Krænkelser på arbejdet

DR vil kontakte Sofie Linde, efter hun fortalte om julefrokost-episode

DR vil nu kontakte Sofie Linde, efter hun har fortalt om sexchikane til en DR-julefrokost.

- Du ved godt selv, hvem du er.

Sådan sagde Sofie Linde og pegede ind i kameraet, da hun som vært på scenen i Operaen til 'Zulu Comedy Galla' brugte anledningen til at fortælle om sexchikane og afpresning i begyndelsen af sin karriere.

- Jeg har mødt mange mænd, der var pisse ulækre. Jeg vil ikke ødelægge den gode stemning, så jeg skal nok lade være med at være specifik, sagde hun og fortsatte:

- Jeg var 18 år gammel og lige startet i Danmarks Radio. Vi skulle til julefrokost, og jeg havde glædet mig. Den her store tv-kanon kommer op til mig, tager fat i min arm og siger til mig: ”Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig,” sagde værten over for et måbende publikum.

- Jeg er ret sikker på, at du kigger på mig lige nu. Du ved godt selv, hvem du er. Du ved også godt, at jeg sagde nej. Men altså, det gik jo meget godt alligevel, fortsatte Sofie Linde til stor jubel fra publikum.

HR-chef i Danmarks Radio Nanna Abildstrøm skriver i en mail til TV 2, at Sofie Lindes historie om afpresning til en DR-julefrokost har fået hende til at række ud efter tv-værten.

- Det, Sofie Linde beskriver, er naturligvis fuldstændig uacceptabel adfærd. Jeg ved ikke mere om sagen, end det Sofie Linde sagde i går, og vi er derfor i gang med at tage kontakt til hende, skriver Nanna Abildstrøm.

Kommentarerne faldt onsdag aften, hvor 'ZULU Comedy Galla' blev optaget i Operaen. Showet bliver sendt på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY 6. september. Sofie Linde har ikke ønsket at uddybe sine kommentarer over for TV2.DK.

En legitim oplevelse

Episoden har skabt stor opmærksomhed på sociale medier, hvor Sofie Linde bliver hyldet for at stå frem med sin historie.

At Sofie Linde ville bruge 'ZULU Comedy Galla'-scenen til at fortælle om en oplevelse med sexchikane, var aftalt på forhånd. Værtens manuskript er blevet til i samarbejde med redaktionen bag 'ZULU Comedy Galla', fortæller Asger Schønheyder, der er redaktør på TV 2 ZULU.

Om overvejelserne bag, at TV 2 ZULU lægger scene til en anklage om sexchikane, siger han:

- Jeg synes, at det er totalt fint. Stort set alle piger, jeg kender, har oplevet, at nogen på et tidspunkt har lagt an på dem på sygt upassende måder eller på en måde, hvor det efterfølgende føltes total ikke i orden. Og jeg synes, at det er virkelig sejt, at Sofie bruger sin egen historie til at sætte fokus på det - for det er sgu ikke ok.

- Man skal ikke stå frem med navns nævnelse, men det er en legitim oplevelse, hun har haft, siger han.

Han mener ikke, at man med en anklage mod en unavngiven person potentielt sætter en masse mennesker på anklagebænken.

- Man ved vel godt, hvad man har lavet. Den, der har gjort det, ved det godt. Hun beskylder jo ikke alle mænd for at være sådan, siger Asger Schønheyder.

Positivt for MeToo-bevægelsen

At netop Sofie Linde fortæller om en oplevelse med sexchikane, er positivt for MeToo-bevægelsen, lyder det fra Bjarke Oxlund, der forsker i køn, ligebehandling og kropskultur på Københavns Universitet.

- Sofie Linde er en positiv familien-Danmark-fjerdebølgefeminist. Hun agerer kropsaktivistisk, og hun står for de fleste som indbegrebet af en ung kvinde med ben i næsen, siger Bjarke Oxlund.

Derfor virker det ekstra stærkt, at en person med så stor popularitet stiller sig frem med en oplevelse. Ifølge Bjarke Oxlund eksisterer der nemlig en fordom om, at kvinder, der taler kvinders sag, er sure feminister, som hader mænd.

- Hvis man har den fordom om feminister, betyder det, at man ikke behøver at høre på dem. Når det er vores allesammens 'X Factor'-værtinde, der leverer sådan et vidnesbyrd, så folder vi ørerne ud, siger han.

"Den bedst betalte kvinde"

Sofie Linde italesatte også ligeløn og delte sine erfaringer med lønforhandling og konsekvent at blive aflønnet dårligere end sine mandlige medværter.

Ifølge Sofie Linde havde hun på et tidspunkt fået at vide til en lønforhandling med TV 2 til rollen som 'X Factor'-vært, at hvis hun fik en given løn, ville hun i så fald ”være den bedst betalte kvinde".

- Det er ligesom at være verdens højeste dværg, sagde Sofie Linde.

Hun fortalte også, at hun til lønsamtalen bad om halvdelen af, hvad Blachmann tjener.

- Jeg bad ikke om en husbåd, jeg bad om en jolle. Og jeg fik det ikke, lød det fra Sofie Linde.

Lotte Lindegaard, der er programdirektør på TV 2, vil ikke diskutere værters løn i pressen. Hun kan dog ikke genkende Sofie Lindes beskrivelse af lønsamtalen.

- Eksempelvis blander jeg aldrig køn ind i lønsamtaler, for det betyder intet. Det afgørende er selve værtsopgaven, kvalifikationer, erfaringer og lignende. Ikke kønnet på værten, skriver Lotte Lindegaard i en skriftlig kommentar til TV2.DK.