Dagens overblik: Mindst 36 smittet på læreruddannelse - rektor beklager rusforløb

16x9
Studerende fra UCL i gang med en samarbejdsøvelse. Det vides ikke, om de afbildede er blandt de smittede. Foto: Privatfoto

Svigt på alle niveauer på plejehjem, højeste smittetal siden april, og skib meldt savnet.

Sagen om det stærkt kritiserede plejehjem Kongsgården rumsterer stadig. Det samme gør - ikke overraskende - coronavirussen i Danmark, som med 179 nye tilfælde i dag nåede højeste daglige smittetal siden april.

Det er et par af temaerne i dagens historier. Og dermed er det ogsĂĄ velkommen til dagens overblik.

Rektor beklager øvelser under rusforløb

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole på Niels Bohrs Allé i Odense.
UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole på Niels Bohrs Allé i Odense. Foto: Jens Wognsen / Pressefoto

Mindst 36 studerende på læreruddannelsen i Odense er blevet smittet med covid-19.

Blandt andet har studerende deltaget i samarbejdsøvelser, hvor de har stået helt tæt sammen. Det beklager skolens rektor nu.

- Vi var af den overbevisning, at vi havde nogle rusforløb, der var fuldt forsvarlige. Men det har vi ikke haft hele vejen rundt, og det er i sidste instans vores ansvar, siger Jens Mejer Pedersen til TV 2.

I alt 1072 lærerstuderende er blevet sendt hjem og må ikke vende tilbage til skolen, før de to gange er blevet testet negative for coronavirus.

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) har vist, at det primært har været den yngre del af befolkningen, som er blevet smittet med coronavirus de seneste uger.

Et svigt pĂĄ alle niveauer

Plejecenter Kongsgården i Viby Aarhus har fået en række påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Plejecenter Kongsgården i Viby Aarhus har fået en række påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Manglende kompetencer, kontinuitet og balance i ledelsen.

Det er tre områder, som en rapport om forholdene på det aarhusianske plejehjem Kongsgården retter en sønderlemmende kritik af.

Rapporten belyser perioden fra 2017-2020, og lokalpolitikerne i Aarhus maner til selvransagelse efter afsløringer, som har påvist grove svigt over for beboerne - blandt andre 90-årige Else Marie Larsen.

De kritisable forhold på kommunens plejehjem kom frem, da TV 2 viste dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' i juli efter først at være blevet bremset af et fogedforbud.

Allerede i forĂĄret, da det blev offentligt kendt, at TV 2 havde foretaget skjulte optagelser, fik sagen konsekvenser i kommunen.

13 ansatte på Kongsgården blev kaldt til tjenstlig samtale, og flere af dem blev efterfølgende fyret, flyttet eller sendt til opkvalificering.

Australsk kvinde anholdt for coronaprotest pĂĄ Facebook

Myndighederne i Melbourne går håndfast til værks efter at man har indført udgangsforbud som restriktioner i coronavirussens anden bølge.
Myndighederne i Melbourne går håndfast til værks efter at man har indført udgangsforbud som restriktioner i coronavirussens anden bølge. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

I den australske storby Melbourne har myndighederne reageret på anden bølge af coronavirussen.

Myndighederne har set sig nødsaget til en ny nedlukning med blandt andet udgangsforbud. Og det er ikke populært i dele af befolkningen.

Indbyggere i byen har kritiseret de stramme restriktioner og politiet, som går håndfast til værks for at håndhæve dem.

En af dem er 28-ĂĄrige Zoe Buhler, der er kommet i centrum efter en af flere anholdelser, hvor politiet er skredet ind over for folk, som opfordrer til protester mod de aktuelle corona-nedlukninger.

Buhler havde pĂĄ Facebook opfordret til en "frihedsdag" for at lokke folk pĂĄ gaden til protester. Politiet har forsvaret anholdelsen af Zoe Buhler med hensynet til den offentlige sundhed.

Nedlukningen betyder, at indbyggerne ikke mĂĄ forlade deres hjem mellem klokken 20.00 og klokken 05.00.

Og Zoe Buhler? Hun skal for retten i januar måned, hvor hun risikerer en bøde på 45.000 kroner.

Dødsfald i misbrugsmiljø vækker bekymring

Arkiv. En række dødsfald får nu politiet til at slå alarm.
Arkiv. En række dødsfald får nu politiet til at slå alarm. Foto: TV 2 Fyn

I løbet af en uge er tre personer i Nordsjælland afgået ved døden under mistænkelige omstændigheder.

De var alle kendt i misbrugsmiljøet i Lyngby, og i alle tilfælde er der tale om "uventede dødsfald", oplyser politiet torsdag.

En retskemisk analyse skal vise, hvad de har indtaget. Men den ventes først at foreligge om et par uger.

Politiet advarer nu andre misbrugere om den forhøjede risiko.

Skib med 43 søfolk og knap 6000 kvæg savnes

Et filippinsk besætningsmedlem reddes af den japanske kystvagt. Det er ikke lykkedes at lokalisere det forliste fragtskib.
Et filippinsk besætningsmedlem reddes af den japanske kystvagt. Det er ikke lykkedes at lokalisere det forliste fragtskib. Foto: Japan Coast Guard / Ritzau Scanpix

Den japanske kystvagt leder efter et fragtskib, som frygtes at være gået ned i farvandet sydvest for Japan.

Fartøjet med en besætning på 43 stævnede ud fra New Zealand 14. august og skulle fredag anløbe en havn i Kina med en last på 5867 levende kvæg.

Onsdag aften japansk tid blev der fundet en redningsbåd og et filippinsk besætningsmedlem, som iført redningsvest drev omkring. Ifølge kystvagten er hans tilstand ikke livstruende.

Redningsindsatsen er blevet vanskeliggjort af kraftig vind og vedvarende regn fra tyfonen Maysak.

***