Dagens overblik: Pr√¶sident Trump faktatjekket ‚Äď tale var et virvar af l√łgne og vildledelse

16x9
Donald Trump accepterede natten til fredag nomineringen som republikanernes præsidentkandidat. Foto: Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Ny hj√¶lpepakke p√• plads. Lange straffe for dobbeltdrab. Falsk rugemor begik groft bedrageri, og en ny barselsfond skal g√łre kvinder til iv√¶rks√¶ttere.

Velkommen til dagens udvalgte historier.

Aftale om ny hjælpepakke

Erhvervsminister Simon Kollerup præsenterede fredag en ny hjælpepakke til kultur- og foreningslivet.
Erhvervsminister Simon Kollerup præsenterede fredag en ny hjælpepakke til kultur- og foreningslivet. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Et bredt politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF og de konservative er fredag blevet enig om en hjælpepakke til dele af erhvervs- og kulturlivet, der fortsat er hårdt ramt af coronarestriktioner.

I aftalen, der blandt andet drejer sig om turistbranchen, nattelivet, teatre, spillesteder og sportsbegivenheder, er der sat 680 millioner kroner til kultur- og foreningslivet.

Den √łkonomiske h√•ndsr√¶kning kommer dagen f√łr, at flere store hj√¶lpepakker udl√łber, og den vil som udgangspunkt l√łbe indtil slutningen af oktober. S√•fremt coronarestriktionerne vil forts√¶tte efter oktober, s√• vil aftalepartierne afs√¶tte penge √•ret ud til de ber√łrte kultur- og idr√¶tsinstitutioner.

Trumps store tale

Donald Trump accepterede natten til fredag nomineringen som republikanernes præsidentkandidat.
Donald Trump accepterede natten til fredag nomineringen som republikanernes præsidentkandidat. Foto: Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Natten til fredag accepterede Donald Trump nomineringen som Det Republikanske Partis præsidentkandidat. Det skete med en 70 minutter lang tale, der primært handlede om at tilsværte demokraternes kandidat Joe Biden, hædre egne bedrifter og advare mod den forfærdelige fremtid, der venter, så såfremt han ikke får fire år mere i præsidentboligen.

Men faktatjekkere har v√¶ret talen igennem, og det viser sig, at pr√¶sident Trump hvert tredje minut kom med en l√łgn, en vildledelse eller en overdrivelse.

Kun tre af de 23 udsagn, Donald Trump kom med under talen, fik karakteren ’sandt’ eller ’mestendels sandt’, mens fem blev betegnet som decideret ’falsk’. I alt 20 gange sagde præsidenten noget, der ikke klarede sandhedstjekket.

Barselsfond for iværksættere

Selvstændige får nu bedre forhold, når får et barn og går på barsel. Arkiv.
Selvstændige får nu bedre forhold, når får et barn og går på barsel. Arkiv. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

En ny aftale, der skal g√łre det nemmere at v√¶re nybagt for√¶lder og selvst√¶ndig, er fredag blevet pr√¶senteret. Fremover vil de selvst√¶ndige blive omfattet af den f√¶lles udligningsordning Barsel.dk p√• samme vilk√•r som private arbejdsgivere.

Det betyder, at selvstændige udover barselsdagpenge fremover kan få kompensation gennem ordningen, når de går på barsel.

Med den nye fond håber partierne bag, at flere kvinder får mod på at springe ud som iværksættere.

Rugemor skal i fængsel

Den falske rugemor foran Statsforvaltningen i august 2018, hvor en sag om forældremyndighed blev afgjort.
Den falske rugemor foran Statsforvaltningen i august 2018, hvor en sag om for√¶ldremyndighed blev afgjort. Foto: Bj√łrn Fabricius Hansen / TV 2

En 38-√•rig kvinde er id√łmt ubetinget f√¶ngsel i et √•r og ni m√•neder, efter hun begik groft bedrageri for flere hundredetusinde kroner mod tre par, da hun lod dem tro, at hun ville v√¶re rugemor for dem og lod dem betale for fertilitetsbehandlinger.

De tre par betalte kvinden pengene til påståede udgifter i forbindelse med fertilitetsbehandling, selvom udgifterne var lavere, og kvinden ikke havde tænkt sig at agere rugemor.

Kvinden blev undervejs kunstigt befrugtet med √¶g fra to af parrene, hvilket f√łrte til, at hun blev gravid og f√łdte tvillinger, som hun valgte at beholde. De er senere blevet tvangsfjernet og er i pleje hos den biologiske far og hans kone.

Lange straffe for dobbeltdrab

Fem svenskere er id√łmt lange f√¶ngselsstraffe for et dobbeltdrab i Herlev i juni 2019.
Fem svenskere er id√łmt lange f√¶ngselsstraffe for et dobbeltdrab i Herlev i juni 2019. Foto: Mathias √ėgendal / Scanpix Denmark

Fem svenskere er kendt skyldige i drabet p√• to svenske m√¶nd i Herlev. To af drabsm√¶ndene er id√łmt 20 √•rs f√¶ngsel for dobbeltdrabet, og de tre andre fik livstid.

De to drab fandt sted i Sennepshaven i Herlev sidste √•r og skete som del af en svensk bandekonflikt mellem D√łdspatruljen og Shottaz fra det svensk-somaliske milj√ł i Stockholm-forstaden Rinkeby. Tidligere er det kommet frem, at et af de to ofre skal have haft en ledende rolle i Shottaz, men alle d√łmte n√¶gter, at de har tilknytning til D√łdspatruljen.

Rettens dommere og nævninger har dog fundet det bevist, at dobbeltdrabet skete som en del af den pågældende konflikt.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor en gruppe FDF’ere i Brande har opfundet en fuldstændig uundværlig maskine.

Gennem halvandet √•r har 13 gutter bygget en pandekagemaskine, der fuldst√¶ndigt automatisk kan lave op til 250 pandekager i timen. Eneste sp√łrgsm√•l her m√• v√¶re ‚Äď kan jeg bestille en, der passer i min tov√¶relses lejlighed?

Rigtig god weekend. Vi læses ved igen mandag.