsenterede regeringen danskerne for nye restriktioner, der foreløbig gælder frem til 4. oktober.

Dermed skal restauranter, caféer og barer i hele landet den kommende tid lukke klokken 22 - og ikke først klokken 02, som det er tilfældet i dag.

Forsamlingsforbuddet sættes landsdækkende ned til 50. Og endelig vil grænsen for, hvor mange tilskuere fodboldklubberne må lukke ind til en fodboldkamp, igen blive sat ned til 500.

Myndighederne anbefaler, at ansatte i både det offentlige og det private i den kommende tid så vidt muligt arbejder hjemmefra. Og at man helt generelt begrænser sin sociale omgangskreds, selv om hverken Mette Frederiksen eller sundhedsmyndigheder vil sætte tal på de omdiskuterede sociale 'bobler'.

I løbet af det seneste døgn er 454 danskere konstateret smittet med coronavirus.

Ledere skal stilles til ansvar for sexchikane

Fagbevægelsens Hovedorganisation vil have indført såkaldt ”indirekte objektivt arbejdsgiveransvar”
Fagbevægelsens Hovedorganisation vil have indført såkaldt ”indirekte objektivt arbejdsgiveransvar” Foto: Janne Bekker / TV 2 Grafik

Arbejdsgiverne skal have et større ansvar i sager om sexchikane.

Det mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, som nu vil have et møde med ligestillingsminister Mogens Jensen (S) for at diskutere løsninger på, hvordan man kommer sexchikane og krænkende adfærd til livs.

Den glohede debat om sexisme begyndte, da tv-værten Sofie Linde stod frem med sin historie om sexchikane til Zulu Comedy Galla i august.

Flere end 1600 kolleger fra mediebranchen skrev efterfølgende en støtteerklæring. Og den seneste uge har budt på historier om sexchikane både på Christiansborg og i andre dele af erhvervslivet.

Udover konkrete tiltag i de enkelte virksomheder vil Mogens Jensen også – med Folketingets øvrige partier – se på, om der kan gøres noget lovgivningsmæssigt.

USA vil blokere Tiktok

Siden TikToks lancering i 2017 er appen blevet hentet over en milliard gange pĂĄ telefoner rundtom i verden
Siden TikToks lancering i 2017 er appen blevet hentet over en milliard gange pĂĄ telefoner rundtom i verden Foto: Olivier Douliery / Ritzau Scanpix

USA planlægger ifølge Reuters at blokere downloads af videodelingsappen TikTok og beskedtjenesten WeChat.

Det sker på grund af mistanke om, at den kinesisk udviklede platform stjæler data for brugerne, som dermed kan overvåges.

TikTok benægter beskyldningerne om, at selskabet kontrolleres af eller deler data med den kinesiske regering.

Siden TikToks lancering i 2017 er appen blevet hentet over en milliard gange på telefoner rundtom i verden. TikTok har i dag flere månedlige brugere end Snapchat og Twitter og har dermed rundet 500 millioner.

Der er ikke nogen officielle tal for, hvor mange danskere der bruger Tiktok, men data tyder på, at Youtube har fået sig en seriøs konkurrent som især de unges foretrukne cyberscene.

Luksusfly udloddet i mexicansk lotteri

Indenfor i præsidentens fly - dagligstue
Indenfor i præsidentens fly - dagligstue Foto: Henry Romero / Ritzau Scanpix

Var det noget med et luksusfly med plads til 80 gæster, magelige sovepladser, toilet og badefaciliteter?

Sådan et indkøbte Mexicos forhenværende præsident Enrique Peña Nieto. Men da han tabte ved valget om præsidentposten i 2018 til López Obrador, erklærede Mexicos nye og nuværende præsident, at han ville gøre op med frås, korruption og misbrug af offentlige midler.

Det skulle blandt andet ske ved at sætte den Boeing 787 Dreamliner til 1,3 milliarder kroner til salg, som Enrique Peña Nieto havde stående.

Det har vist sig at være umuligt at finde en køber til det luksuriøst udstyrede fly. Men salgsprocessen har udviklet sig til en vittighed og et statsligt lotteri, som skulle give penge til nødlidende hospitaler.

Og flyet står stadig i sin hangar som et symbol på politisk ødselhed.

Forsvundet skibsvrag fundet ud for Lalandia

En arkæolog undersøger vraget af Delmenhorst i havet ud for Rødbyhavn.
En arkæolog undersøger vraget af Delmenhorst i havet ud for Rødbyhavn. Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Arkæologer fra Vikingeskibsmuseet har fundet resterne af et dansk krigsskib, der har været forsvundet i næsten 400 år.

Der er tale om vraget af det danske krigsskib Delmenhorst, som blev ødelagt i et for Danmark fatalt søslag i 1644. Skibet blev med vilje sat på grund af de danske søfolk, som havde lidt et sviende nederlag til vores svenske naboer.

Skibet bærer tydelige spor efter brand. Det ses blandt andet på skibets kobberkanoner, der ligger knust ud over vraget, splintret og smeltet i den høje varme fra de ødelæggende flammer.

***