Dagens overblik

Dagens overblik: Præsident Trump faktatjekket – tale var et virvar af løgne og vildledelse

Ny hjælpepakke på plads. Lange straffe for dobbeltdrab. Falsk rugemor begik groft bedrageri, og en ny barselsfond skal gøre kvinder til iværksættere.

Velkommen til dagens udvalgte historier.

Aftale om ny hjælpepakke

Et bredt politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF og de konservative er fredag blevet enig om en hjælpepakke til dele af erhvervs- og kulturlivet, der fortsat er hårdt ramt af coronarestriktioner.

I aftalen, der blandt andet drejer sig om turistbranchen, nattelivet, teatre, spillesteder og sportsbegivenheder, er der sat 680 millioner kroner til kultur- og foreningslivet.

Den økonomiske håndsrækning kommer dagen før, at flere store hjælpepakker udløber, og den vil som udgangspunkt løbe indtil slutningen af oktober. Såfremt coronarestriktionerne vil fortsætte efter oktober, så vil aftalepartierne afsætte penge året ud til de berørte kultur- og idrætsinstitutioner.

Trumps store tale

Natten til fredag accepterede Donald Trump nomineringen som Det Republikanske Partis præsidentkandidat. Det skete med en 70 minutter lang tale, der primært handlede om at tilsværte demokraternes kandidat Joe Biden, hædre egne bedrifter og advare mod den forfærdelige fremtid, der venter, så såfremt han ikke får fire år mere i præsidentboligen.

Men faktatjekkere har været talen igennem, og det viser sig, at præsident Trump hvert tredje minut kom med en løgn, en vildledelse eller en overdrivelse.

Kun tre af de 23 udsagn, Donald Trump kom med under talen, fik karakteren ’sandt’ eller ’mestendels sandt’, mens fem blev betegnet som decideret ’falsk’. I alt 20 gange sagde præsidenten noget, der ikke klarede sandhedstjekket.

Barselsfond for iværksættere

En ny aftale, der skal gøre det nemmere at være nybagt forælder og selvstændig, er fredag blevet præsenteret. Fremover vil de selvstændige blive omfattet af den fælles udligningsordning Barsel.dk på samme vilkår som private arbejdsgivere.

Det betyder, at selvstændige udover barselsdagpenge fremover kan få kompensation gennem ordningen, når de går på barsel.

Med den nye fond håber partierne bag, at flere kvinder får mod på at springe ud som iværksættere.

Rugemor skal i fængsel

En 38-årig kvinde er idømt ubetinget fængsel i et år og ni måneder, efter hun begik groft bedrageri for flere hundredetusinde kroner mod tre par, da hun lod dem tro, at hun ville være rugemor for dem og lod dem betale for fertilitetsbehandlinger.

De tre par betalte kvinden pengene til påståede udgifter i forbindelse med fertilitetsbehandling, selvom udgifterne var lavere, og kvinden ikke havde tænkt sig at agere rugemor.

Kvinden blev undervejs kunstigt befrugtet med æg fra to af parrene, hvilket førte til, at hun blev gravid og fødte tvillinger, som hun valgte at beholde. De er senere blevet tvangsfjernet og er i pleje hos den biologiske far og hans kone.

Lange straffe for dobbeltdrab

Fem svenskere er kendt skyldige i drabet på to svenske mænd i Herlev. To af drabsmændene er idømt 20 års fængsel for dobbeltdrabet, og de tre andre fik livstid.

De to drab fandt sted i Sennepshaven i Herlev sidste år og skete som del af en svensk bandekonflikt mellem Dødspatruljen og Shottaz fra det svensk-somaliske miljø i Stockholm-forstaden Rinkeby. Tidligere er det kommet frem, at et af de to ofre skal have haft en ledende rolle i Shottaz, men alle dømte nægter, at de har tilknytning til Dødspatruljen.

Rettens dommere og nævninger har dog fundet det bevist, at dobbeltdrabet skete som en del af den pågældende konflikt.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor en gruppe FDF’ere i Brande har opfundet en fuldstændig uundværlig maskine.

Gennem halvandet år har 13 gutter bygget en pandekagemaskine, der fuldstændigt automatisk kan lave op til 250 pandekager i timen. Eneste spørgsmål her må være – kan jeg bestille en, der passer i min toværelses lejlighed?

Rigtig god weekend. Vi læses ved igen mandag.