USA VALG

Dødsraten i USA ville være meget lav, hvis man fraregnede demokratiske stater, siger Trump

Et demokratisk medlem af kongressen kalder Trumps udmelding for en af de mest "rystende og umenneskelige" nogensinde.

Næsten 200.000 amerikanere er døde med coronavirus. Men dødsraten i USA er vældig lav, hvis man tager de "blå stater" ud af ligningen.

Sådan sagde præsident Donald Trump onsdag på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Udtrykket 'blå stater' bruges om amerikanske delstater, hvor vælgerne typisk stemmer overvejende på Det Demokratiske Parti i modsætning til de 'røde stater', hvor vælgerne hælder til Det Republikanske Parti, som er Trumps parti.

Klarer det flot til trods

Donald Trump stod på pressemødet foran en graf og forklarede, at USA i henhold til prognoserne klarer epidemien flot, fordi dødstallet ligger under 240.000 og ikke mellem 1,5 millioner og 2,2 millioner, som var en tidlig prognose, hvis myndighederne ikke indførte foranstaltninger.

Og så sagde han:

- Det er på trods af, at de blå stater har gevaldige dødsrater. Hvis man ikke medregner de blå stater ligger vi på et niveau, som jeg tror er lavere end noget andet land i verden. Vi er virkelig på et vældig lavt niveau, men nogle af staterne er blå stater eller stater med blåt styre.

Generelt er coronavirus udbredt i store dele af USA uanset staternes partifarve.

Kigger man på tallene fra Johns Hopkins University, er New York den delstat med klart flest coronarelaterede dødsfald.

Top fem over dødsfald

New York har registreret 33.042 dødsfald. Derefter kommer New Jersey med 16.054 dødsfald, mens Californien har fjerdeflest med 14.691.

Alle tre stater anses ved præsidentvalg som udpræget blå stater, og de ledes alle af demokratiske guvernører.

Lyn-analyse

Præsident Trump har som sådan ret i sin påstand, hvis man ser på de ti delstater med de højeste coronadødstal. Men det er mildest talt ikke statsmandsagtigt at sortere mellem døde landsmænds skæbner ud fra guvernørernes partifarve. Det styrker demokraternes fortælling om, at Trump ikke tager ansvar, men frasiger sig det. Det er dog værd at huske, at Trumps udtalelse kun rydder forsiderne i den Trump-kritiske presse. I de konservative medier har udtalelsen ikke fået meget opmærksomhed. Polariseringen og politiseringen stikker med andre ord meget dyb og kendetegner også medielandskabet i USA.

De andre to stater i top fem er Texas, som er en overvejende rød stat, og Florida, som kan svinge til begge sider, men som valgte Trump i 2016 og lige nu har en republikaner som guvernør.

Det er samtidig også fire af de fem mest befolkningsrige delstater. Kun New Jersey er lige uden for top ti.

Rystende og umenneskeligt

Donald Trump har længe kritiseret demokratisk styrede byer for at lade optøjer løbe løbsk i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrationer. Men med sin seneste udtalelse går præsidenten for langt i forsøget på at politisere coronakrisen, lyder kritikken fra demokratisk side.

Don Beyer, der er valgt til Kongressen i Virginia, skriver på Twitter, at Trumps udmelding er ”en af de mest rystende og umenneskelige udtalelser, en amerikansk præsident nogensinde har ytret”.

- 2884 virginianere er døde under pandemien. Deres liv betyder noget. Deres efterladte er i sorg over deres tab. De fortjener bedre end at blive udraderet af en præsident, der ser dem som undværlige, fordi han kun forstår menneskeliv i form af deres værdi for ham, skriver han videre.

Handler ikke om rød eller blå

Det Demokratiske Parti, som sjældent holder sig tilbage fra at kritisere Donald Trumps indsats mod coronavirus, har også reageret på Twitter.

- Covid handler ikke om rød stat eller blå stat. Ni ud af ti stater med flest smittede per indbygger har republikansk guvernør. Virussen har påvirket alle amerikanere, skriver partiet.

En hurtig gennemgang af tal fra Johns Hopkins University viser, at otte ud af ti stater med flest coronatilfælde per 100.000 indbyggere har en republikansk guvernør. Kigger man på dødstal per 100.000 indbyggere forholder det sig til gengæld omvendt.

På landsplan har USA registreret godt 6,6 millioner tilfælde af coronavirus og over 196.000 dødsfald. Begge dele er mere end noget andet land.