Politik

Folketingspolitikere præsenterer nyt parti

Hvad skete der? Det tidligere medlem af Alternativet og nuværende medlem af Folketinget, Sikandar Siddique præsenterede partiet Frie Grønne, som han har stiftet med Uffe Elbæk og Niko Grünfeldt.

Partiet hedder Frie Grønne og på pressemødet slog den nyslåede formand blandt andet fast, at Frie Grønne vil være kompromisløse i klimakampen og et frontalt opgør på statusquo.

Tak for nu

Med den analyse fra TV 2s politiske analytiker Hans Redder slutter dækningen af præsentation af danmarks nye parti, Frie Grønne.

Lyn-analyse

Vi blev ikke meget klogere på, hvad der er for et nyt parti, vi har fået, for konkret politik fyldte ikke så meget på pressemødet.

Det handlede mest om proces og om, at man ikke ville være som de andre politiske partier på Christiansborg, når det kommer til forhandlinger eksempelvis.

Hovedformålet med pressemødet var at sende et signal til de vælgere, der blandt andet ikke synes, det går hurtigt nok med klimakampen, at man er grønnere end de etablerede partiet. Men hvordan man vil være det, fik vi ikke svar på.

Slut på pressemøde

Sikandar Siddique lukker nu ned for spørgsmål i det åbne forum og takker presse og publikum for at møde op.

For pæn venstrefløj

Frie Grønne kalder sig anti-racistiske, men hvordan adskiller de sig på det område for de øvrige partier på Christiansborg. 

Sikandar Siddique fastslår, at både partiet er imod højrefløjen og Socialdemokratiets indvandrepolitik, og han mener samtidig, at regeringens støttepartier indirekte har accepteret den politik ved at skrive under på forståelsespapiret.

- Derfor mener, vi at der er behov for, at der er en reel stemme, der ikke indirekte accepterer Inger Støjberg og Dansk Folkepartis indvandrerpolitik.

- Det er ikke fordi der ikke er andre anti-racistiske partier. Men vi mener, at venstrefløjen er blevet for pæn. Der er ingen reel opposition til regeringen lige nu, siger Sikandar Siddique.

Vil ikke rykke kommaer

Det er nu blevet tid til spørgsmål, og det første går ikke overraskende på, hvad der adskiller Frie Grønne fra de mange øvrige partier på venstrefløjen:

- Hvor de andre venstrefløjspartier vil have en større stat, vil vi have et stærkere civilsamfund, lyder svaret fra Sikandar Siddique.

Han fastslår, at Frie Grønne modsat de øvrige partier på Christiansborg ikke vil være kompromissøgende:

- Vi vil ikke rykke kommaer, vi vil ikke gå på kompromis. Vi er kompromisløse, og det lyder negativt, men vi vil være kyniske, siger Siddique af afviser, at det betyder, at Frie Grønne kommer til at stå uden for indflydelse: 

- Magten ligger også i at rykke de andre partier og sige tingene, som det er.

- Ingen "grønne" partier handler

Umiddelbart ligner det, at der i forvejen er trængsel på den grønne venstrefløj med partier som SF, Enhedslisten og senest Veganerpartiet. Men ifølge Sikanadar Siddique er der ingen af disse partier, som er reelle i klimakampen:

- Der er de seneste år, kommet mange partier til, som siger, de er grønne. Men ingen af dem gør, som klimaekserterne anbefaler.

- Frie Grønne er ikke et grønt parti. Vi er et reelt klimaansvarligt politik. Det er ikke nok at være grøn, man skal være grøn nok, og det er Frie Grønne, siger Sikandar Siddique.

Ikke politik på alle hylder

Frie Grønne har ikke politik på alle hylder, siger Sikander Siddique. 

- Og vi kommer formentlig heller ikke til at have det, for vores analyse er, at der bare er nogle politiske områder, der er vigtigere end andre.

- Vores analyse i Frie Grønne er, at klimakrisen, er så stor en opgave og kræver så grundlæggende forandringer af hele vores økonomiske system, at vi kun kan løse den, hvis vi frigiver det kæmpe potentiale, vores fællesskaber og vi hver især rumme, siger partiformanden. 

Vil skabe et nyt eventyr om Danmark

- Vores ambition med Frie Grønne er at skabe et nyt eventyr om Danmark. Og det eventyr er ikke noget nationalromantisk pladder. Det er mangfoldighedens eventyr. Det er et eventyr, hvor DK er en del af verden. Hvor vi lærer af verden, og verden lærer af os, siger Sikandar Siddique.

Elbæk ikke en del af ledelsen

Sikandar Siddique fortæller, at han stiftede partiet på Nørrebro sammen med Uffe Elbæk og Niko Grünfeldt, og han takker Elbæk dybtfølt for at tro på ham. 

Elbæk skal dog ikke være en del af partiets ledelse. Det skal i stedet Grünfeldt, som bliver formand for partiets svar på en hovedbestyrelse. 

På Christiansborg bliver Susanne Zimmer partiet gruppeforperson. 

Et frontalt angreb på status quo

Sikandar Siddique slår fast, at Frie Grønne er revolutionært:

- Højrefløjen har forsøgt at splitte os ad med had og frygt. Men der er ikke noget at frygte. De eneste, der har noget at frygte er dem, der sidder på magten. For Frie Grønne er et frontalt angreb på magten, på dem der undertrykker og er racistisk. Og på de store virksomheder, der bliver rigere og rigere på bekostning af vores natur og vores børn.

- Til alle jer vil jeg sige: Ja, I har noget at frygte. Vi kommer til at bekæmpe jer. Vi kommer til at udfordrer jer. Vi kommer til at rykke jer. Gør nu op med jer selv, hvilken sidde af historien, I vil stå på. Nu er I i hvert fald advaret, siger Sikandar Siddique.

Så dansk som statsministeren

Frie Grønne bliver præsenteret på Blå Gårds Plads, fordi det er der Sikandar Siddique er vokset op. 

Partiformanden indleder med at tage greb om racismedebatten. Han tager fat i statsminister Mette Frederiksens kommentar om, at der er indvandrerdrenge, som laver ballade.

Han mener, at indvandrerdreng bliver uretfærdigt stigmatiseret, og han minder om, at de og han selv også er danskere:

- Kære Statsminister. Jeg er lige så dansk som dig!

Pressemødet er i gang

Sikandar Siddique har nu indtaget talerstolen og har startet sin præsentation af partiet Frie Grønne.

- Det er en stor dag for mig, siger han. 

- Jeg her for at præsentere Danmarks nye venstrefløjsparti, Frie Grønne.

Flere gamle alternativister

Udover de fire stiftere er der også flere i personkredsen omkring partiet og partiet organisation, der har en fortid i Alternativet. Eksempelvis bliver tidligere pressekonsulent i Alternativet Bjarke Charlie kommunikationschef, mens tidligere pressechef i Alternativet Rune Langhoff skal være særlig rådgiver for Sikandar Siddique.

Pressemøde på Blågårds Plads

Dagens pressemøde bliver afholdt på Blågårds Plads på Nørrebro i København. 

Alternativet 2.0?

Både Uffe Elbæk og Niko Grünfeld var i sin tid med til at stifte Alternativet, men i flere interviews har formand Siddique fastslået, at der ikke bare er tale om Alternativet version 2.0:

-  Alternativet har leveret stærke resultater, og jeg vil ikke sidde her og tale dårligt om mit gamle parti, men det er ikke det parti og projekt, som jeg engang meldte mig ind i. Vi har jo set under den her coronakrise, at man søger kompromiset og aftaler, hvor man rykker kommaer med Mette Frederiksen.

- Vi tror ikke på at rykke kommaer. Vi kan kun løse de her kriser, hvis vi får en helt ny tilgang til politik, siger han blandt andet til TV 2.

Overfor Politiken understreger Sikandar Siddique, at De Frie Grønne ikke kommer til at indgå aftaler, der ikke 100 procent er, som de gerne vil have dem. 

Afhoppere fra Alternativet

Partiet har fået navnet Frie Grønne og stiftet af de fire tidligere medlemmer af Alternativet, folketingsmedlemmerne Sikandar Siddique, Uffe Elbæk og Susanne Zimmer samt den forhenværende kultur- og fritidsborgmester i København Niko Grünfeld.

I en pressemeddelelse har stifterne annonceret, at der på pressemødet desuden vil blive præsenteret en række øvrige kandidater.

Det er Sikandar Siddique, der skal være formand for partiet.

Velkommen til livebloggen

Klokken 11 præsenterer folketingsmedlem og tidligere medlem af Alternativet Sikandar Siddique et nyt parti, og du kan følge pressemødet direkte på TV 2 News, TV 2 Play eller lige her i livebloggen.