Nyheder

Sangeren Ulla Pia er død

Ulla Pia er kendt for i 1960'erne og 70'erne at have leveret den ene ørehænger efter den anden. Hun står bag store hits som 'Flower Power Tøj'. Steen Jacobnsen / Scanpix Danmark

Efter et forløb med kræftsygdom er Ulla Pia død. Hun er kendt for at stå bag flere hits i 60'erne og 70'erne.

Dansktopkunstneren Ulla Pia er død efter i flere måneder at have været ramt af en alvorlig kræftsygdom. Hun blev 75 år.

Det fortæller Ulla Pias datter, Karina Pia Nielsen, til TV 2.

- Hun døde lørdag eftermiddag, og både min datter og jeg var der. Så det var meget fredfyldt og fint, siger Karina Pia Nielsen.

Ulla Pia levede sin sidste tid på et plejehjem i Gammel Holte, der ligger nord for København. I marts fik hun og familien besked af lægerne om, at hun led af kræft i ryggen. Dengang vurderede lægerne, at hun kun havde nogle måneder tilbage at leve i.

- Hun har været syg i et stykke tid, så vi var forberedte, siger Karina Pia Nielsen.

Et atypisk festfyrværkeri

Ulla Pia er kendt for i 1960'erne og 70'erne at have leveret den ene ørehænger efter den anden. Hun står bag store hits som 'Flower Power Tøj' fra 1969 og 'Karina' fra 1971.

Ulla Pia Nielsen havde udover sin musikalske karriere et par filmroller, og hun turnerede med Jørgen Fritzes modeshow.

Sidstnævnte var dedikeret til datteren Karina Pia Nielsen, og hun beskriver i dag sin mor som "en ud af en million".

- Min mor skilte sig ud. Hun var atypisk og utraditionel, farverig, en energibombe og noget af et festfyrværkeri, siger hun.

Ulla Pia Nielsen voksede op på Islands Brygge i København, sang som korpige og turnerede senere i orkestre. Allerede i en meget ung alder var talentet tydeligt, og i begyndelsen var det jazz, der trak.

Sanger Ulla Pia og Bjørn Tidmand. Udateret arkivbillede, cirka 1967.

Men det endte med en karriere inden for slagermusik, og Ulla Pia blev hurtigt et af de største navne i dansk pop og optrådte i mange tv-udsendelser. I 1968 fik hun sit første hit på dansktoppen med 'Sommeren der hændte'.

- Hun sagde altid, at hun hadede leverpostejsfarvede mennesker og det overfladiske. Men dem, hun holdt af, og det, der betød noget for hende, ville hun gøre alt for, siger Karina Pia Nielsen.

Vandt over rutinerede kræfter

Hendes folkelige gennembrud kom i 1966, da hun iført perlekjole og det karakteristiske sorte, opsatte hår vandt det danske melodigrandprix.

Ulla Pia ved Melodi Grand Prix 1966.

Det var en overraskelse for hende selv, da hun var oppe mod rutinerede kræfter som Dario Campeotto og Gustav Winckler.

Ulla Pia ved Melodi Grand Prix i 1966.

'Stop, mens legen er go'', hed hendes vindersang, hvilket blev symbolsk for konkurrencen. For DR valgte at stoppe deltagelsen efter 1966, og først i 1978 blev det danske melodigrandprix genoplivet.

To af Danmarks Grand Prix-deltagere, Ulla Pia og Arne Lamberth på vej til det internationale Melodi Grand Prix i Luxembourg.

Nogenlunde samtidig nedtrappede Ulla Pia sin sangkarriere. Det gjorde hun, efter at hun allerede dengang var begyndt at opleve helbredsproblemer.

Ulla Pia fotograferet i cirka 1969. Ulla Pia blev forsøgt lanceret på det tyske plademarked under navnet Ulla Björn, bl.a. med pladen "Eine Rose mach noch keinen Kavalier" i 1967.

- Verdens bedste mor

Da Ulla Pia fik beskeden fra lægerne, havde hun et kraftigt ønske om at nå at opleve sit ene barnebarn blive student 8. juni. Det ønske nåede at blive opfyldt.

Tabet af Ulla Pia rammer flere generationer, fortæller Karina Pia Nielsen, der kalder Ulla Pia for "verdens bedste mor".

Ulla Pia med datteren Karina i 1973.

De sidste mange år var Ulla Pia hjemme hos sin datter og børnebørn mindst en gang om ugen.

- Hun har fulgt mine børn mega tæt og været en stor del af deres opvækst. Så det er mindst ligeså hårdt for dem, som det er for mig, siger hun.

Ulla Pia i 1991.

Selv om de sidste dage har været hårde, har de også budt på mange gode minder, fortæller datteren.

- Jeg er overvældet af alle de mennesker, der har skrevet og ringet og fortalt om sjove anekdoter eller rørende minder med min mor. Det viser, hvor mange liv, hun har været involveret i, siger Karina Pia Nielsen.

Ulla Pia var fra 1963 til 1968 gift med guitaristen Ole Berndorff. Ulla Pia blev aldrig gift igen.