Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 2. september

Arkivfoto.

Hvad er der sket? Odense er inde i en kritisk udvikling i smittetallet, og USA's delstater gør klar til at distribuere en eventuel vaccine. 

Hvad er status? I Danmark er 17.195 personer konstateret smittet, mens 626 er døde med coronavirus. Få hele overblikket her.

Stor studiestartfestival aflyst efter smitteudbrud

Studiestartsfestivalen Generator i Odense aflyses. Det skriver arrangørerne på Facebook onsdag aften. Beslutningen er truffet på baggrund af de seneste dages udbrud af coronavirus blandt Odense studerende, meddeler bestyrelsen.

- Med den nuværende alvorlige udvikling med stigende smittetal blandt byens studerende er det Styrelsen for Patientsikkerhed og Odense Kommunes klare anbefaling, at Generator ikke afholdes, står der i meddelelsen.

Festivalen skulle have fundet sted fra 3. til 5. november. Men de seneste syv dage har kommunen haft 44 nye smittetilfælde. Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel er stort set alle unge.

USA's stater bedt om at være klar til at distribuere vaccine

USA's Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse (CDC) har sendt et brev til alle de amerikanske delstater og fem store byer, hvor de beder myndighederne om at gøre sig klar til at distribuere coronavacciner til sundhedspersonale og risikogrupper inden 1. november.

Det skriver en række amerikanske medier, og CDC bekræfter over for CNN.

Medierne noterer sig dog, at det ikke nødvendvis betyder, at der er en vaccine klar 1. november - to dage før det amerikanske præsidentvalg.

USA's doktor Fauci tror på "sikker og effektiv" vaccine i år

Anthony Fauci. Arkivfoto.

Inden 2020 er ovre vil der være en færdigudviklet vaccine til det amerikanske folk. Det forudser Det Hvide Hus' toprådgiver under coronapandemien, Anthony Fauci, der er leder af Det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme.

- Jeg tror, at når vi kommer til udgangen af dette kalenderår, vil vi være trygge ved, at vi har en sikker og effektiv vaccine, siger han til NBC.

Borgmester bekymret over "kritisk udvikling" i smittetal

Smittetallet i Odense er "lige nu alt for højt", siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Arkivfoto.

I løbet af den seneste uge har Odense Kommune registreret så mange nye tilfælde af coronavirus, at den er kommet på sundhedsmyndighedernes observationsliste. Og det bekymrer borgmesteren.

- Det er en meget kritisk udvikling, der er sket siden i går, og det tager vi virkelig alvorligt, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til TV 2 Fyn.

Ifølge Statens Serum Institut er kommunens incidentstal steget til 21,6. Det dækker over antallet af nye smittede per 100.000 indbyggere i løbet af den seneste uge.

I Odense Kommune har der været 44 nye smittede over de sidste syv dage. Ifølge borgmesteren er stort set alle nye smittede unge.

Berlusconi smittet med coronavirus

Silvio Berlusconi. Arkivfoto.

Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi er testet positiv for coronavirus. 

Det fremgår ifølge Reuters af en pressemeddelelse.

Den 83-årige milliardær sidder i dag i Europa-Parlamentet. Ifølge pressemeddelelsen er han gået i selvisolation og arbejder hjemmefra.

Stor lufthavn vil nedlægge 1200 stillinger

Heathrow Airport i London varsler nedlæggelse af op til 1200 stillinger, skriver Sky News.

Det sker som følge af en generel afmatning i flyindusstrien som følge af covid-19 pandemien.

Lufthavnen har informeret de ansattes fagforeninger om, at man nu indleder en periode på 45 dage med forhandlinger om de varslede nedskæringer.

Minister: Vaccine kan komme på markedet i år

En vaccine mod coronavirus fra selskabet Astrazeneca kan være på markedet inden udgangen af 2020.

Det siger den italienske sundhedsminister, Roberto Speranza, på et møde i parlamentet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi taler om en potentiel vaccine, så vi må være ekstremt forsigtige. Men hvis vaccinen bliver bekræftet som sikker og lever op til kravene, så vil den allerede være tilgængelig ved udgangen af 2020, siger han.

Astrazeneca har hovedkvarter i Storbritannien og er en af verdens største medicinalvirksomheder.

Coronavirus fundet på endnu en minkfarm

Arkivfoto.

Fødevarestyrelsen har fundet covid-19 på endnu en nordjysk minkfarm.

Der er tale om farm i Hirtshals, og det er den sjette nordjyske minkfarm, hvor der er konstateret coronavirus.

- For at undgå smitte uden for minkfarmen, har vi, ligesom med de andre smittede farme, lagt en jernring rundt om den. Det gjorde vi allerede, da vi fik mistanke til smitten. Farmen er nu underlagt strenge restriktioner, siger Nikolas Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

48-årig løsladt i sag om svindel med hjælpepakker

En dommer i Københavns Byret har onsdag valgt at løslade en 48-årig mand, som er sigtet for svindel med coronahjælpepakker.

Manden er sigtet for at have forsøgt at få udbetalt 220.000 kroner i lønkompensation uden at være berettiget til at modtage den.

Sundhedsstyrelsen slår fast: Børn med klart snot må gerne komme i børnehave

Hvis et barn alene har løbende snotnæse og ingen andre sygdomssymptomer, er der ingen grund til at sende det hjem fra skole eller daginstitution.

Det slår Sundhedsstyrelsen nu fast:

- Det er helt almindeligt, at man har noget klart snot, der løber. Jeg får det selv, når jeg for eksempel cykler, og børn får det, når de for eksempel løber ude og leger med hinanden. Det er helt almindeligt, at næsen producerer noget klart slim, og den slags børn må gerne komme i skole, daginstitution og børnehave, siger konstitueret vicedirektør Helene Probst til TV 2.

Ny forskning: Hormoner kan redde coronapatienters liv

Dansk og internationalt studie fastslår, at binyrebarkhormon kan redde alvorligt syge covid-19-patienter.

På den baggrund anbefaler WHO behandlingen globalt.

Anders Perner, professor og ledende overlæge på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet, har stået i spidsen for den danske del af forskningen, og han er begejstret over resultaterne.

- Det er en kæmpe succes. Det er den bedste behandling, vi har mod svær coronavirusinfektion lige nu, siger han til TV 2.

Skole sender to klasser hjem

Osted Skole i Lejre på Sjælland har sendt to klasser hjem, efter at en lærer onsdag blev konstareret smittet med coronavirus. Det skriver Lejre Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er det første tilfælde af covid-19 på en skole i Lejre Kommune. Men vi har naturligvis forberedt os på, at situationen kunne opstå, siger borgmester Carsten Rasmussen i pressemeddelelsen.

Det er en 6. klasse og 9. klasse, der er sendt hjem. Eleverne skal nu testes to gange og må vende tilbage til skole efter den første test.

111 nye smittetilfælde

Der er det seneste døgn bekræftet 111 nye smittede med coronavirus herhjemme. Det viser tal fra Statens Serum Institut. Der er i alt 15 personer, der er indlagt på landets hospitaler med coronavirus, hvoraf to ligger i respirator. Der er desuden registreret ét nyt dødstilfælde siden tirsdag.

DGI Landsstævne udskudt til 2022

DGI Landsstævne i Svendborg udskydes til 2022. Det skriver DGI i en pressemeddelelse. Efter planen skulle Landsstævnet med omkring 25.000 deltagere have været afviklet fra 1. til 4. juli i 2021.

DGI's formand, Charlotte Bach Thomassen, kalder beslutningen for "svær", men hun mener, at det er det eneste rigtige at gøre.

- Et Landsstævne skal være en helt særlig oplevelse for både deltagere, gæster, frivillige og værtskommunen, og corona-situationen gør det umuligt for os at planlægge på en måde, så vi kan sikre gode oplevelser med masser af idræt, bevægelse og fællesskab i 2021, siger Charlotte Bach Thomassen.

Historisk jazzhus aflyser alle koncerter

Det historiske spillested Jazzhus Montmartre i København indstiller alle koncerter. Beslutningen træder i kraft øjeblikkeligt, oplyser jazzhuset i en pressemeddelelse onsdag.

Samtidig er husets direktør og musikchef opsagt, husets timelønnede tjenere, afviklere og lydteknikere er sendt hjem, og lejemålet er opsagt.

Nedlukningen skyldes, at med kravet om maksimalt 35 publikummer per koncert kan driften ikke fortsætte.

Støtte og finansiering fra 2021 og frem er utilstrækkelig til at overleve coronakrisen, fremgår det.

Københavns Lufthavn vil teste flere for corona

Region Hovedstaden fordobler antallet af coronatest i Københavns Lufthavn. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Fra 14. september skal cirka 5000 personer kunne testes i lufthavnen om dagen. Derudover bliver åbningstiden udvidet med en time, så testcentret holder åbent fra 6 morgen til 01 om natten.

- Der har i periode opstået kø, når flere fly landede på samme tid, og der samtidig var mange ikke-rejsende, der er kørt i lufthavnen for at blive testet, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Mand sigtet for snyd med hjælpepakker - søgte om lønkompensation for 220.000 kroner

En 48-årig mand er sigtet for bedrageri i forbindelse med en af covid-19-hjælpepakkerne. Virksomhedsejeren er mistænkt for at have ansøgt om lønkompensation for mere end 220.000 kroner for ansatte, der ikke har været berettiget til det. Den sigtede bliver onsdag fremstillet i grundlovsforhør, hvor der vil blive begæret lukkede døre, oplyser Københavns Politi.

Regeringen vil fordoble Danmarks bidrag til WHO

Regeringen vil fordoble Danmarks udviklingsbidrag til FN's Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. På grund af coronapandemien vil regeringen afsætte 70 millioner kroner til WHO på finansloven for 2021. Til sammenligning var der afsat 35 millioner i den seneste finanslov.

- Covid-19-pandemien har om noget understreget betydningen af internationalt samarbejde på sundhedsområdet, udtaler udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

126 studerende sendt hjem efter smitteudbrud på professionshøjskole

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense er blevet ramt af et markant udbrud af coronasmitte. Det skriver skolen på sin hjemmeside.

I weekenden blev en lærerstuderende testet positiv for covid-19, og det tal er nu steget til 11 personer.

Derfor er i alt 126 studerende blevet kontaktet og sendt hjem. De skal blive hjemme, indtil de er blevet testet og konstateret smittefrie, skriver skolen.

- Vi tager situationen ekstremt alvorligt, og vores beredskab blev lynhurtigt aktiveret, siger rektor Jens Mejer Pedersen.

Skotland indfører lokale coronarestriktioner - 800.000 berørt

Den skotske regering har genindført et forbud mod at invitere personer hjem i sit private hjem - eller tage på besøg hos andre. Det skriver The Guardian. Forbuddet gælder for de kommende to uger i landets største by, Glasgow, samt Clyde. Det anslås, at de nye begrænsninger vil påvirke omkring 800.000 mennesker.