Nyheder

Underholdningsorkesteret blev sparket ud af DR, men kæmpede sig mod alle odds tilbage

Udover at have vundet ’Årets Symfoniske Udgivelse’, var Danmarks Underholdningsorkester
nomineret i hele fire kategorier til Opus Klassik: ’Årets Dirigent’, ’Årets Ensemble’, ’Årets
Symfoniske Indspilning’ og dette års særkategori ’Beethoven 250 år’. TV 2

Underholdningsorkestret blev sparet væk i 2014, selvom politikere og befolkning tryglede om at bevare det.

Danmarks Underholdningsorkester, der opstod på ruinerne af DR Underholdningsorkester, som trods voldsom kritik blev lukket i 2014, vinder nu en af de mest prestigefulde priser inden for klassisk musik.

Ved dette års Opus Klassisk bliver Danmarks Underholdningsorkester hædret for ’Årets Symfoniske Udgivelse’ for orkestrets indspilninger af Beethovens symfonier.

En pris, der ifølge direktør for orkesteret Andreas Vetö er en af de største europæiske priser overhovedet. Prisen tilslutter sig en række af prominente priser, som orkestret har modtaget i år.

Og for manden, der i 23 år har svinget dirigentstokken foran orkesteret, Ádám Fischer, er prisen et symbol på orkestrets svære historie, der mod alle odds er endt i mere dur end mol.

- Det er et eventyr. Du er meget lykkelig, og så kommer der en ond én og dræber dig, og du får et nyt liv. Det er som et eventyr, lyder det fra den ungarske chefdirigent.

Chefdirigent Adam Fischer.

Orkesteret, der blev sparet væk

Historien om Danmarks Underholdningsorkester minder faktisk om et eventyr.

Og som ethvert godt eventyr rummer historien masser af modstand, kamp og en lykkelig slutning.

Da det folkekære underholdningsorkester i 2014 kunne fejre 75 års jubilæum, blev festlighederne overskygget af et medieforlig, hvor Danmarks Radio mistede 75 millioner kroner.

Det blev orkesteret, der måtte lade livet for at opnå den store besparelse, besluttede Danmarks Radio.

Det vakte stor debat og utilfredshed, og et flertal i Folketinget forsøgte at få daværende kulturminister Marianne Jelved til at redde orkestret.

På spillestedet Store Vega i København spillede blandt andre Mads Langer, Tim Christensen, Birthe Kjær og Stig Rossen ved en hyldestkoncert for orkesteret, der var i gang med at fortone sig i dansk musikhistorie.

Hyldestkoncerten til DRs Underholdningsorkester på Store Vega 26. oktober 2014. Her ses Mads Langer, som optrådte med sangene TBA og No Gravity.

Men trods massivt politisk pres holdt Marianne Jelved stædigt fast i armslængdeprincippet og nægtede at diktere, hvordan Danmarks Radio skulle prioritere.

Og en decemberdag i 2014 gav ministeren det endelige dødsstød. Orkesteret skulle lukke.

Marianne Jelved (RV) var kulturminister fra 2012-2015.

Det fik danskerne til at stimle sammen til en ceremoni ikke ulig en begravelse foran Kulturministeriet. Her blev der lagt blomster og tændt levende lys og sunget ’Dejlig er Jorden’.

Orkesteret overlever

Men musikerne i DR Underholdningsorkesteret var langt fra færdige med at spille sammen.

På ruinerne af det smadrede orkester opstod et nyt orkester: Danmarks Underholdningsorkester.

DR's oprindelige orkester blev grundlagt i 1939.

Med crowdfunding og støtte fra fonde og erhvervsliv lykkedes det at genskabe et klassisk orkester, og i februar 2015 kunne de invitere til deres første koncert i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg.

Ingen fik løn, og alle billetindtægter gik ubeskåret til projektet.

I 2015 blev der udpeget en professionel daglig ledelse og bestyrelse, og orkestret blev til Danmarks Underholdningsorkester. Det eneste orkester i Danmark, som er ejet af musikerne selv.

Og i dag er der ingen drømme om at komme tilbage til Danmarks Radio.

Nej, det vil vi ikke, siger direktør for Danmarks Underholdningsorkester Andreas Vetö.

- Vi ønsker at stå på egne ben. Orkesteret er et fantastisk eksempel på, hvordan man kan drive orkester på en helt ny måde, og den rejse vil vi gerne fortsætte, siger han.