Fodbold

Her knæler Danmarks landshold: - En forvridning af demokratiet, siger professor

Der ligger en meget vigtig sag bag gestussen, har Simon Kjær forklaret.

22 spillere knælede lørdag aften på fodboldbanen i Parken. 11 af dem var spillerne på det danske landshold.

Det skete inden startfløjtet i landskampen mellem Danmark og Belgien for at vise opbakning til kampen mod racisme og diskrimination.

Følg kampen live her.

Op til kampen var det usikkert, om de danske landsholdsspillere ville knæle til kampen, efter at det belgiske landshold tidligere lørdag meddelte, at de ville gå ned på deres knæ inden kickoff i Parken.

Kort tid efter oplyste det danske landshold så, at man ville tilslutte sig belgiernes knæ-aktion.

Tidligere på ugen accepterede det danske landhold det engelske landsholds opfordring til at knæle, inden de to mandskaber mødes i Parken på tirsdag.

- Det er en meget vigtig sag, som betyder noget for alle på holdet, sagde Simon Kjær i forbindelse med englændernes opfordring.

Usædvanlig aktion

Det sker sjældent, at et dansk fodboldlandshold som en samlet enhed protesterer eller markerer en holdning på den måde, som det danske landshold gjorde lørdag aften.

Det siger TV 2s fodboldekspert Flemming Toft.

- Det er usædvanligt. Det er ikke så tit, at vi ser et kollektiv i fodboldverdenen i Danmark, som er ude at manifestere sig på denne måde, siger Flemming Toft.

Danske spillere har tidligere givet deres mening til kende på de sociale medier, men det nye er, at det nu sker som et samlet hold.

- Det har tidligere været mere individuelt, at man ytrede sig imod eksempelvis homofobi og imod racisme. Dér har den enkelte spiller taget stilling. Her er det et kollektiv, og det er meget usædvanligt, siger Flemming Toft.

Risikerer at splitte

Landsholdsspillernes ønske om at knæle sammen med sine modstandere har været genstand for kritik fra både politikere og fans.

Hans Bonde, professor i idrætshistorie ved Københavns Universitet, kritiserer ligeledes spillernes gestus, som han kalder en "politisering af sporten".

- Det er en forvridning af demokratiet, at nogle bruger deres popularitet, deres udstråling og placering i mediebilledet til at blande sig i politiske ting, som de ikke er eksperter i, siger Hans Bonde lørdag aften til TV 2.

Allerede torsdag advarede Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, om, at gestussen ifølge ham vil bane vej for at politisere sporten og i sidste ende splitte nationen i forhold til landsholdet.

- Landsholdet risikerer at blive en splitter, og det, synes jeg, er farligt. Det er meget vigtigt især i denne her tid, at vi har noget, som får lov til at være apolitisk, sagde Messerschmidt.

Fredag svarede spillerne på landsholdet igen på den kritik.

- Vi er mod alle former for diskrimination. Vi tolererer og accepterer det ikke. Det har ikke noget med politik at gøre, det har med humanitære problemstillinger at gøre, sagde Kasper Schmeichel.

Perspektiv

Begyndte som protest i NFL

At gå ned på et knæ er blevet et symbol på organisationen Black Lives Matter-bevægelsens kamp mod racisme og diskrimination.

Det er blevet en global gestus, efter at den sorte amerikaner George Floyd blev dræbt i maj af en politibetjent.

At knæle som protest mod uretfærdighed trækker tråde tilbage til 2016, hvor NFL-holdet San Francisco 49ers’ Colin Kaepernick lod sit knæ falde til jorden under afspilningen af den amerikanske nationalsang.

Han knælede som en protest mod politivold og mod en nation, han mente ”undertrykker sine minoriteter”.