Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

En spansk sundhedsmedarbejder iført værnemidler. 4. september.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Smittetallet i Spanien nærmer sig en halv million

Smittetallet i Spanien er i dag kommet op på 498.989, skriver Reuters. Det er det højeste i det vestlige Europa.

Fredag blev registreret 4.503 nye tilfælde i Spanien, mens det daglige tal for en uge siden var omrking 10.000. 

Planen er, at de spanske skolebørn skal tilbage i skole næste uge, ligesom mange voksne skal tilbage på arbejdspladserne. 

Politiet har ryddet Jomfru Ane Gade for mennesker

Nordjyllands Politi har her til aften ryddet Jomfru Ane Gade for mennesker. Det skriver Nordjyske, der har en journalist i "gaden". 

Ifølge Nordjyske er der stadig åbent og folk indendørs på barerne, mens dem, der stod i kø, er blevet fjernet af politiet.

Jomfru Ane Gade har tidligere været udpeget som et nordjysk hotspot.

USA overhaler Sverige i antal coronadøde per million indbyggere

Måler man i forhold til antallet af indbyggere, er der nu flere coronadødsfald i USA end i Sverige, viser tal fra Worldometer

Sverige har 577 døde med covid-19 per million indbyggere, mens tallet er 578 døde per million amerikanere. 

Tidligere på året valgte Sverige ikke, ligesom mange andre europæiske lande, at lukke landet ned, men satsede i stedet på at holde samfundet kørende som vanligt. Det kan have betydning for, at landet i maj var det europæiske land med flest coronadøde per indbygger. 

Efter højt smittetal: Kommune tester alle plejehjems- og hjemmeplejeansatte

Smitten er stigende i Frederiksberg Kommune, og mandag blev kommunen kategoriseret som rød kategori. Det får nu betydning for de ansatte i hjemmeplejen og på plejehjem.

- Mandag og tirsdag i næste uge tester vi vores medarbejdere, fortæller Torben Laurén, vicedirektør i social-, sundhed- og arbejdsmarkedsområdet i Frederiksberg Kommune, til TV 2 Lorry.

Han regner med, at mellem 1200 og 1500 mennesker den kommende uge skal testes på Frederiksberg Hospital og hjemmeplejen Howitzvej.

Det samlede antal ansatte er omkring 2000, men på grund af ferie og sygdom er det ikke muligt at teste dem alle, siger Torben Laurén, der opfordrer til, at de resterende medarbejdere selv lader sig teste.

WHO: Antallet af døde med covid-19 er "undervurderet"

Det tal, man lige nu har på antallet af døde med coronavirus, er sat for lavt, mener WHO.

- Det, vi med al tydelighed ved er, at der har været en højere dødelighed i denne periode end tallene alene fortæller os, siger Bruce Alvard, der er rådgiver hos WHO, på et pressemøde. 

- Det er ekstremt vigtigt, tilføjede han. 

Maria Van Kerkhove, virolog hos WHO, sagde ved samme lejlighed, at det stadig er for tidligt at drage endelige konklusioner, men at hun mener, "at det er for tidligt at være klar over, at dødfald med covid-19 sandsynligvis kan være for lavt lige nu".

Lige nu er antallet af døde på verdensplan mere end 870.000 mennesker.

WHO hĂĄber at kunne distribuere vaccine om et ĂĄr

Dr. Swaminathan på fredagens pressemøde i Geneve.

I midten af 2021 håber verdenssundhedsorganisationen WHO at være klar til at sende en coronavaccine ud til verdens lande

Det siger Soumya Swaminathan, der er chef for den videnskabelige arm af WHO, på et pressemøde.

Dermed er udsigterne fra organisationen mere håbefulde end andre eksperter, der har sagt, at en vaccine måske ikke bliver bredt tilgængelig før 2022.

På pressemødet understreges det dog også, at nogle elementer i udviklingen af vaccinen ikke kan forhastes, da det vil "ødelægge tilliden" til processen.

Russisk vaccine skaber antistoffer, viser nyt, tidligt studie

En russisk udviklet vaccine mod coronavirus har genereret antistoffer blandt "dusinvis" af personer, viser et studie, der er publiceret i det medicinske tidsskrift The Lancet. 

Da de russiske myndigheder offentliggjorde, at man ville give folk en vaccine mod covid-19, mødte det kritik. For vaccinen, der har fået navnet Sputnik V, blev godkendt af de russiske sundhedsmyndigheder, selvom den ikke havde ikke været igennem den tredje testfase for vacciner og blot var testet på 76 personer. 

Men de - endnu meget tidlige - studier af vaccinen viser altså, at folk udvikler cirka samme niveau af antistoffer, som folk, der har været smittet med virussen. Forskere, der ikke har været en del af studiet siger dog til CNN, at det kun er gennem en større fase 3-testning, at man kan være sikker på, om vaccinen faktisk forebygger covid-19. 

Elev smittet med corona - klasse og lærer sendt hjem

En elev fra erhvervsskolen U/NORD i Hillerød er testet positiv for covid-19, og derfor er elevens klasse og lærer sendt hjem, skriver SN.dk. 

Skolen fik meldingen om, at eleven var smittet torsdag morgen, og orienterede derefter ledere, medarbejdere og lærere, der viderebragte det til eleverne, fortæller Tina Steinbrenner, der er uddannelsesdirektør for de tekniske erhvervsuddannelser på skolen.

Avisen har dog talt med en elev, der ikke har hørt noget om en smittet elev fra skolen, men fandt ud af det tilfældigt. Det beklager Tina Steinbrenner. Hun peger på, at skolen også har indført flere initiativer som øget rengøring og restriktioner i skolens kantine.

En løftet pegefinger

Dagens pressemøde er slut. 

Hovedpunkterne var:

  • Smitten stiger i Danmark, men den er primært lokaliseret i København og Odense. 
  • Myndighederne følger situationen tæt. 
  • Myndighederne er klar til at sætte ind med yderligere værktøjer, hvis det bliver nødvendigt.

- Der var tale om en løftet pegefinger til danskerne. Myndigheder oplever, at danskerne ikke tager retningslinjerne alvorligt nok, og det vil de have ændret på, siger TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg. 

En appel til danskerne

Heunicke runder pressemødet af med en appel til alle:

- Husk de gode vaner, brug håndsprit og hold afstand. Det er supervåbnet mod corona. 

En helt anden situation end for tre dage siden

- Det er umuigt at spå om fremtiden. Vi har en helt anden situation, end den vi havde for bare tre dage siden. Derfor kan jeg ikke svare på, hvordan situationen vil se ud om to måneder, siger Magnus Heunicke (S). 

Heunicke siger samtidig, at han ikke kan sige noget om udsigterne til at hæve forsamlingsforbuddet. 

Hvert udbrud er forskelligt

En journalist spørger ind til, hvorfor der ikke laves restriktioner med det samme, ligesom regeringen gjorde under smitteudbruddet i Aarhus. 

- Smitten i København er meget anderledes, end det vi så i Aarhus. Den er spredt ud over et meget større område, derfor handler vi anderledes denne gang, siger Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Kan gĂĄ ud over de svage

Magnus Heunicke forklarer, at hvis smitten ikke inddæmmes blandt de unge, kan det gå ud over svage, ældre familiemedlemmer. 

- Det er en meget smitsom sygdom, og det er bekymrende, når vi ser smitten stige, som den gør. 

Lokale nedlukninger kan være nødvendigt

Lokale nedlukninger kan komme på tale om kort tid, hvis smitten fortsat stiger, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på pressemøde om covid-19. 

- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger allerøverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden. Og hvis det er relevant, er det noget af det, vi vil gribe til, siger Magnus Heunicke.

- Ikke urealistisk med andre værktøjer

- Det er ikke urealistisk, at vi vil tage andre redskaber i brug allerede på mandag. Vi følger situationen nøje, siger Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed. 

- Reducer din omgangskreds

- Hvis man kan reducere det samlede antal mennesker, man ser, minimerer man også risikoen for smitte, siger Dan Brun Petersen, Centerchef ved Sundhedsstyrelsen. 

Optimismen er i behold

- Vi har optimismen i behold i forhold til, at kurven kan knækkes. Også i København og Odense, oplyser Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

 - Vi står ikke alene. I mange lande i Europa ser man, at smitten stiger, og det var på mange måder et billede, vi havde ventet i takt med, at samfundet og uddannelsesinstitutionerne er åbne igen, siger Kåre Mølbak.

Mest smitte blandt unge

Det er især unge, der er smittede. Det hænger formentlig sammen med, at samfundet er åbent igen. Men det er især ved private sammenkomster og ved møder i aften- og nattelivet, at folk bliver smittet, siger Kåre Mølbak fra SSI. 

- Smitten sker i det private, ofte i nattelivet. Derfor skal man være ekstra opmærksom her. 

- Udbrud i flere kommuner

- Vi har et udbrud blandt flere kommuner i Danmark, specifikt i København og Odense, siger Anette Lykke Petri.

- Det kan godt være, at man ikke selv er i risiko, men at ens familie eller nabo er det.

Hun opfordrer til, at folk overholder retningslinjer om god hygiejne og afstand.

Forsætter med at smitteopspore

Styrelsen for Patientsikkerhed fortsætter med at smitteopspore og har særligt fokus på Københavns Kommune og Odense Kommune, siger den konstituerede direktør Anette Lykke Petri.