Nyheder

Ny video fra Kræftens Bekæmpelse får kritik for at udskamme overvægtige

Kræftens Bekæmpelse vil sætte fokus på, at overvægt øger risiko for kræft. Men ny kampagne giver et stereotypt billede af overvægtige, siger diætist.

Anders W. Berthelsens skjorte strammer over maven, mens han kigger ind i kameraet:

- Se på mig. Jeg er jo ikke den slankeste længere. Og jeg er ikke den eneste, siger den kendte danske skuespiller.

Kræftens Bekæmpelse har udgivet en ny kampagnefilm, hvor de sætter fokus på, at overvægt er den næststørste risikofaktor for kræft, kun overgået af rygning.

Filmen har skabt debat på sociale medier, hvor den bliver kritiseret for at være unuanceret og udskamme overvægtige.

Se kampagnefilmen herunder:

- Altså jeg kan ikke lade være med at sidde tilbage med en undren, hvad formålet er med denne film? Er vi ikke allerede blevet tudet ørerne fulde med, at vi skal have dårlig samvittighed over vores overvægt? Skriver en bruger på Kræftens Bekæmpelses Facebookside.

- Betyder det, at det er ok for alt og alle sådan på må og få at gå og fortælle tilfældige tykke mennesker, at de burde tabe sig? Skriver en anden bruger.

Også Ida Rud, der er journalist, kropsaktivist og kendt fra tv-programmet ’Tykke Ida’, er kritisk over for kampagnen og skriver på sin Instagram, at hun fortsat kommer til ”at sætte spørgsmålstegn ved præmissen tyk = usund.”

Diætist: Et stereotypt billede af overvægtige

Diætist Inger Bols undrer sig også over kampagnen.

Hun er skuffet over Kræftens Bekæmpelse og mener, at de bidrager til at opretholde et stereotypt billede af overvægtige som dovne og selvforskyldt overvægtige.

I kampagnefilmen ser man blandt andet skuespiller Anders W. Berthelsen suse hen ad gaden siddende på en svævende sofa. Og netop det billede gjorde Inger Bols ked af det.

- Det er i forvejen det billede, som en person med en høj vægt, kæmper med, siger Inger Bols.

Andre årsager end vægt

Inger Bols arbejder som diætist og møder mange, der ønsker en sundere livsstil. Hun mener ikke, at det er bevist, at overvægt i sig selv er årsag til kræft eller sygdomme.

Hun peger på en række andre faktorer, der kan være årsagen til, at der ses flere sygdomme hos personer med høj vægt.

- Vi skal se på det liv, der ligger bag. Folk med høj vægt har også været udsat for stigmatisering, de har også forsøgt at tabe sig, og ikke mindst lever langt de fleste med en højere vægt i lavere sociale klasser, og det er i sig selv farligt for deres sundhed, siger hun.

I 2017 fremlagde WHO en rapport, hvor de beskriver de sundhedsskadelige konsekvenser af stigmatisering. I marts i år skrev forskere og eksperter fra hele verden under på en opfordring til at stoppe udskamningen af overvægtige.

Fordommene om, at overvægtige er dovne, er direkte skadelige, lød det i en erklæring, som flere hundrede skrev under på.

- Tidligere har vi ikke haft viden om, forståelse for og indsigt i, hvor sundhedsskadeligt det er at føle sig stigmatisering på grund af sin kropsvægt, og det skuffer mig, at Kræftens Bekæmpelse slet ikke tager højde for det, siger Inger Bols.

Inger Bols mener, at kampagnen i værste fald øger problemet med overvægt i samfundet, da filmen kan give personer med høj vægt sygdomsangst.

Afstemning

Synes du, at kampagnefilmen fra Kræftens Bekæmpelse stigmatiserer overvægtige?

Kræftens Bekæmpelse: Vi bliver nødt til at tale om det

Kræftens Bekæmpelse har lavet kampagnefilmen for at sætte fokus på, at overvægt er den næststørste risikofaktor for kræft efter rygning.

En undersøgelse, som organisationen har lavet, viser, at danskerne i høj grad er klar over, at overvægt kan udløse en række livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Men kun to ud af ti vidste, at det er en risikofaktor for kræft. Og det vil de gerne ændre.

- Der er ret solid forskning, der viser, at overvægt er en risikofaktor for mindst 13 kræftformer. Det er nogle af de store kræftformer som brystkræft, tyk- og endetarmskræft, livmoderkræft og kræft i mavesækken, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Mette Lolk Hanak understreger, at filmen ikke er lavet for at fortælle hver enkelt overvægtig dansker, at de skal gøre noget ved deres overflødige kilo. Og budskabet er heller ikke, at vi skal fortælle det til hinanden, hvis nogen har en høj vægt.

- Det er et følsomt emne, og det prøver vi også at adressere. Der vil være nogen, der vil føle sig stødt og føle, at det handler om lige præcis dem, siger hun.

Formålet med videoen er at pege på strukturelle ændringer som store portioner, billige sodavandsflasker og mersalg af snacks, der medfører overvægt i samfundet.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det 51 procent af danskerne, der er overvægtige.

- Det er en enorm udfordring for samfundet. Flere og flere får overvægt, og det bliver vi nødt til at kunne tale om, siger hun.