Operation X

Hun drømte om at tabe sig og fik en fedmeoperation – nu er hun så tynd, at hun er bange for at dø

Sarah Gyldendal rejste til Grækenland for at få en fedmeoperation. Hun ville være glad for sig selv igen, men endte med utallige indlæggelser.

Mens Sarah Gyldendal forsøger at svare på Morten Spiegelhauers spørgsmål, bliver hendes blik mere og mere fjernt. Hun taler langsomt og sagte. Kæmper for at få hvert enkelt ord over læberne.

- Jeg synes slet ikke, at… Hold nu kæft, jeg er virkelig, virkelig træt lige nu, afbryder hun sig selv og giver efter for de tunge øjenlåg.

Morten Spiegelhauer afbryder interviewet. Han hjælper Sarah op af stolen. Hun er svimmel og har brug for noget frisk luft, siger hun. Og måske noget sukker. Det er længe siden, hun har fået rigtig mad.

Faktisk er det et år siden, 26-årige Sarah Gyldendal har spist et normalt måltid, da hun sidder foran Morten Spiegelhauer.

Det er ikke fordi, Sarah ikke vil spise. Hun kan ganske enkelt ikke.

Det var mødet med en dansk læge, der ændrede alting for hende, Og det er ham, hun er mødt op for at fortælle Morten Spiegelhauer om.

Lige så længe Sarah Gyldendal kan huske, har vægt fyldt i hendes tanker. I skolen var hun klassens tykke pige, og da puberteten meldte sin ankomst, og Sarah blev mere selvbevidst, blev overvægten for alvor et problem for hende.

- Det var et helvede, når vi skulle finde tøj til mig. Jeg endte altid med at gå grædende ud af butikken, fordi jeg ikke kunne passe noget af det tøj, jeg kunne lide. Det er jo ikke fedt at gå i tunikaer og ligne en dame, når det er Björkvin, der er på mode, siger Sarah Gyldendal.

I løbet af teenageårene prøvede Sarah alskens slankekure som 5:2-kuren, 1200 kaloriers kostplan og Dukan-kuren, og hun forsøgte sig også med bare ét måltid om dagen. Én gang lykkedes det hende at tabe 19 kilo på tre måneder, men der gik ikke lang tid, før hun havde taget det hele på igen.

Da Sarah Gyldendal var 19 år, kunne hun mærke, at hun var nødt til at gøre noget – altså sådan for alvor gøre noget. Hun var helt sikker på, at overvægten ellers ville ende med at slå hende ihjel. På det tidspunkt vejede Sarah 126 kilo.

Gastrisk bypass og 40 kilos vægttab

Sarah søgte på internettet og fandt hjemmesiden Kirurgirejser.dk, hvor man kunne købe alt fra stamcellebehandling i Kina til hårtransplantationer i Tyrkiet. Man kunne også bestille fedmeoperationer i både Grækenland og Belgien.

Det var direktør Atef El-Kher, der svarede på Sarahs henvendelse til rejseselskabet.

- Jeg havde en lang snak med ham, hvor han fortalte mig om fordele og ulemper og hvordan det hele foregår. Vi valgte Belgien, selvom det var den dyre løsning, husker Sarah Gyldendal.

Hun fik en gastrisk bypass i Belgien i efteråret 2014, og operationen til 70.000 kroner forløb uden problemer. Sarah tabte mere end 40 kilo i løbet af syv måneder, og det ændrede mange ting for hende.

Den overvægtige og usikre pige opbyggede både selvtillid og selvværd. Hun fik smilet tilbage, kvittede smøgerne og fik nogle venner. Hun fandt også en kæreste, og der gik ikke længe, før hun blev gravid.

- Jeg havde aldrig nogensinde i min vildeste fantasi troet, at jeg ville stå med et barn, en kæreste, hus, kørekort og alt det inden for det korte tidsrum. Og så kom der jo pludselig en mere. En pige, siger hun.

Men efter en voldsom fødsel af barn nummer to fik Sarah en fødselsdepression, og med den fulgte problemer med vægten.

- Jeg tænkte, at jeg var nødt til at gøre noget. Jeg ville ikke ende tilbage i mine gamle vaner, for jeg skulle være en god mor, en god kæreste og glad for mig selv.

De danske læger afviste at operere hende, fordi hun allerede havde fået en gastrisk bypass. I stedet henviste de hende til en diætist, som skulle hjælpe hende med de gode vaner. Men Sarah følte sig overbevist om, at der var et kirurgisk problem, og derfor kontaktede hun endnu engang Atef El Kher.

'Redo' i Grækenland

Atef El Kher fortalte, at Kirurgirejser godt kunne hjælpe hende med at få lavet en re-operation – en såkaldt redo – af den gastriske bypass i Grækenland.

- Jeg tog ned til lægen, som scannede mig og viste mig, at min mavesæk var blevet aflang. Han spurgte mig, om jeg var sulten hele tiden, og da jeg bekræftede, sagde han, at det kunne han godt forstå.

Sarah Gyldendal besluttede sig for at blive opereret i Grækenland. Det var billigere end i Belgien – og så var hun tryg ved, at lægen var dansk.

Den beslutning har hun fortrudt lige siden.

Nikolas Valsamidis

Sarah Gyldendal blev opereret i maj 2019 af en kirurg, som hedder Nikolas Valsamidis. Han uddannede sig til læge i 1998 fra Københavns Universitet, og har siden 2010 arbejdet på et privathospital i Grækenland. Her har han foretaget hundredvis af fedmeoperationer – faktisk mere end 1000, skriver han på sin hjemmeside.

På CV’et skriver han også, at han lavede en Ph.d. på Københavns Universitet. Han har udgivet adskillige artikler i internationale magasiner, og så er han medlem af både Royal Swedish College of Surgeons (MRSCS) og ISFO, som er en international sammenslutning af fedmekirurger.

Sarah Gyldendal følte sig tryg ved operationen i Athen. Hendes første oplevelse med Kirurgirejser var god, og det var afgørende for hende, at Nikolas Valsamidis var dansk.

- Jeg har altid fået at vide, at de danske kirurger er nogle af verdens bedste, siger Sarah Gyldendal.

Men allerede dagen efter operationen gik det op for Sarah, at noget ikke var, som det burde være.

Kunne ikke synke maden

Det første mad, hun skulle forsøge at indtage, var en tyktflydende proteindrik. Men allerede ved den første tår, kunne Sarah Gyldendal mærke, at der var noget galt. Proteindrikken ville ikke rigtig ned. Hun bøvsede det op igen og igen. Det var næsten som om, hun kunne samle det op fra halsen og spytte det ud igen.

Foråret i Grækenland var varmt, og det gjorde det endnu sværere for Sarah. End ikke det vand, hun forsøgte at drikke, kunne finde vej ned i hendes mave.

Hun var dehydreret og træt. Så træt, at hendes veninde, som var med på turen, måtte støtte hende rundt, fordi hun ikke kunne stå oprejst.

Sarah vidste, at et eller andet var helt galt, så hun opsøgte Nikolas Valsamidis for at fortælle om komplikationerne. Hans reaktion overraskede hende.

- Han skældte mig nærmest ud for ikke at have taget dét og dét præparat. Men jeg havde jo ikke fået noget med eller besked om at tage det.

- En krumme var nok til at stoppe systemet

Da Sarah Gyldendal var tilbage i Danmark to uger efter operationen, var det endnu ikke lykkedes hende at spise et måltid mad. Hun kunne hverken spise kartoffelmos eller spaghetti. Det eneste, hun kunne få ned, var vand.

Hun blev indlagt på Nykøbing Falster Sygehus, hvor en læge tog imod hende.

- Da jeg fortalte ham, at jeg var blevet opereret i Grækenland, sagde han, at den mand er livsfarlig. Det glemmer jeg aldrig, siger Sarah Gyldendal.

Det viste sig, at det ikke var på grund af de manglende piller efter operationen, at Sarah havde problemer med at spise. Nikolas Valsamidis’ operation havde efterladt Sarah Gyldendal med en forsnævring, der hvor mavesækken og tarmen møder hinanden.

- Bare en krumme var nok til at stoppe systemet fuldstændig, siger hun.

Sarah valgte operationen, fordi hun ønskede at være tynd. Fordi hun ikke ville forhindres i at være den mor og kæreste, hun gerne ville være. Men operationen betød, at Sarah tilbragte det meste af 2019 i hospitalstøj med utallige indlæggelser på både Nykøbing Falster Sygehus, Køge Sygehus og Hvidovre Hospital.

I maj 2019, da hun blev opereret i Grækenland, vejede hun 95,5 kilo, og i februar, da hun sad foran Morten Spiegelhauer og fortalte om konsekvenserne ved operationen, vejede hun 65 kilo.

- Jeg har tabt alle mine muskler, jeg er træt, og jeg er svag. Jeg kan ikke koncentrere mig, og jeg bliver forpustet af ingenting, fordi jeg ikke får nok næring, sagde hun dengang.

Og Sarah Gyldendal er ikke alene om at opleve alvorlige konsekvenser efter en operation hos den danske læge i Grækenland.

Operation X har talt med syv patienter, der ligesom Sarah har oplevet alvorlige komplikationer efter en fedmeoperation – og på de danske hospitaler kender de også Valsamidis’ navn.

- Vi ser kun toppen af isbjerget

På Hvidovre Hospital laver de i omegnen af 100 fedmeoperationer hvert år. Og her begyndte de for tre år siden at modtage patienter, som havde problemer efter operationer i Grækenland. De må ikke registrere, hvor patienterne er blevet opereret før, men ifølge overlæge Inge Marie Poulsen har de set omkring 20 patienter med komplikationer efter en operation hos Valsamidis de seneste år.

Der har både været patienter med bylder i maven, blodforgiftning, forsnævringer og hul på sammensyningen. Og allerede for to år siden vurderede Inge Marie Poulsen og hendes kollegaer, at situationen var så alvorlig, at de kontaktede Sundhedsstyrelsen.

- Jeg ringede for at gøre opmærksom på, at vi så de her patienter. Og det viste sig, at det var der også andre, der gjorde, siger hun.

Et af de steder er på Køge Sygehus. Her ser overlæge Frederik Helgstrand og hans kolleger mellem fem og 10 patienter hvert år, som kommer med komplikationer efter en fedmeoperation hos den danske læge i Grækenland.

- Vi ser formentlig kun toppen af isbjerget. Men dem, vi ser, kommer med alvorlige komplikationer. Det er ofte patienter med utæthed i deres sammensyning, eller hvor sammensyningen er lavet så snæver, at man ikke kan spise, siger overlæge Frederik Helgstrand.

Men selvom flere hospitaler altså oplever problemer, er beskeden ifølge overlæge Inge Marie Poulsen, at danske myndigheder intet kan stille op, når operationerne foregår i udlandet.

Først når det er gået galt, og patienterne vender hjem til Danmark, er det det danske sundhedsvæsen, der har ansvaret.

Men hvordan kan det gå så galt?

Nikolas Valsamidis er en erfaren fedmekirurg. Af hans hjemmeside fremgår det, at han er seniorkonsulent og afdelingsleder på 2. kirurgisk afdeling på Hygeia Hospital – Grækenlands største og mest prominente privathospital.

Problemet er bare, at hospitalet slet ikke har en 2. kirurgisk afdeling. Den findes ikke. Og ifølge hospitalet arbejder Valsamidis ikke hos dem længere.

Ingen Ph.d.-afhandling

Der er en lang række af de andre ting, Valsamidis skriver om sin karriere, der heller ikke stemmer overens med virkeligheden.

For eksempel er den Ph.d., han påstår at have skrevet, ingen steder at finde. Ifølge Københavns Universitet har han aldrig været indskrevet der for at skrive en Ph.d.

Det samme gælder de mange videnskabelige artikler, han skulle have udgivet i internationale magasiner.

Han er ikke at finde på IFSO’s liste over medlemmer, og ifølge Region Skåne har han aldrig arbejdet på hospitalet i Lund.

Det er dog rigtigt, at han var ansat på Centralhospitalet i Kristianstad i 2005. Men her fik han en advarsel efter en maveoperation, som var udført ”uagtsomt” og ”manglede støtte i videnskaben”.

Og medlemskabet af Royal Swedish College of Surgeons? Den forening findes slet ikke.

Operation X kontakter en græsk journalist og beder hende undersøge lægen nærmere. Det, hun finder, gør situationen endnu mere mystisk.

Ballonudvidelse på ballonudvidelse

Sarah Gyldendal træder velkendt ind i elevatoren på Hvidovre Hospital. Hun kender vejen, for hun har efterhånden været her mange gange. Det er februar 2020, og hun har stadig ikke kunne spise et helt måltid mad, selvom hun har fået seks ballonudvidelser siden operationen i Grækenland.

Seks gange er hun blevet lagt i fuld narkose, og så har lægerne ført en kikkert og en lille ballon ned gennem hendes spiserør til forsnævringen mellem mavesækken og tyndtarmen. Her er ballonen så blevet fyldt med væske for at udvide forsnævringen.

Men det er en stakket frist for Sarah. For efter alle seks ballonudvidelser er der gået et stykke tid, og så er forsnævringen igen blevet mindre.

Nu sidder Sarah Gyldendal endnu en gang i sygehussengen. Endnu en gang er hun væk fra sine børn. Lægerne vil igen forsøge at hjælpe hende med en ballonudvidelse. Tårerne presser sig på.

- Jeg havde brug for at blive den, jeg virkelig er. Men i stedet for at blive glad og føle mig som mig selv igen, så endte jeg her. På et hospital 200 kilometer væk hjemmefra.

Sarah sidder stille lidt for at sunde sig. Det bliver kun sværere at være væk fra børnene for hver gang. Og desværre er dette besøg på Hvidovre Hospital langt fra det sidste.

Nye oplysninger fra Grækenland

Den græske journalist har undersøgt forholdene omkring Nikolas Valsamidiis nærmere.

Ligesom i Danmark skal en læge have en autorisation for at kunne praktisere i Grækenland. Men det kræves også, at den er registreret i lægeforeningen i den region, lægen praktiserer i. Eftersom Valsamidis opererer i Athen, kan han både lade sig registrere i Athen eller i Piræus.

Men den græske journalist har ikke kunnet finde Nikolas Valsamidis navn i registret hos hverken Piræus’ eller Athens lægeforening. Derfor tager Morten Spiegelhauer på besøg hos lægeforeningen i Piræus for at dobbelttjekke det.

Men heller ikke her kan de slå ham op. Kvinden i receptionen forsøger i registret i Athen – også uden held.

- Han skal være registreret et eller andet sted, ikke?, spørger Morten Spiegelhauer.

- Jo, svarer kvinden.

Hun ringer til lægeforeningen i Athen, og endelig ser det ud som om, der er en afklaring. I Athen kan de se, at Nikolas Valsamidis har været registreret med sin licens på Rhodos, men ikke er det længere.

Forvirringen er total. Men én ting er klart: På dette tidspunkt er Nikolas Valsamidis ikke registreret med sin lægelicens dér, hvor han burde være – altså der, hvor han foretager fedmeoperationer på danske patienter.

Siden marts har Operation X forsøgt at sætte en aftale om et interview op med den danske læge. Til at begynde med lod det til at lykkes, for Valsamidis tog telefonen, da Morten Spiegelhauer ringede. Her sagde lægen, at han gerne ville medvirke. Han fortalte, at han har opereret cirka 150 danskere på fem år, og at over 90 procent af hans patienter har det "rigtig, rigtig godt" i dag. Han nævnte også en opgørelse over komplikationsraten for alle de patienter, han har opereret, og den bad Morten Spiegelhauer ham om at sende. Men Operation X fik den aldrig, og nu har han været tavs i flere måneder.

Der ser kun ud til at være én måde at få ham i tale på, så Morten Spiegelhauer opsøger ham på hans bopæl i juni 2020.

- Det passer ikke

Morten Spiegelhauer har ventet i bilen foran Valsamidis’ hus i Athen i en time, da havelågen går op. Nikolas Valsamidis træder ud på fortovet og går hen mod en sort Jaguar.

- Nikolas?, kalder Morten Spiegelhauer.

Valsamidis vender sig om.

- Det er mig, der er Morten fra TV 2. Jeg har et par spørgsmål til dig.

Morten rækker et papir frem mod Valsamidis med et billede af Sarah Gyldendal.

- Prøv lige at se her. Det er Sarah, som du har opereret. Hun kan ikke optage næring, og hun taber sig.

Mens Morten Spiegelhauer og Nikolas Valsamidis står på gaden i Grækenland, ligger Sarah Gyldendal i en hospitalsseng på Hvidovre Hospital. Hun vejer 45 kilo.

- Du er læge, og du skal udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Alligevel sender du den ene patient efter den anden hjem til Danmark med alvorlige komplikationer, siger Morten Spiegelhauer.

- Det passer ikke. Det passer ikke, hvad du siger, svarer Valsamidis.

- Jeg ved ikke om jeg skal tro på dig, for jeg kan se, du lyver på dit CV. Du skriver for eksempel, at du har skrevet en Ph.d. Den kan vi ikke finde.

- Morten – jeg skal stå ved operationsbordet om ti minutter. Jeg kan ikke stå her og være med i et interview.

- Har du licens til at operere her i Grækenland?, spørger Morten Spiegelhauer, mens Nikolas Valsamidis sætter sig ind i sin bil. Han tænder den.

- Vi har undersøgt grundigt, om du har licensen. Vi kan ikke finde den.

- Du kan ikke stå her og påstå, at jeg ikke har licens.

- Så bliver du nødt til at dokumentere overfor mig, at du har licensen?

- Nej, det gør jeg ikke, svarer Valsamidis. Så lukker han bildøren og forsvinder i den sorte Jaguar.

- Det passer ikke, siger Nikolas Valsamidis, da Morten Spiegelhauer konfronterer ham med de patienter, der har fået komplikationer efter en operation hos ham. Video: Julie Kragh Thisgaard

Først nogle måneder efter interviewet sender Nikolas Valsamidis en mail med dokumentation for, at han har en gyldig lægelicens i Grækenland.

Han bekræfter også, at han beklageligvis i en periode ikke var medlem af en lægeforening. Han er efterfølgende blevet registreret i Athens Lægeforening.

I samme mail vedhæfter han en opgørelse over 78 procent af de patienter, han har opereret. Ifølge Nikolas Valsamidis viser den, at hans komplikationsrate er lavere end på Hvidovre Hospital.

Opgørelsen er ikke baseret på myndigheders registre over komplikationer, som det normalt foregår i Danmark, men på tilbagemeldinger, som Valsamidis har modtaget fra patienter. Det er uklart, hvor mange af hans 150 danske patienter, der er medregnet, og derfor er det ikke muligt for TV 2 at efterprøve tallene.

Overlæge Frederik Helgstrand har set på opgørelsen, og han mener, at det er vanskeligt at sammenligne Valsamidis' komplikationsrater med de danske.

- Når man ser på tallene i hans statistik, så ligner det jo meget godt den komplikationsrate, vi har i Danmark. Problemet er bare, at det er svært at gennemskue kvaliteten af opgørelsen, når tallene kun baserer sig på tre fjerdedele af patienterne, og vi ikke kender dataen bag tallene.

Operation X har været i kontakt med Kirurgirejsers direktør, Atef El-Kher, som ikke har ønsket at stille op til et interview. I en mail skriver han, at Nikolas Valsamidis "bestemt lever op til Kirurgirejsers beskrivelse" på hjemmesiden af firmaets kvalitetsmæssige standarder.

- Vi, såvel som vores tidligere patienter (af os bekendt), har været glade for vores samarbejde med Dr. Nikolas Valsamidis gennem de sidste mange år. Modsat, såfremt konkrete beviser vil blive præsenteret, vil vi selvfølgelig finde os nødsaget til at reevaluere og nøje overveje situationen, skriver han.

Hvilket liv får Sarah?

Ifølge overlæge på Hvidovre Hospital Inge Marie Poulsen er Sarah Gyldendals situation svær. De overvejer i øjeblikket, om løsningen er helt at fjerne forsnævringen i hendes mave, men operationen kan være risikabel og i yderste konsekvens ende med, at lægerne bliver nødt til at fjerne hele mavesækken.

Men Sarah har efterhånden mistet troen på, at det kan ændre sig. Hun ville ønske, hun aldrig var rejst til Grækenland for at få den operation. Og hun har en opfordring til alle andre, som overvejer at gøre det samme:

- Lad være. Lad for Guds skyld være med at tage ned til ham, for han er livsfarlig, og det kan koste dig livet.