Operation X

Seks patienter fortæller om deres fedmeoperation hos dansk læge i Grækenland

Det er ikke alle Nikolas Valsamidis patienter, der er utilfredse, selvom flere af dem har fået komplikationer efter fedmeoperationen i Grækenland.

'Operation X' kunne torsdag aften fortælle, hvordan adskillige danske patienter ender på danske sygehuse med alvorlige komplikationer, efter de er blevet opereret af en dansk læge i Athen.

Men ikke alle patienter er utilfredse med lægen, selvom nogle af dem også har fået komplikationer efter operationen.

Her er nogle af Nikolas Valsamidis' patienters beretninger. Både dem, der har været glade for behandlingen, og dem, der har været utilfredse.

Sabine Ricardy Jensen, 35 år, opereret i 2015

Hvorfor tog du til Grækenland og blev opereret?

- Min egen læge mente ikke, at jeg opfyldte kravene i Danmark. Så jeg begyndte at undersøge forskellige steder. Jeg stødte på Nikolas Valsamidis hjemmeside. Og jeg havde en god mavefornemmelse, da jeg følte, at jeg blev hørt af ham.

Hvordan gik operationen?

- Det gik over al forventning. Jeg følte mig tryg. Lægen var der, da jeg vågnede, og operationen var også blevet filmet. Efter operationen fik jeg svært ved at spise. En måned efter besvimede jeg på en ferie. Jeg ringede til klinikken, og Nikolas Valsamidis sagde, at jeg skulle flyve ned til klinikken igen. Det viste sig, at jeg havde dannet arvæv i mit spiserør, men det er åbenbart noget, jeg gør, det er ikke lægens skyld. Jeg har været i Grækenland to gange efterfølgende for at få fjernet arvæv. Den sidste gang sprang min tarm og gav en masse indvendige sting. Senere hen har jeg fået tarmslyng, og jeg har fået galdesten, som har gjort, at lægerne i Danmark har fjernet min galdeblære, men det er alt sammen kendte komplikationer ved sådan en operation, som også kunne være sket i Danmark.

Hvad synes du om forløbet hos Nikolas Valsamidis?

- Jeg har været rigtig glad for forløbet og har følt mig godt behandlet. Jeg er sikker på, at jeg havde fået de samme komplikationer, hvis jeg var blevet opereret i Danmark.

Hvordan har du det i dag?

- Jeg har det rigtig godt. Jeg har tabt 70 kilo.

Tanja Peitersen, 38 år, opereret i 2014

Hvorfor tog du til Grækenland og blev opereret?

- Det gjorde jeg, fordi jeg havde prøvet at tabe mig mange gange, men det lykkedes ikke. Jeg havde ikke et højt nok BMI til at kunne få en operation i det offentlige. Så da jeg så, at det var en dansk læge, der opererede i Athen, var det jo perfekt.

Hvordan gik operationen?

- Da jeg vågnede op efter operationen, kunne jeg mærke, at der var noget galt. Jeg kastede blod op, og det gjorde ondt bare at få væske ned. To dage efter jeg kom hjem til Danmark, kom jeg på hospitalet i Køge. Det viste sig, at der var hul på mavesækken ud til bughulen. Lægerne forklarede det ved, at mit spiserør hang i en tynd tråd til mavesækken. Og det tog derfor virkelig lang tid at få det syet ordentlig sammen igen. Jeg var indlagt i tre måneder i alt, og de første fire uger blev jeg opereret 1-2 gange om ugen. Jeg fik mad og væske igennem en sonde.

Hvad synes du om forløbet hos Nikolas Valsamidis?

- Jeg ville aldrig have gjort det, hvis jeg vidste, jeg skulle alt det her igennem. Det har været forfærdeligt for mig og min familie.

Hvordan har du det i dag?

- Det er seks år siden i dag, og det er først for halvandet år siden, at jeg stoppede med medicin på grund af komplikationerne efter fedmeoperationen. Men ellers har jeg det godt.

Rikke Drachmann Herdrup, 42 år, opereret 2018

Hvorfor tog du til Grækenland og blev opereret?

- Jeg har en bindevævsygdom, der gør, at sygehusvæsenet i Danmark ikke ville operere mig. Jeg kunne godt blive opereret på et privathospital herhjemme, men det var billigere at tage til Grækenland. Jeg fandt klinikken via Kirurgirejser, og jeg var tryg ved, at lægen var dansk.

Hvordan gik operationen?

- Min operation gik rigtig godt, men dagen efter fik jeg smerter. Sygeplejersken ringede til Nikolas Valsamidis, og det viste sig, at jeg havde fået tarmslyng. Det er en normal komplikation ved en fedmeoperation, at man får tarmslyng, det kunne også være sket, hvis jeg var blevet opereret herhjemme. Efter jeg blev opereret for tarmslyng, har der intet været.

Hvad synes du om forløbet hos Nikolas Valsamidis?

- Jeg kan kun sige topkarakter. Nikolas Valsamidis var der for mig, han kom forbi flere gange i løbet af dagen og snakkede om løst og fast, og det ville du ikke opleve herhjemme på et dansk hospital. Det gav en enorm tryghed.

Hvordan har du det i dag?

- Jeg har det godt. Jeg har tabt 50 kilo.

Nyhederne fik torsdag morgen interview med Nikolas Valsamidis om den kritik, der rejses af ham fra danske overlæger i Operation X. Video: Laura Møller Kretz

Frederik Nielsen, 19 år, opereret i 2020

Hvorfor tog du til Grækenland og blev opereret?

- Det var billigere dernede, og jeg var ikke gammel nok til at blive opereret i Danmark. Jeg tog derned med min stedfar.

Hvordan gik operationen?

- Det gik fint i starten. Men da jeg skulle begynde på moset mad, så fik jeg vanvittig ondt i maven. Det kom fra den ene dag til den anden. Jeg kastede op og kom på Holbæk Sygehus. Herfra kom jeg akut til Sjællands Universitetshospital i Køge, hvor jeg blevet opereret dagen efter. Operationen var åbenbart lavet alt for snævert, så maden kunne ikke komme igennem. Den havde hobet sig op dernede og gjorde, at jeg havde så ondt. Jeg fik lavet en ny operation og var indlagt i 14 dage efterfølgende. Lægerne sagde, at jeg kunne have været død, hvis jeg ikke var kommet så hurtigt ind, fordi min mavesæk kunne være sprunget.

Hvad synes du om forløbet hos Nikolas Valsamidis?

- Jeg ønsker ikke for nogen andre, at de skal udsættes for det. Jeg kunne godt tænke mig, at spørge ham, hvorfor han lavede operationen så stramt. Fra den ene dag til den anden lå jeg i fosterstilling på grund af det.

Samantha Arildslund, 32 år, opereret i 2018

Hvorfor tog du til Grækenland og blev opereret?

- Jeg kunne ikke blive operereret i Danmark. Mit BMI var egentlig højt nok, men jeg havde ikke en følgesygdom, der gjorde, at jeg kom i betragtning. Jeg tog til Grækenland, fordi det var billigt, og fordi jeg godt kunne lide tanken om, at lægen var dansk.

Hvordan gik operationen?

- Jeg fik lavet en gastrisk bypass, og operationen gik godt. De var søde ved mig. Jeg var der i fire nætter i alt, inden jeg kom hjem til Danmark. Jeg har ikke haft nogen komplikationer efterfølgende.

Hvad synes du om forløbet hos Nikolas Valsamidis?

- Jeg har været fuldt tilfreds. Jeg er rigtig dårlig til engelsk, så det var rart, at det var en dansk læge. Den operation er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Jeg har det fantastisk. Jeg har tabt 72 kilo. Og jeg har været stabil i min vægt i 9 måneder. I dag vejer jeg omkring 53 kilo.

Ann-Carina Parnell, 41 år, opereret 2016

Hvorfor tog du til Grækenland og blev opereret?

- Fordi jeg ikke ville vente på, om jeg blev godkendt eller ej i systemet herhjemme. Jeg fik at vide, at lægen var dansk, og at der var svenske sygeplejersker, så jeg følte mig tryg.

Hvordan gik operationen?

- Det gik ikke så godt. Da jeg vågnede op efter operationen, blødte jeg meget. Der var ligesom sat en pose på et dræn fra maven, og det blev ved med at bløde. Jeg kastede også blod op og havde vildt ondt. Den danske læge var der ikke på det tidspunkt, og personalet forstod dårligt nok engelsk, så det var meget utrygt. Hver gang jeg forsøgte bare at drikke noget, gjorde det sindsygt ondt. De scannede mig, men da jeg skulle drikke kontrastvæsken, kastede jeg op ud over det hele. Lægen var der ikke, ingen kunne forstå, hvad jeg sagde, og jeg forstod ikke dem. Jeg endte med at blive opereret akut igen dernede. Jeg havde fået tarmslyng og indre brok, og de havde glemt at lukke en blodåre.

Hvad synes du om forløbet hos Nikolas Valsamidis?

- Det var ikke et rart forløb. Det har jeg ikke lyst til igen. Jeg ville til hver en tid have valgt et andet sted, hvis jeg vidste, at det ville gå som det gjorde.

Nikolas Valsamidis post-operative statistik

Nikolas Valsamidis har sendt TV 2 en opgørelse af de komplikationer hans patienter har oplevet efter fedmeoperationerne. I opgørelsen indgår 78 pct. af de patienter han har opereret. I Danmark er det normalt 100 pct. af en læges patienter der indgår den i post-operative statistik.

Nikolas Valsamidis har ikke ønsket at oplyse, hvor mange af de 150 danskere, han har opereret, som indgår i opgørelsen.

Se opgørelsen her.

Lægen afviser problemer

Nikolas Valsamidis afviser overfor TV 2, at de fedmeoperationer, han udfører på sine patienter, skulle give flere eller værre komplikationer end gennemsnittet.

- Jeg har opereret cirka 150 danskere siden 2015, og af de her 150 vil jeg vove at påstå, at over 90 procent har det rigtig, rigtig godt, siger han og tilføjer:

- Derudover er sygeligheds- og dermed komplikationsraten væsentlig mindre hos mig end sammenlignet med Køge og Hvidovre hospital.

Allerede i marts efterspurgte Morten Spiegelhauer første gang statistikken og komplikationsraten for Nikolas Valsamidis’ patienter. Først et halvt år senere – få dage før "Operation X: Lægens livsfarlige operationer" om Nikolas Valsamidis skulle sendes – sendte lægen et regneark med statistikken til TV 2.

Svært at gennemskue

Opgørelsen er baseret på tilbagemeldinger til Valsamidis selv fra patienter og ikke på myndigheders registre over komplikationer, som det normalt foregår i Danmark. Derudover mangler omkring en fjerdedel af hans patienter i opgørelsen, og det er uklart, hvor mange af hans 150 danske patienter, som er medregnet. Derfor er det ikke muligt for TV 2 at efterprøve tallene i opgørelsen.

Overlæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, Frederik Helgstrand, har set statistikken.

- Når man ser på tallene i hans statistik, så ligner det jo meget godt den komplikationsrate, vi har i Danmark. Problemet er bare, at det er svært at gennemskue kvaliteten af data, når tallene kun baserer sig på trefjerdedele af patienterne, og vi ikke ikke kender data bag tallene. Så det giver en stor usikkerhed, når man skal vurdere det, og gør det vanskeligt at sammenligne hans data med de danske, siger Frederik Helgstrand.

Se 'Operation X: Lægens livsfarlige operationer' på TV 2 PLAY.