Coronavirus

Undersøgelse viser klar sammenhæng mellem barer og smitte - smittetal fordoblet på få uger

Kortere åbningstider på de københavnske barer rammer lige ned i kernen af, hvad der er essentielt for at kontrollere coronasmitten, siger ekspert.

Der er en klar sammenhæng mellem genåbning af barer og antal smittede.

Det fortæller professor i eksperimentel virologi Allan Randrup, efter regeringens seneste coronarestriktioner blev præsenteret tirsdag.

Restriktionerne indebærer blandt andet, at restauranter og barer i københavnsområdet nu skal lukke klokken 22. Og det hilser professoren velkommen.

- Vi ved, at nattelivet er en essentiel faktor i spredningen. Der er masser undersøgelser fra USA, der dokumenterer, at restauranter og især barer er en meget væsentlig del af smitten i samfundet. For eksempel at der i gennemsnit går tre uger fra, at amerikanske barer genåbner, til antallet af smittede per 100.000 er fordoblet, siger Allan Randrup til TV 2.

En af de undersøgelser, han referer til, er lavet af det amerikanske Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse, som har testet omtrent 300 voksne.

Af undersøgelsen fremgår det, at det er dobbelt så sandsynligt, at personer testet positiv for covid-19 har spist på en restaurant, end at raske har. Sandsynligheden er ligeledes større for, at de syge testpersoner har besøgt en bar eller en café.

Omvendt viste den ikke i samme grad sammenhæng mellem besøg hos frisører eller fitnesscentre eller brug af offentlig transport.

Grafikkerne herunder viser, hvordan coronasmitten har udviklet sig på landsplan, og hvornår forskellige restriktionerne for barer er trådt i kraft.

De røde linjer markerer tidspunkter, hvor åbningstiderne er blevet strammet, mens de grønne viser lempelser.

Lokale retningslinjer

Hvis resultaterne af den amerikanske undersøgelse også kan oversættes til danske forhold, gør regeringen altså klogt i at justere på åbningstiderne. Et greb, der er blevet skruet på ad flere omgange.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 11. marts meddelte befolkningen, at landet måtte lukke ned, gjaldt det naturligt også værtshusene.

Først 18. maj kunne de atter slå dørene op. Dog med krav om at skulle lukke og slukke til midnat.

Med undtagelse af Aarhus og Silkeborg blev åbningstiden 19. august yderligere udvidet - nu til klokken 02. Silkeborg fulgte trop fem dage senere. Aarhus efter ni.

Rækken af stramningerne

Ved indgangen af september kunne alle landets barer altså holde åbent til klokken 02. Men alt imens barerne vænnede sig til de nye retningslinjer, steg antallet af nye daglige smittede dag for dag.

7. september måtte grebet tages i brug igen. Denne gang for at stramme.

Barer i Odense, København og yderligere 16 kommuner omkring hovedstaden blev igen pålagt at lukke til midnat.

Der ikke plads til, at du kan gå ud i nattelivet og mingle

Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi

Nu, en lille uge senere, kan Odense se sig fri for yderligere restriktioner, mens barer i København og omegn skal lukke klokken 22.

Grafikken herunder viser udviklingen i antallet af nye smittede per døgn i hovedstaden, som altså af flere omgange er blevet pålagt restriktioner grundet stigende kontakttal.

Den seneste restriktion om, at barer skal lukke klokken 22, træder først i kraft 17. september og fremgår derfor ikke.

Restriktioner vil have effekt

Om begrænset åbningstid vil være nok til at stoppe de stigende smittetal, er der ifølge professor Allan Randrup ingen, der kan spå om. Men han er overbevist om, at det vil have en effekt.

- Vi skal i øjeblikket have et begrænset antal sociale kontakter. Det vigtigste er, at du kan gå på arbejde og kan få din uddannelse, og så er der ikke plads til, at du kan gå ud i nattelivet og mingle med alle mulige andre sociale cirkler, siger han.

Udover restriktionen på åbningstid indføres der krav om, at alle stående og gående gæster skal bære mundbind. Det er dog ikke ensbetydende med, at man ikke smitter eller kan blive smittet, når man sidder der. Tværtimod stiger sandsynligheden for smitte, jo længere tid gæsterne bliver siddende.

- Derfor så jeg gerne, at der blev indført krav om, at personer, der sidder overfor hinanden, skal holde mindst to meters afstand fra næsetip til næstetip, siger Allan Randrup.

Ifølge det amerikanske CDC ville det skære en fjerde- til en tredjedel af samfundssmitten i USA, hvis man lukkede restauranter og barer på ny.