Politik

Løkke afviser at være blevet advaret af Pind i Støjberg-sag

Lars Løkke Rasmussen ankommer til Retten på Frederiksberg hvor Instrukskommissionen fortsætter afhøringer, torsdag den 17. september 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Hvad skete der? Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev afhørt af Instrukskommissionen.

Det samme blev daværende departementschef i Justitsministeriet og nuværende ditto i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, samt daværende kontorchef også været i vidneskranken. 

Kommissionens spørgsmål kredsede sig om, hvor meget Lars Løkke Rasmussen havde været inde i sagen om den ulovlige adskillelse af mindreårige asylpar. 

Ikke meget, lød hans svar.

Tidligere har Søren Pind fortalt, at han som justitsminister advarede Løkke om, hvad der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Men også det afviste Løkke.

 

Tak for nu

Dermed slutter TV 2s liveblog fra Instrukskommissionen. Tak fordi i læste med.

Ingen kommentarer fra Løkke

Lars Løkke Rasmussen har nu forladt Instrukskommissionen. Som det også var tilfældet, da han ankom, havde han ikke meget at sige til pressen, da han forlod retsbygningen på Frederiksberg:

- Jeg har svaret på alle de spørgsmål, der var. Jeg har ikke yderligere at tilføje, lød hans korte replik.

Afhøringen er slut

Kommissionen har ikke flere spørgsmål og takker derfor Løkke for hans fremmøde:

- Selv tak, jeg kommer gerne igen, siger han.

Pind kommenterer dagens afhøringer

Lars Løkke Rasmussen har som nævnt afvist, at daværende justitsminister Søren Pind skulle have advaret ham om, hvad der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet. 

Nu har Pind kommenteret dagens afhøringer på det sociale medie Twitter.

Departmentschef fandt Støjberg arrogant

Under en tidligere afhøring af daværende departementschef i Statsministeriet kom det frem, at han opfattede daværende integrationsminister Inger Støjberg (V) som arrogant i sagen om adskillelsen af asylpar, hvor den ene var mindreårig. 

Han foreslog derfor ifølge en intern mail fra maj 2017 at tage op til embedsboligen Marienborg en søndag for blandt andet at snakke med Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring.

Lars Løkke Rasmussen siger til kommissionen, at han ikke har været i tvivl om, at Kettel har haft den analyse, og han tilføjer, at det er en analyse, han deler. Han kan dog ikke huske, om det var på det møde, Kettel bad om, at han blev gjort opmærksom på den. 

Desuden siger han, at det ikke var noget, han følte behov for at reagere på:

- Den enkelte minister må stå på mål for sig selv. Jeg har bakket mine ministre op hele vejen igennem, men de er voksne nok til at træffe deres egne beslutninger, siger Lars Løkke Rasmussen

Særlig rådgiver ønskede beslutning ændret

I et svar på føromtalt mail fra Kettel til Løkke, svarer Løkkes daværende særlige rådgiver, Jacob Bruun Christensen, der er med cc.

- Øv! Hvad kan man gøre for at lovliggøre beslutningen om, at danske asylansøgere ikke skal huse mindreårige, som er (tvangs-) gift med ældre?

På den baggrund spørger Lars Kjeldsen, om der i Lars Løkke Rasmussen Statsministerium bliver drøftet, hvad man kan gøre politisk. 

Det erindrer Lars Løkke Rasmussen ikke.

Mail understreger ny praksis

Udspørger Lars Kjeldsen læser nu op fra en mail dateret december 2016 fra daværende departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen til Lars Løkke Rasmussen. i mailen forklarer Kettel, at Statsministeriet og Justitsministeriet er blevet enige om, at der ikke bare kan ske en generel adskillelse af de mindreårige asylpar, og at det er det, man må administrere efter 

Kettel skriver også, at der i udlændinge- og Integrationsministeriet er utilfredshed med, at man ikke kan adskille parrene uden undtagelse. 

Lars Kjeldsen vil nu vide, om Løkke foretager sig noget på baggrund af den mail

- Nej, det er der jo ikke grund til, siger Løkke.

Får du yderligere kendskab til den utilfredshed, som det bliver beskrevet, at der er i Udlændinge- og Integrationsministeriet. 

- Nej, svarer Løkke igen.  

Løkke har sms'er tilbage fra 2012

Lars Løkke Rasmussen fortæller, at han på sin telefon har sms'er helt tilbage fra 2012, men han har ikke kunnet finde omtalte sms fra Søren Pind. 

– Jeg har ingen erindring om, at jeg skulle have modtaget hverken sms eller et telefonopkald, gentager han. 

Husker ikke Søren Pinds advarsel

Vi er nu fremme ved det helt store spørgsmål. Kan Lars Løkke Rasmussen huske, at han modtog en advarsel fra sin daværende justitsminister Søren Pind, sådan som Pind hævder.

Det kan Løkke ikke:

- Jeg må sige, jeg blev meget overrasket over det, da jeg hørte det. Jeg har gransket det allerbagerste af min hjerne, og jeg har ingen erindring om det overhovedet, siger han.

- Jeg erindrer ikke, at jeg har fået nogen henvendelse omhandlende denne sag generelt. 

- Og jeg kan sige med sikkerhed, at jeg ikke har fået en henvendelse om, at der foregår ulovligheder eller andet, som jeg skulle handle på. Og det kan jeg sige med sikkerhed, for så havde jeg handlet på det, fastslår Løkke.

Fik ikke advarsel

Det er under en tidligere afhøring i kommissionen, at daværende departementsråd i Statsministeriet Tanja Franck i en intern mail den 3. marts 2016 til daværende departementschef Christian Kettel Thomsen har skrevet, at det var vigtigt, at Lars Løkke Rasmussen fik at vide, at Støjberg »har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til«.

Løkke bliver nu spurgt, om den information nogensinde nåede ham. Han fortæller, at han i et beredskab fra sine embedsmænd, som han modtog forud for en forspørgselsdebat om sagen, blev informeret om, at der i forhold til tiltaget om afskillelsen af asylanter kunne være problemer med konventionerne.

- Men jeg fik samtidig at vide, at der er lavet retningslinjer efter det, som der vil blive administreret efter. Så det betryggede mig, siger han.

Men fik du at vide, at der var blevet meldt hårdere ud, end juraen kunne holde?, spørger udspørger Lars Kjeldsen.

- Nej, siger Løkke.

Ikke dybere nede i sagen

Lars Løkke Rasmussen bliver nu spurgt, i hvor høj grad han var orienteriet om sagen med adskillelsen af asylpar. 

- Jeg er noget mere opmærksom på denne sag nu, end da den var der, siger han. 

Han bliver opfølgende spurgt om han dels har haft bilaterale møder med Inger Støjberg, hvor emnet har været barnebrude, og dels helt generelt har haft møder, hvor barnebrude har været hovedtemaet. 

- Nej, svarer Løkke tydeligt til begge dele.

Løkke afviser møde

Løkke afviser, at han skulle have haft et møde med inger Støjberg 26. januar 2016 - altså dagen efter Inger Støjbergs facebookopslag.

Løkke kendte ikke til Støjbergs planer

Den 25. januar 2016 er første gang Inger Støjberg gør offentligheden opmærksom på, at hun har et tiltag på vej, der skal gøre op med det, hun selv har kaldt barnebrude - altså mindreårige asylansøgere, der er blevet tvangsgift. Det sker på Facebook:

Det er fuldstændig uacceptabelt, at barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal...

Posted by Inger Støjberg on Monday, January 25, 2016

Udspørger Lars Kjeldsen vil gerne vide, om Løkke på dette tidspunkt var informeret om Støjbergs intentioner.

- Nej, svarer han klart. 

- Det er ikke en problemstilling, der på nogen måde er på min radar, tilføjer Løkke senere.

Kontakt mellem ministerier

Udspørger Lars Kjeldsen indleder med at spørge ind til, hvordan kontakten mellem Statsministeriet og de øvrige ministerier foregår. Er det på departementschefsniveau eller længere nede.

- Det kan også være længere nede, siger Løkke. 

Afhøringen af Lars Løkke Rasmussen er igang

Kommissionsformand Peter Mørk Thomsen indleder afhøringen af Lars Løkke Rasmussen med at sætte ham ind, hvordan afhøringen kommer til at foregå. 

Pind: - Jeg orienterede statsministeren

Det var først, da Søren Pind havde vidnet for Instrukskommissionen, at kommissionen fandt anledning til at indkalde Lars Løkke Rasmussen. 

Under sin afhøring sagde Pind:

- Jeg orienterede statsministeren om, at jeg var bekymret over det, der foregik i integrationsministeriet.

- Jeg tror, jeg skrev noget med, at jeg mente, at det nok var noget, han skulle holde lidt øje med.

Den tidligere justitsminister ville under afhøringen ikke afvise, at han muligvis havde talt med Løkke om sagen i en kortfattet telefonsamtale.

Løkke er ankommet

Lars Løkke Rasmussen ankommer til Retten på Frederiksberg hvor Instrukskommissionen fortsætter afhøringer, torsdag den 17. september 2020.

Så er Lars Løkke Rasmussen ankommet til retbygningen på Frederiksenberg, hvor Instrukskommissionen holder til. 

Han havde på vej ind ikke den store lyst til at tale med pressen. Han blev spurgt, om han havde set frem til at afgive forklaring. Til det svarede han:

- Set frem til? Jeg kommer fordi, jeg er blevet indkaldt. Det er borgerligt ombud.

Spørgsmålene til Løkke er mange

Lars Løkke Rasmussen er dagens helt store hovedperson. Hvad vidste han som øverste ansvarlige om, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ageren? Og reagerede han, da Søren Pind advarede ham om sagen om den ulovlige instruks?

Spørgsmålene er mange, og vil du klædes ordentlig på til den afhøring, der altså begynder klokken 13, kan du med fordel læse denne optakt af TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen:

Pause i afhøringen - Løkke er næste vidne

Det er ikke mange spørgsmål Kommissionen har til Carsten Madsen. Derfor spørger kommissionsformand Peter Mørk Thomsen om der er nogen af bisidderne til de øvrige vidner, der har spørgsmål. Det er der ikke. 

Dermed er afhøringen af Carsten Madsen slut, og kommissionen holder nu pause frem til klokken 13, hvor tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skali vidneskranken.