Krimi

28-årig anklaget for frihedsberøvelse og vold mod flere ekskærester

I otte år har Sydøstjyllands Politi modtaget utallige anmeldelser mod den 28-årige mand, men først nu begynder sagen mod ham.

Tirsdag begynder en omfattende sag mod en 28-årig mand i Retten i Kolding. Manden er tiltalt for blandt andet socialt bedrageri, frihedsberøvelse, vold og brud på tilhold.

Ifølge anklageskriftet har manden gennem de seneste fem år udsat flere kvinder, som han har været i et forhold med, for vold, trusler og frihedsberøvelse.

Blandt andet er han tiltalt for i 2015 at have overfaldet sin ekskæreste på hendes badeværelse, hvor han tog kvælertag og stak en saks ind til hendes hals og truede hende på livet. Han er desuden tiltalt for vold mod den samme ekskærestes far.

Tre år senere udsatte han ifølge anklageskriftet en anden kvinde, som han var i et forhold med, for vold og frihedsberøvelse, ved at tvinge hende ind i sin bil og køre rundt med hende i næsten tre timer med låste døre, før han satte hende af igen.

Den 28-årige er desuden tiltalt for i sommeren og efteråret 2019 at have udsat en tredje ekskæreste for vold og ”groft nedværdigende, forulempende og krænkende adfærd” – det, der kategoriseres som psykisk vold. For eksempel ved at kontrollere, hvilke venner og familiemedlemmer, hun så, hvilket tøj hun gik i, og hvor hun var.

Ifølge anklageskriftet har han smurt hende ind i mad, manipuleret hende og beskadiget hendes selvfølelse, sådan at kvinden oplevede hans opførsel mod hende som selvforskyldt.

Sagen har været fem år undervejs

En række af forholdene i anklageskriftet omhandler episoder tilbage fra 2012 og frem. I 2016 modtog Sydøstjyllands Politi de første anmeldelser om vold, men der er altså gået i alt otte år, før sagen nu kommer for retten.

Og det er kritisabelt, lyder det fra Tobias Grotkjær Elmstrøm, som er bistandsadvokat for tre af de forurettede, som alle har været kærester med den 28-årige.

- Det er ikke fair, at de skal gå i så mange år med en frygt for den tiltalte og med en uvidenhed om, hvad der kommer til at ske, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.

Han mener, at sagsbehandlingen har været for langsom, og er blevet påvirket af, at der undervejs kom flere anmeldelser til. Alt sammen med konsekvenser for de tre kvinder.

- Konsekvenserne for mine klienter i den her sag er store. Der er flere af dem, der har det svært psykisk, går til psykolog og endnu ikke er kommet tilbage på arbejde, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.

Den 28-årige blev anholdt og varetægtsfængslet 19. december sidste år – tre dage efter Anklagemyndigheden hos Sydøstjyllands Politi havde bekræftet, at de ville stille op til et interview med TV 2 Dokumentar om sagen.

Under det efterfølgende interview erkendte chefanklager Michael Møller Hansen, at en af grundende til, at der endnu ikke er fundet en afslutning på sagen er, at anklagemyndigheden i perioder ikke har kigget på den.

- Det er en kompleks sag, hvor der er et samspil mellem mange myndigheder. Derudover er det sådan, at sagen har ligget stille i nogle perioder i anklagemyndigheden her, og det er jeg den første til at beklage, siger Michael MøllerHansen.

Ifølge chefanklageren er det sket, fordi anklagemyndigheden har afventet ”erklæringer og andre ting”, der var nødvendige for at komme videre med sagen.

Nægter sig skyldig

Den 28-åriges forsvarsadvokat, Mikkel Holsteen Cramer oplyser til TV 2, at den 28-årige nægter sig skyldig i anklagerne, og at forsvareren vil nedlægge påstand om frifindelse.

Senioranklager Iben Degnbol vil forud for retssagens begyndelse ikke udtale sig om, hvilken straf anklagemyndigheden vil kræve.

Der er afsat 10 dage til at behandle retssagen, og det forventes, at der falder dom 30. september i Retten i Kolding.