Nyheder

For første gang står en dansker, der er testet positiv for coronavirus to gange, frem

Ingen kan vide sig sikre og tro, de er immune, blot fordi de har haft coronavirus, siger ekspert.

- Det kunne ikke passe. Det burde jo ikke kunne lade sig gøre.

Den 41-årige sygeplejerske Marie-Louise Kleszewski blev mildest talt forbavset, da endnu et prøvesvar på en covid-19-test tikkede ind 10. juli.

Kleszewski havde allerede siddet en måned i isolation med coronavirus i april, men var igen blevet syg i juli.

Symptomerne pegede i retningen af influenza, men for en god ordens skyld blev hun også testet for coronavirus.

Svaret viste imidlertid 'Coronavirus SARS-CoV-2 RNA påvist'.

Dermed er hun det første kendte eksempel i Danmark på en person, der to gange er blevet testet positiv for coronavirus.

En historie Marie-Louise Kleszewski første gang fortalte til Ekstra Bladet mandag.

Sagen kan bidrage til vigtig viden om, hvordan coronavirussen udvikler sig.

En reminder til allerede smittede

Det er blot en uge siden, forskere konstaterede, at en 33-årig mand fra Hongkong som den første fik konstateret corona for anden gang, hvor der var tale om to forskellige mutationer af virussen.

Jan Pravsgaard Christensen er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, og han er ikke overrasket over, at Danmark for første gang har en patient, der to gange er blevet testet positiv.

- Det interessante er, om det er den samme variant af sygdommen - i så fald har hun ikke opnået immunitet - eller om der er tale om en mutation, der betyder, at virussen har ændret sig. Uanset hvad, appellerer det her til, at folk ikke bliver for uforsigtige, bare fordi de har haft coronavirus.

Han understreger, at der også kan være særlige forhold hos patienten, Marie-Louise Kleszewski, der betyder, at lige netop hun er blevet testet positiv igen:

- Der kan også være tale om en defekt i immunsystemet hos den smittede, som man ikke har været klar over, eller den smittede kan være ramt af en mild omgang virus i første gang, og så har hendes immunsystem ikke lært at slå den ned.

Mutation kan udfordre vaccineproduktion

Da Marie-Louise Kleszewski tilbage i april blev smittet med corona, var det i forbindelse med et stort udbrud på hendes arbejdsplads, Nykøbing Falster Sygehus.

Symptomerne var voldsomme. Hun fik hovedpine og ondt i halsen på en 'brændende måde', der var anderledes end ved en almindelig halsbetændelse. Og så mistede hun for en periode smags- og lugtesansen. I alt var hun syg med coronavirus i fire uger.

Det er stadig uklart, hvordan Kleszewski blev smittet anden gang, men symptomerne var mildere. Hun fik stadig feber, men mistede ikke smags- og lugtesansen. Anden gang varede sygdomsforløbet desuden blot fem dage, og så var hun frisk igen.

Har sygdommen muteret, kan det vise sig at blive en udfordring i jagten på at finde en vaccine, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

- Vi kan være i en situation, hvor man laver vaccine med henblik på én type af corona, der så har udviklet sig til en anden, når vaccinen ligger klar, siger han.