Krænkelser på arbejdet

TV 2-ansatte: Derfor skrev vi støttebrevet til Sofie Linde

Det er ifølge initiativtagerne til brevet væltet ind med eksempler på sexchikane.

- Vi er blevet overvældet over den respons, vi har fået. Men også ærgerlige over, at det har været så massivt, fordi det så tyder på, at det er et stort problem.

Camilla Slyngborg er journalist på TV 2 og én af seks initiativtagere til det støttebrev til Sofie Linde, som 701 kvinder fra mediebranchen i skrivende stund har skrevet under på.

Dette kan måske være et opråb til de mænd om at stikke piben ind

Camilla Slyngborg, journalist, TV 2

Det er ifølge journalisten ”væltet ind med henvendelser”, efter at de seks kvinder sendte brevet ud til deres kontakter i medieverdenen tirsdag morgen.

Et brev, der blandt andet takker Sofie Linde for at have modet til at tale højt om sin oplevelse med sexchikane.

Og som samtidig opfordrer andre kvinder fra mediebranchen til at skrive under og fortælle om deres oplevelser med sexchikane og sexisme.

Brevet blev formuleret oven på en forargelse over reaktionerne på Sofie Lindes bekendelser fra scenen ved Zulu Comedy Galla.

- Den efterfølgende debat handlede om alt andet end sagen. Der blev sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt det her stadig fandt sted. Derfor havde vi lyst til at slå fast, at det her stadig findes, siger Camilla Slyngborg om årsagen til at formulere brevet.

- Vi ville forsøge at aflive spørgsmålet, om sexisme foregår, og så begynde at tale om, at sexisme foregår, og endelig tale om at løse problemet, siger hun.

Vil ikke tage historier videre

I brevet opfordredes kvinder til at skrive under, hvis man er enig i præmissen, at sexchikane stadig findes, og man kunne derudover dele sine historier anonymt.

Der kom mange konkrete historier, men det er ikke noget, de seks initiativtagere selv vil gå videre med. De har i stedet overleveret eksemplerne til Politiken, som har bearbejdet dem journalistik.

Deres formål med brevet har været at starte en debat. At facilitere en diskussion.

- Vi har startet debatten, og så ser vi egentlig vores rolle som udspillet, siger hun.

- Så er det op til andre at finde ud af, hvordan vi får løst op for det her. Vi kommer ikke med løsninger, men vi opfordrer til, at der bliver skabt et miljø, hvor folk føler sig trygge og siger til, hvis de er udsat for sexchikane.

Hvor går grænsen?

En af de debatter, de seks TV 2-ansatte håber at prikke hul på, er om grænser: Hvor går grænsen for hverdagssexisme på en arbejdsplads?

Det siger TV 2-journalist Christine Brink, en anden af initiativtagerne til brevet.

- Alle er efterhånden enige om, at fysiske overgreb på ingen måder er acceptable. Men vi mangler at diskutere hverdagssexismen, eksempelvis lumre beskeder eller seksuelle kommentarer, når man er på arbejde. Hvor går grænsen? Hvor mange beskeder er for meget? Det håber jeg, at vi kan diskutere efter det her.

I siger, at I har kendskab til, at det har foregået i mange år. Hvorfor råber I så først op nu?

- Det er fordi, vi bliver overrasket over reaktionen på Sofies udsagn. Det kommer til at handle om navnet, om at det er lang tid siden, og om hvorfor hun ikke sagde noget dengang. Nu føler vi, at vi i de job, vi har nu, tør at stå frem og facilitere en debat, siger Camilla Slyngborg.

Udelukker I ikke mænd fra at skrive under ved kun at henvende jer til kvinder?

- Vi har fået stor opbakning fra mænd også. Man kunne have formuleret det på en anden måde, og så kunne flere mænd også have skrevet under. Men vi håber på, at mænd vil bakke op på andre måder. Dette er ikke en konflikt mellem mænd og kvinder, det er noget, vi skal løse sammen.

Kaster I med jeres brev ikke generelt set mistanke på alle mænd i mediebranchen?

- Det er bestemt ikke hensigten. Hvis man er en mand, der er i tvivl om, hvorvidt man opfører sig ordentligt i hverdagen, er man nok godt selv klar over det. Og dette kan måske være et opråb til de mænd om at stikke piben ind og opføre sig respektfuldt over for kvinder.

Har du selv oplevet sexchikane eller sexisme?

- Jeg har også oplevet ting for mange år siden. Jeg synes ikke, jeg har oplevet grimme ting, men jeg kender udmærket til fænomenet. Og nu synes jeg, at jeg har nået et punkt, hvor jeg har været i branchen længe nok til at tage ansvaret for at passe på de yngre og nyuddannede kvinder - og mænd for den sags skyld.

Sofie Linde: Tak

Sofie Linde takker torsdag aften de 701 kvinder, der har skrevet under, for at "tage mig i hånden".

Det gør hun på Instagram, hvor hun blandt andet skriver:

- Vi er mange, der har oplevet det. Og vi er mange, der stadig oplever det. Og vi siger NEJ! - Ikke bare i mediebranchen - men i alle brancher.