Donald J. Trump.
USA VALG

Sådan vil Donald Trump gøre de næste fire år, hvis han vinder præsidentvalget

Hvordan kommer USA til at se ud, hvis Donald Trump vinder præsidentvalget til november? Vi har spurgt en ekspert.

Hvad er planen?

USA's præsident Donald Trump kæmper lige nu for at få fire år mere i Det Hvide Hus - men selvom den amerikanske valgkamp allerede nu fylder meget i medierne, handler mange af historierne mere om Donald Trumps person end om den politik, han har tænkt sig at føre, hvis han genvælges.

I denne artikel er det anderledes.

Her førsøger vi i samarbejde med USA-analytiker Mirco Reimer-Elster at finde ud af, hvad vi egentlig kan forvente os af fire år mere med Donald Trump som USA's præsident.

Hvis han genvælges, har folk jo set, hvad de fik, og de valgte at beholde ham

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Sådan et kig i krystalkuglen indeholder selvfølgelig en hel del usikkerhed, og hvis Donald Trump får en ekstra præsidentperiode, vil hans mulighed for at skabe resultater formentlig blive stærkt påvirket af de valg til USA's kongres, der finder sted samtidig med præsidentvalget.

For at Donald Trump skal kunne gennemføre alle sine planer, kræver det flertal i begge kongressens kamre, og medmindre han vinder en jordskredssejr, opnår han formentlig - hvis overhovedet - kun flertal i det ene kammer.

Men hvad er det så for en politik, Donald Trump vil forsøge at føre, hvis han får fire år mere som USA's præsident?

Det forsøger vi at besvare her.

Udenrigspolitik

Modstanderen hedder Kina

Donald Trumps kampagnestab har offentliggjort et valgprogram på cirka to A4-sider, hvor man kan se, hvilke emner præsidenten vil prioritere, hvis han genvælges.

Her prioriteres forholdet til Kina som det vigtigste udenrigspolitiske emne.

- Afslut vores afhængighed af Kina, hedder overskriften.

Opgøret med Kina, der også har kendetegnet Donald Trumps første præsidentperiode, vil ifølge Mirco Reimer-Elster formentlig fortsætte for fuld styrke, hvis præsidenten genvælges.

- Genvælges Trump, vil han nok fortsætte med at bøllebanke Kina med den store retoriske kølle de næste fire år. Kineserne får skylden for coronaepidemien, og han vil sandsynligvis forsøge at begrænse deres aggressive ageren i Det Sydkinesiske Hav, siger Mirco Reimer-Elster.

Samtidig lover Donald Trump også, at han vil skaffe jobs hjem til USA fra Kina ved at give skatterabatter til de virksomheder, som trækker produktionen hjem, og straffe de virksomheder, der ikke gør det.

Forskellen mellem USA og Europa vil fortsætte med at vokse

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Men selvom USA's hovedmodstander hedder Kina under en genvalgt Donald Trump, skal vi i Europa dog ikke forvente, at forholdet til USA vil blive som i gamle dage.

- Forskellen mellem USA og Europa vil fortsætte med at vokse. Den transatlantiske alliance er blevet mindre fasttømret, og den udvikling så vi i et vist omfang også før Trump, selvom tonen afgjort var bedre under eksempelvis Obama, siger Mirco Reimer-Elster.

De fælles værdier, som USA og Europa deler, vil formentlig også erodere yderligere.

- Selvom vi her i Europa har en idé om, at vi deler værdi- og slægtsfællesskab sammen med USA og skal forsvare den liberale verdensorden for enhver pris, så signalerer Trumps første fire år jo sådan set noget andet, og den udvikling vil næppe være aftagende i en mulig anden embedsperiode, siger Mirco Reimer-Elster.

Pres på gamle alliancer

Han forventer, at Donald Trump vil presse forholdet til USA's gamle allierede yderligere.

- Tyskland får for eksempel snart en ny kansler, der kommer på noget af en prøve, for Trump har udset sig Tyskland som en modstander i Europa, siger Mirco Reimer-Elster.

Han peger især på præsidentens retorik.

- Trump italesætter gamle problemer på en ny måde, og det kan godt være, at det fungerer indenrigspolitisk, fordi hans base godt kan lide tough talk, men han stiller USA's allierede over for en umulig opgave, siger Mirco Reimer-Elster.

Igen bruger han Tyskland som eksempel.

- Hvis han for eksempel overfuser Tysklands kansler, maler han jo tyskerne op i en krog, hvor fællesinteresser med amerikanerne hurtigt kan blive udlagt som et knæfald for Trumps bøllemetoder, siger Mirco Reimer-Elster.

Et af de lande, som Donald Trump også bliver nødt til at forholde sig til, hvis han genvælges, er Rusland.

Landets præsident Vladimir Putin beskyldes for at have hjulpet Donald Trump til magten, og forholdet mellem USA og Rusland vil også fortsat være modsætningsfyldt efter en eventuel ny valgsejr til Trump.

- Hvis Trump genvælges, vil der i Trump-kritiske-kredse igen være en fortælling om, at USA's præsident er i lommen på russerne, især hvis Trump ikke retorisk og politisk går hårdere til Putin. Andre vil så sige, at Trump blot er drevet af det samme håb og ønske om at forbedre forholdet til Rusland, som hans forgængere havde, siger Mirco Reimer-Elster.

Forsvarspolitik

Slut med endeløse krige

USA har i forvejen verdens største militærbudget, og fra oktober 2020 til oktober 2021 ventes amerikanerne at bruge 934 milliarder dollars på militæret. Hvis Donald Trump genvælges, vil der næppe blive skruet ned for udgifterne, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Her praktiserer Trump en klassisk republikansk tankegang, nemlig 'fred gennem styrke'. Militæret skal være stærkt og have en afskrækkende funktion, siger han.

Så et dyrt militær betyder ikke nødvendigvis, at de amerikanske soldater skal i aktion.

I valgprogrammet på hjemmesiden for Trumps valgkampagne lover præsidenten blandt andet, at han vil "afslutte de endeløse krige og få vores soldater hjem", hvis han genvælges.

- I et vist omfang er der jo tale om en gratis omgang. Amerikanske præsidenter vil som udgangspunkt altid gerne have tropperne hjem, så på det punkt adskiller Trump sig ikke nævneværdigt fra sine forgængere, siger Mirco Reimer-Elster.

I stedet for at udkæmpe krige forudser Mirco Reimer-Elster, at Donald Trump vil bruge nogle af militærets penge på USA's nye rumstyrke, landets evner til at gå i krig i cyberspace og amerikansk tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav, hvor hovedmodstanderen Kina forsøger at udvide sit territorium.

Også Iran vil formentlig være på præsidentens observationsliste.

Pres på NATO

I Donald Trumps valgprogram står der, at præsidenten vil "udslette" alle terrorister, der truer USA, og Mirco Reimer-Elster vil da heller ikke udelukke, at vi kommer til at se flere angreb i stil med drabet på den iranske general Qassem Soleimani, som uden varsel blev slået ihjel ved et amerikansk luftangreb.

Han agerer lidt som et forsikringsselskab: Betaler du ikke bidrag, skal du ikke vente hjælp

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Drabet på Qassem Soleimani blev kritiseret for at være imod USA's traditionelle værdier, da man normalt ikke dræber generaler i lande, man ikke er i krig med, men også her tror Mirco Reimer-Elster, at vi skal vænne os til mere af samme slags, hvis Donald Trump bliver genvalgt.

- Trump skred for eksempel ikke for alvor ind over for Saudi-Arabien efter mordet på journalisten Jamal Kashoggi, og vi har heller ikke set en stærk reaktion efter forgiftningen af den russiske politiker Aleksej Navalnyj, siger Mirco Reimer-Elster.

Forsvarsalliancen NATO ser heller ikke ud til at få det nemt, hvis Donald Trump genvælges. Alliancen nævnes ikke med et eneste ord i Donald Trumps valgprogram, og der er frygt for, at han kan finde på at melde USA ud.

- Især i Europa vil bekymringen være stor, selvom den måske ikke bliver så udtalt i offentligheden. Hvisken i krogene vil fortsætte: Kan man overhovedet regne med Trumps USA, tør man tage den chance, siger Mirco Reimer-Elster.

Han forudser, at Donald Trump vil øge presset på medlemmerne af NATO for at få dem til at betale mere til alliancen, hvis USA skal forblive medlem. I øjeblikket er aftalen, at 2 procent af medlemslandenes BNP skal gå til militæret.

- Han agerer lidt som et forsikringsselskab: Betaler du ikke dit bidrag, skal du ikke forvente hjælp, siger Mirco Reimer-Elster.

Sundhedspolitik

Slut med corona

Udbruddet af coronavirus har på godt og ondt været med til at forme det sidste år af Donald Trumps første præsidentperiode.

- Hvis Trump genvælges, bliver det på trods af hans coronahåndtering og ikke på grund af den. Så vil det være fordi, han er lykkedes med at flytte fortællingen et andet sted hen, siger Mirco Reimer-Elster.

Han peger blandt andet på, at de republikanske partimedlemmer konsekvent omtalte coronaepidemien i datid på det nyligt overståede partikonvent.

Og i Donald Trumps valgprogram står der, at der vil være en vaccine klar i slutningen af 2020, som vil være ledsaget af et løfte om, at USA vil vende tilbage til normalen i 2021.

En ting skal dog ifølge præsidenten være anderledes, når epidemien klinger af.

Al vigtig medicin og udstyr til sundhedssektoren skal nemlig fremover fremstilles i USA, hvis det står til Donald Trump.

- Helt aktuelt kan Trump jo med en vis ret sige: 'Hvor smart var det lige, at alle værnemidler lå i Kina, da corona ramte USA?', siger Mirco Reimer-Elster.

Ønske om en sundhedsreform

Donald Trumps håb om, at der vil være en vaccine klar kort efter præsidentvalget betragtes af flere som temmelig optimistisk, men ifølge Mirco Reimer-Elster forsøger præsidenten hurtigst muligt at komme forbi epidemien, så han kan fokusere på at få gang i landets økonomi igen.

Donald Trumps sundhedspolitik handler dog ikke kun om coronavirus.

I hans valgprogram lover han blandt andet at sænke prisen på receptpligtig medicin samt at sætte "læger og patienter i spidsen for sundhedssysystemet igen".

Hvad man præcis skal lægge i det, uddybes ikke i de cirka to A4-sider, der beskriver Donald Trumps planlagte politik de næste fire år, men ifølge Mirco Reimer-Elster kommer der næppe en ny amerikansk sundhedsreform under Donald Trump.

- Jeg har meget svært ved at se det ske. Jeg tror ikke på, at der er en plan, og der kommer næppe et parlamentarisk flertal, som vil gøre en reform mulig, siger Mirco Reimer-Elster.

Retspolitik

Ubetinget støtte til politiet

Lov og orden er i løbet af sommeren blevet et vigtigt emne i Donald Trumps valgkampagne.

Under sommerens voldsomme raceuroligheder har præsidenten igen og igen udtalt sin støtte til politiet og beskyldt demonstranterne for at være uromagere.

- Lov og orden er i Donald Trumps fortælling at stå last og brast med politiet og beskylde modparten for at være på uromagernes side og ikke ordensmagtens, siger Mirco Reimer-Elster.

Derfor har ordensmagten også fået sit eget punkt i præsidentens valgprogram.

Her fremgår det, at han vil uddanne og hyre flere politifolk, øge straffen for angreb mod betjente og retsforfølge grupper som ANTIFA (en antifascistisk politisk bevægelse i USA, red.) på den yderste vensrefløj.

- Det her handler om, at den politiske kulturkamp i USA fortsætter for fuld skrue. I Trumps forsimplede fortælling er præsidenten politiets mand, mens demokraterne ikke er tilhængere af America's Finest, men af ANTIFA, siger Mirco Reimer-Elster.

Det bliver interessant at se, hvor stor uro der bliver inden Trumps anden indsættelse

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Hvordan Donald Trump præcis vil gribe situationen an, hvis han genvælges, får vi ifølge Mirco Reimer-Elster formentlig at se kort efter valget.

- Det bliver interessant at se, hvor stor uro der bliver inden Trumps anden indsættelse, og ikke mindst, hvordan det håndteres, siger han.

Men det er ikke kun hos betjentene på gaden, at en valgsejr til Donald Trump vil kunne mærkes.

En enorm politisk bedrift

Allerede i sin første præsidentperiode har Donald Trump nemlig påvirket det amerikanske retssystem kraftigt.

- Det er faktisk allerede hans helt store politiske bedrift. Han har allerede fået udnævnt to højesteretsdommere og et rekordstort antal dommere længere nede i systemet, siger Mirco Reimer-Elster.

De ni dommere i USA's magtfulde højesteret er udnævnt på livstid, og hvis Donald Trump bliver genvalgt, er det ikke helt usandsynligt, at han kommer til at udnævne to mere.

Den 87-årige Ruth Ginsburg og den 82-årige Stephen Breyer er begge udnævnt af den demokratiske præsident Bill Clinton, og hvis de erstattes af dommere med dybe republikanske sympatier, vil det trække domstolen meget langt til højre.

- Det er republikansk ønskeænking, at de to træder tilbage eller dør. Så står der syv - to i republikansk farvør i højesteret. Sker det, bliver Donald Trump udødelig i konservative kredse - det er en arv, som vil kunne mærkes i flere årtier, siger Mirco Reimer-Elster.

Borgerrettigheder

George Floyd og Donald Trump

Sommeren 2020 var præget af voldsomme uroligheder, efter den sorte mand George Floyd blev dræbt i politiets varetægt, og lige siden har sorte borgerretighedsforekæmpere demonstreret for at sætte fokus på den racisme, de mener, der gennemsyrer USA.

De ting, vi har set, kommer til at ligne en børnefødselsdag i forhold til de ting, vi kommer til at se

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Donald Trump har derimod forsøgt at få diskussionen til at handle om lov og orden, og hvis han vinder præsidentvalget, har han også vundet diskussionen, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Hvis de største demonstrationer i USA's historie ikke resulterer i, at præsidenten ryger på porten, og Trump kan vinde valget på at råbe på lov og orden efter fire år ved magten, så er man jo også et sted, hvor George Floyds død og racediskussionen har sikret Trump fire år mere, siger han.

Præsidentens valgprogram nævner intet om de utilfredse sorte, og et genvalg af Donald Trump vil være en markant udvikling i spørgsmålet om amerikanske borgerrettigheder, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Både Trump og hans modkandidat Joe Biden har italesat valget som et valg om USA’s fremtid. Vinder Trump valget, har han på den korte bane også vundet kampen om nationens sjæl, selvom det stadig vil være en splittet sjæl, siger han.

Og i modsætning til valget i 2016 har amerikanerne denne gang set, hvad det vil sige at have Donald Trump ved magten.

Værst eller bedst?

- Hvis Donald Trump taber valget, vil han blive husket som en af de værste præsidenter nogensinde på grund af de mange skandaler, og fordi han kun sad i én periode. Men hvis Trump genvælges, vil piben få en anden lyd. Nogle vil stadig synes, han er den værste, men faktum er jo, at mange amerikanere vidste, hvad de fik, men valgte at beholde ham alligevel, siger Mirco Reimer-Elster.

For mange republikanske vælgere handler borgerrettigheder om retten til at bære våben

Mirco Reimer-Elster, cand.mag. i amerikanske studier

Hvis vælgerne giver Donald Trump et fornyet mandat, vurderer Mirco Reimer-Elster, at præsidenten vil gå hårdere til værks over for sine modstandere end hidtil, fordi han ikke behøver at tænke på genvalg.

- De ting vi har set, kommer nok til at ligne en børnefødselsdag i forhold til de ting, vi kommer til at se. En genvalgt Trump kan gøre stort set, hvad han har lyst til, selvom mindst 40 procent af vælgerne er uenige med ham, siger Mirco Reimer-Elster.

Immigrationspolitik

Muren fylder mindre

Donald Trumps helt store valgløfte i 2016 var at bygge en mur mod Mexico for at holde illegale immigranter ude.

Efter fire år er muren ikke færdig, og denne gang nævnes den ikke med et ord i præsidentens valgprogram.

- Mange af hans støtter vil sige, at Donald Trump i sin tid godt vidste, at der ikke kom en mur hele vejen, men at det var hans måde at sige, at han ville have styr på indvandringen, siger Mirco Reimer-Elster.

Donald Trump selv tweeter dog jævnligt om muren, og for det utrænede øje kunne det godt se ud, som om den er nået langt.

- Den grænsebefæstning, der er mod Mexico i øjeblikket, er for det meste eksisterende hegn, der er blevet udskiftet, siger Mirco Reimer-Elster.

Men det er dog et faktum, at USA's immigrationspolitik er blevet strammere, og hvis Donald Trump genvælges, forbliver den nok også stram.

- Rent retorisk kommer der fortsat hård tale om immigrationspolitikken. Det kan også blive sværere at komme ind i USA. Mange ting vil dog nok forblive, som de er nu, siger Mirco Reimer-Elster.

Er Trump for blød?

Han fortæller, at Donald Trump paradoksalt nok er kommet i modvind fra sin egen højrefløj, der ikke mener, at immigrationspolitikken er stram nok.

- Højrefløjen synes ikke, han leverer, blandt andet på grænsesikringen. Den del, der var hans mest dedikerede støtter, føler sig svigtet. De synes, han er for blød, siger Mirco Reimer-Elster.

Han vurderer, at præsidentens helt store udfordring på immigrationsområdet bliver håndteringen af børn af illegale migranter, de såkaldte dreamers. Der er flertal i befolkningen og blandt politikerne i kongressen for at lade dem blive og arbejde, og der er endda mulighed for en tværpolitisk reform.

- Det bliver Trumps lakmustest. Han har sagt, at en løsning er nødvendig, men mange er i tvivl om, hvor vidt det bare var noget, han sagde under valgkampen, siger Mirco Reimer-Elster.

Økonomisk politik

Genopbygning af Amerika

Inden verden blev ramt af coronavirus, var den økonomiske politik Donald Trumps ubetinget stærkeste kort.

- Han havde nogle tal i ryggen, hvor det så godt ud, og hvor man ville sige, at han blev genvalgt, siger Mirco Reimer-Elster.

Epidemien ødelagde imidlertid opsvinget, og hvis Donald Trump genvælges, vil hans hovedfokus formentlig være på at genopbygge USA's økonomi, der tog et dybt dyk i sommermånederne, men som nu er på vej tilbage.

Topprioriteten i hans valgprogram er at skabe 10 millioner job i USA på 10 måneder, at skabe én million små nye virksomheder samt at sænke skatten.

- Han prøver desperat at sige: Døm mig på det, vi havde inden corona, siger Mirco Reimer-Elster.

Og selvom det diskuteres flittigt, om den stærke økonomi var Donald Trumps eller forgængeren Barack Obamas fortjeneste, er tiltroen til Donald Trumps økonomiske sans dog stadig et af præsidentens trumfkort.

- Han går til valg på, at han byggede den bedste økonomi nogensinde. Så kom corona og ødelagde det, men i hans fortælling er ingen bedre til at genopbygge det hele end Trump. Byggematadoren er bedre egnet til den slags end levebrødspolitikeren Joe Biden, siger Mirco Reimer-Elster.

Straftold og amerikanske jobs

Hvis Donald Trump vinder valget, bliver hans økonomiske politik formentlig stort set den samme som nu.

Det vil sige, at præsidenten vil kæmpe for at få amerikanske jobs hjem fra udlandet.

Her kan han for eksempel give skatterabatter til virksomheder, der flytter produktionen hjem til USA, og true amerikanske virksomheder med straftold, hvis de eksporterer deres varer fra udlandet.

Overskriften for det hele er stadig, at USA skal komme i første række.

- Trump har gjort det acceptabelt at være protektionist igen, og han har haft så stor succes med sin politik, at selv hans modsander Joe Biden vil i samme retning, siger Mirco Reimer-Elster.

Genvælges Donald Trump, vil der dog ifølge hans valgprogram stadig blive indgået handelsaftaler med andre lande - de skal blot være "fair" og "beskytte amerikanske arbejdspladser".

Øvrigt

Abort: Donald Trump vil "beskytte ufødt liv med alle midler", hvis han vinder valget.

Rumfart: Sejrer Donald Trump til november, vil han oprette en koloni på Månen og sende en bemandet mission til Mars.

Data: Donald Trump vil installere 5G-netværk over hele USA, hvis han vinder.

Våben: Vinder Donald Trump valget, lover han at støtte op om amerikanernes ret til at bære skydevåben.

Klima: Donald Trump har ikke formuleret nogen klimapolitik, men skriver i sit valgprogram, at han vil sikre amerikanernes ret til ren luft og rent drikkevand.

Miljø: USA vil gå sammen med en række andre lande for at rense verdens oceaner, hvis Donald Trump vinder, står der i valgprogrammet.

Transport: Donald Trump lover, at USA vil gå i gang med at opbygge verdens bedste infrastruktur, hvis han vinder.

Uddannelse: I tilfælde af en valgsejr vil Donald Trump lære alle skolebørn om 'amerikansk exceptionalisme'.