Nyheder

Kongehuset søger taffeldækkerassistent

Det er vigtigt med en historisk interesse, hvis man ikke vil falde igennem i jobbet, mener ekspert.

Har du en udpræget ordenssans og god situationsfornemmelse, kan det være dig, som dronning Margrethe og resten af kongehuset nu leder efter.

I et nyt stillingsopslag søges en såkaldt taffeldækkerassistent, der blandt andet skal stå for opdækning af borde både i hverdagen og i forbindelse med gallamiddage.

- Fokus er til enhver tid at give den bedst mulige service og betjening til den kongelige familie og gæster samt understøtte kongehusets virke, står der i opslaget.

Ansigtet udadtil

Taffeldækkerassistenten har sammen med taffeldækkeren ansvaret for service, borde og stole på de forskellige slotte. Og stillingen er lige så vigtig som kongehusets andre ansatte, mener historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er også kongehusets ansigt udadtil, så man kan ikke ansætte en, der ikke ved, hvordan bestikket skal ligge. Når der er gallamiddag, er det nogle betydelige personer, der kommer, så det er vigtigt, at det er i orden, siger han.

Derfor kommer den nye medarbejder også til at følge dronningen rundt på de slotte, hvor hun har residens i løbet af året. Herunder Amalienborg, Fredensborg Slot, Graasten Slot og Marselisborg Slot.

Servicen ligger snorlige, når der bliver hold gallamiddag på slottene.

I stillingsopslaget lægger kongehuset ligeledes vægt på, at ansøgeren har en indgående interesse for arbejdet med historiske genstande og samtidig har lyst til at lære og forstå traditionen.

- Ellers kan man godt falde igennem i et job som det her. Det er vigtigt, at man har en fornemmelse af og sætter pris på, at noget kan have en værdi, der rækker ud over det økonomiske, fordi det er gammelt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Derudover er det også noget af det, dronningen personligt lægger vægt på, forklarer han.

Gallamiddag på Fredensborg Slot.

Skal sikkerhedsgodkendes

I den mere praktiske del forventes også, at en kommende ansat har indgående erfaring fra servicebranchen eller anden relevant branche.

Det fremgår ligeledes, at det er en forudsætning for ansættelsen, "at du kan sikkerhedsgodkendes og opretholde sikkerhedsgodkendelsen under din ansættelse".

Det er ifølge kongehuseksperten helt normalt - også når det gælder medarbejdere, der ikke er politiske eller tæt på de kongelige i dagligdagen.

- Man skal være sikker på, at den, der er ansat ved hoffet, små som store og uanset funktion, ikke er noget sikkerhedsproblem i forhold til de kongelige. Det er standard inden for alle stillinger, siger han.

Ansatte kom til på anbefaling

Kongehuset har ikke altid slået deres stillinger op offentligt.

Tidligere er nyt personale kommet til via anbefalinger. Men i 2006 kom der for første gang fire stillinger op på nettet.

Kongehuset har ikke yderligere at tilføje til stillingsopslaget.