Politik

Lars Løkke taler ud om ny bog

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til TV2s studier i København, søndag den 30. august 2020. Lars Løkke Rasmussen er bogaktuel med sine erindringer.

Hvad skete er? Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev interviewet af TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg i forbindelse med udgivelsen af hans nye erindringsbog 'Om de fleste og det meste'.

I interviewet svarede han de venner og fjender igen, der har kritiseret ham for at bryde med partilinjen. Løkke efterlyste blandt andet en skarpere opposition til Mette Frederiksen og afviste, at han stillede op til folketingsvalget sidste år, for halvandet år senere at gå på pension og "holde sin kæft".

Tak for nu

Med den analyse af Hans Engell slutter livebloggen. Tak fordi I læste med.

Lyn-analyse

Det står helt klart efter dette interview, at Lars Løkke Rasmussen simpelthen har et andet politisk projekt end det, der er Venstres i dag, og det synes jeg, tegner til at blive noget af et problem.

For hvis Lars Løkke Rasmussen mener, at Venstre befinder sig på en forkert politisk borg, og folketingsgruppen, partiet og andre mener noget andet, så er vi på vej mod en konfrontation.

Når en tidligere, mangeårig, meget markant profil er på konfrontationskurs med sit parti, så får vi på et tidspunkt et ordentligt brag.

Slut på interviewet

Dermed er interviewet med Lars Løkke Rasmussen slut. 

Stillede ikke op til folketinget for at gå på pension

Har det været en god eller dårlig dag for dig, spørger Troels Mylenberg Lars Løkke Rasmussen om til sidst. 

- Jeg er kommet i konflikt med noget, jeg ikke vidste, jeg var i konflikt med, da jeg skrev bogen, og den kritik, der kommer af det, er  jo forudsigelig.

- Jeg synes godt, at den kunne have været lidt mere opfindsomt. Men jeg har været i politik længe nok til at vide, hvad det er, der foregår. Det er jo de samme ord, de bruger allesammen, siger Løkke og fortsætter.

- Jeg ved godt, at mange mener, at jeg bare burde holde min kæft, men jeg kan ikke lave om på den jeg er, og jeg stillede ikke op til sidste folketingsvalg for at gå på pension halvandet år senere, fastslår han. 

Kender ikke fremtiden

Troels Mylenberg spørger nu, Lars Løkke Rasmussen, hvilken en rolle han godt kunne tænke sig at have fremover.

Det har hans svært ved at svare på.

Hvad kunne du være tilfreds med?

- Det handler ikke om min personlige tilfredsstillelse, siger Løkke.

- Men jeg har svært ved at se, hvem der løfter det, jeg selv står for.

At være eller ikke være med

Kan du forstå, hvis der er nogen, der efter at have læst bogen tænker, at du kun vil være med, hvis du bestemmer?, spørger Troels Mylenberg.

- Nej, det kan jeg ikke, men jeg kan godt forstå, hvis de tænker, at ham der kun vil være med, hvis han er med, siger Lars Løkke Rasmussen

Savner en skarpere opposition

Lars Løkke Rasmussen giver udtryk for, at han har svært ved at finde sig til rette i sin nye rolle.

Hvilken indflydelse savner du at have?, spørger Troels Mylenberg ham.

- På det personlige plan har coronakrisen bekræftet mig i, hvilken type jeg er. Jeg er en, der har svært ved kun at være med halvt.

- Politiske synes jeg, at der mangler en skarpere opposition, siger Lars Løkke Rasmussen og giver dermed igen sin efterfølger Jakob Ellemann et skud fra hoften.

Mette F. har fået let spil

Lars Løkke Rasmussen forlod som sagt ikke posten som formand for Venstre frivilligt, og nu fastslår han, at den socialdemokratiske regering af den grund har haft alt for let spil siden valget:  

- Det år, der er gået, har udviklet sig anderledes, end hvis vi ikke havde lavet de formandsskifte, siger han. 

- Har jeg tabt mit politiske kompas?

Lars Løkke Rasmussen fortæller, at det ramte ham hårdt, da Jakob Ellemann-Jensen på partiet sommergruppemøde tidligere på måneden slog fast, at det er 90 blå mandater, der skal bære ham ind i Statsministeriet, og at de radikale ikke var for forskellig for Venstre.

- Jeg tog fra sommergruppemødet en smule nedtrykt, og jeg overvejede da, om jeg har tabt mit politiske kompas. Og det kan da godt være, at jeg har det. Og så er alt jo godt, for så brager Venstre jo ind i ministrekontorerne igen, siger han.

Bekymret for fremtiden

Troels Mylenberg konfronterer nu Løkke med de reaktioner, hans partifæller har haft på hans synspunkter. Føler du dig større end partiet?

- Du skal jo spørge dem, hvad de tror og tænker. De prøver alle at fastslå, at jeg hænger fast i fortiden. Men jeg ser det helt omvendt. Jeg har svært ved at slippe fremtiden. Jeg er meget bekymret, hvis vi bliver ved med at være låst fast i de gamle blokke, for man kæmper ikke fremtidens kampe med fortidens våben, siger han.

Fællestræk med Radikale

Løkke holder fast i, at det ville være det bedste for Venstre at forsøge at skabe en tæt alliance med de radikale og trække dem over i blå blok:

- Jeg kan se, at der er meget af mit eget parti, der stemmer overens med Det Radikale Venstre, siger han og nævner blandt andet økonomiske reformer og klima som eksempler, siger han.

Ikke planer om at starte nyt parti

Der har været spekuleret en del i, om Lars Løkke Rasmussen kunne finde på at starte sit eget parti. Til det svarer han i dag:

- Nej, det er ikke noget, jeg for nuværende går med planer om, siger han.

Ellemann er den rette formand

Lars Løkke har som sagt slået fast, at han ikke mener, at den linje, Venstres nye formand har lagt, er den forkerte. Troels Mylenberg spørger ham derfor, om han mener, Jakob Ellemann-Jensen er den rette formand for Venstre:

- Ja, helt ubestridt. Men jeg synes, at det var for tidligt, at han kom til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke overvejer fremtiden

Lars Løkke Rasmussen skriver i epilogen i sin bog, at han er nødt til at finde ud af, hvad der skal ske i hans politiske liv:

- Jeg hænger på den berømte klippe. Enten må jeg give slip, eller også må jeg prøve at kravle op igen, siger han.

- Svært at være med uden at være med

Løkke er meget ærlig fra starten. 

Han erkender, at det, som han siger, "er svært at være med uden at være med".

Han påpeger, at han ikke forlod formandsposten i Venstre af egen fri vilje, og derfor har haft svært ved at finde sig til rette efterfølgende. 

- Det er klart, jeg er lidt i et limbo. Jeg er ikke længere første senior. Jeg er rykkede længere ned i rækkerne, siger han.  

Skal finde ud af, hvem han er

Mylenberg indleder med at spørge, hvorfor Løkke egentlig har skrevet bogen. Han fortæller, at han har forsøgt at skrive en bog med gode anekdoter.

Men samtidig indrømmer han også, at der har været et vist terapeutisk element i det: 

- Det handler om at finde ud af, hvem jeg er. Jeg har været ham politikeren, siden jeg var 14. Nu skal jeg finde ud af, hvem jeg egentlig er, siger han

Løkke er i studiet

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ankommer til TV2s studier i København, søndag den 30. august 2020. Lars Løkke Rasmussen er bogaktuel med sine erindringer.

Løkke er nu klar til interview hos Troels Mylenberg. Ovenfor ses, at han er blevet forberedt godt.

Også venner lægger afstand

Særligt ondt må det dog gøre, at også de trofaste af de trofaste støtter, hans nære allierede gennem årtier, Lars Christian Lilleholt og Troels Lund Poulsen, også tilsyneladende har fået nok af Lars Løkke Rasmussens soloshow. 

På Twitter skrev Lilleholt i formiddags et opslag på vegne af ham og Lund Poulsen, hvor han blandt andet formulerede det således:

- At Venstres tidligere formand Lars Løkke Rasmussen nu føler sig kaldet til at kritisere Venstres formand Jakob Ellemann Jensens politiske linje er meget trist og skadeligt for vores parti.

Ellemann: - Løkke hænger fast i fortiden

Løkkes udtalelser har skabt ballade i Venstre, hvor flere har lagt afstand til ham. Blandt andet formand Jakob Ellemann-Jensen, der på Facebook eksempelvis skriver:

- Lars ikke vil slippe fortiden. 

Da jeg valgte at gå ind i politik, var det blandt andet på grund af Lars Løkke Rasmussen. Han var en inspiration, og jeg...

Posted by Jakob Ellemann-Jensen on Sunday, August 30, 2020

Tanker fra valgkampen

Under valgkampen i 2019 argumenterede Lars Løkke Rasmussen ganske overraskende for et samarbejde henover midten og luftede tanker om et samarbejde med Socialdemokratiet.

Tankerne endte med at koste ham formandsposten i Venstre. Alligevel har han holdt fast i dem, og i et interview til Jyllands-Posten i dag har han blandt andet udtalt:

- Jeg må bare konstatere, at på Venstres sommergruppemøde gik man tilbage til et andet sted, end hvor jeg synes, vi skal være, siger Lars Løkke Rasmussen.