De arrangerer ulovlige gaderæs stort set hver weekend - spændingen gør det det hele værd

Ulovlige gaderæs finder sted flere steder i Danmark. Sjælland er ingen undtagelse, og her har TV 2 ECHO fået adgang til et.

Victor Ernst (https://nyheder.tv2.dk/profil/victor-ernst), Mathias Nesgaard Jensen (https://sport.tv2.dk/profil/mathias-nesgaard-jensen), Tina Camilla Moesgaard (https://shared.tv2.dk/profil/tina-camilla-moesgaard)

***

Manden med øresneglen i det højre øre står bag de to sorte Mercedes, der holder klar til at køre ræs. Alle venter på hans besked.

Da manden optræder anonymt, har vi valgt at kalde ham Formanden. For det er sådan, han selv præsenterer sig, da vi møder ham.

***

Han har givet TV 2 ECHO adgang til sin ulovlige verden, hvor han sammen med dem, som politikerne kalder ”vanvidsbilister”, arrangerer ulovlige gaderæs med politiet i bakspejlet.

https://play.tv2.dk/programmer/dokumentar/serier/echo-gaar-taet-paa/ulovligt-gaderaes-224928/?01

***

Formanden

Sammen med gruppen, der kalder sig Striben Roskilde, arrangerer Formanden aftenens ræs. Nogle gange er de 11 medlemmer, andre gange færre eller flere. For gruppen splitter op konstant. Men de er med for det samme.

Nemlig at arrangere gaderæs ulovligt.

Han er anonym, men vi har valgt at kalde ham Formanden.
Han er anonym, men vi har valgt at kalde ham Formanden. Foto: TV 2

***

square to 16x9

Striben sender beskeder ud på det sociale medie Snapchat om, hvor deres næste ulovlige gaderæs finder sted.

Beskederne forsvinder, når de er læst, og på den måde sletter arrangørerne deres spor.

***

[center]

- Alt det her er Striben, siger Emil Hammerstrøm om de fremmødte biler til aftenens ulovlige gaderæs.
- Alt det her er Striben, siger Emil Hammerstrøm om de fremmødte biler til aftenens ulovlige gaderæs. Foto: TV 2

De røde lys fra baglygterne på de fremmødte biler slukker en for en, da de parkerer i det afsidesliggende industrikvarter på Stamholmen i Hvidovre.

Men brølende biler og hundredvis af mennesker vækker opsigt, så politiet dukker altid op. Når det sker, spreder bagmænd og tilskuere sig til alle sider, inden de drøner videre mod det næste ræs.

Striben Roskilde har konstant politiet i bakspejlet. Så de har fordelt rollerne imellem sig for at sikre, at de alligevel kan afholde de ulovlige gaderæs.

***

Spotteren

Står et stykke væk fra ræset og holder udkig. Hans opgave er at advare de andre, når politiet kommer.

***

Bagstopperen

Står 200 meter bag målstregen for enden af den 250 meter lange bane. Han dirigerer bilerne sikkert tilbage ad den samme vej, som de har kørt om kap på.

***

[center]

Lygtemanden

I samme ende står lygtemanden, som lægger lygter ud som markering for målstregen. Hvis der er sideveje, holder han også øje med dem for at undgå uheld.

***

Starteren

I den modsatte retning står starteren. Hans eneste opgave er at sige ”GO!”.

***

Emil Hammerstrøm tager til ulovlige gaderæs for at se på biler.
Emil Hammerstrøm tager til ulovlige gaderæs for at se på biler. Foto: TV 2

Kontormus og bandemedlemmer

Ud af en af de parkerede biler træder Emil Hammerstrøm. Han kører ikke selv ulovligt gaderæs, men han elsker biler. Derfor tager han til de ulovlige bilræs – også dette her. Det er han ikke den eneste, der gør.

- Det er kontormusene, det er folk fra bandemiljøjet, det er unge mennesker, som bare lige er kommet ud af folkeskolen for den sags skyld. Og som har taget toget herhen for at kigge på biler, fortæller Emil Hammerstrøm:

- Ulovligt gaderæs er baseret på unge mennesker, der skal ud og få noget adrenalin i blodet, se hurtige biler og vise deres biler frem.

***

Fra nul til 150 kilometer i timen

Nogle af blikkene i de fremmødte menneskers øjne er fæstnet til bilernes fælge. Andre på de blanke lakeringer. Fælles for dem er, at de er kommet for at se på biler. De hurtige af slagsen.

***

[lyd]

Bilerne, der kører om kap i aften, er alt fra en gul Ford Mustang til en mørkegrå Suzuki Swift med sænket understel og højlydt udstødning. Og når de først får motoren til at brøle, rammer nålen på speedometeret mellem 120 og 180 kilometer i timen.

***

square to 16x9

En ny besked popper op på Snapchat. ”Politi afvent”, står der.

Ræset rykker videre, for nu kommer de.

***

Med politiet i bakspejlet

Sirenen og rotorblinket bader industrikvarteret i et blinkende blåt lys. Festen er slut.

Bilerne presser gaspedalerne i bund og forsvinder lige forbi politibilen og ud i natten. Folkemængden begynder at bryde op. Nogle lunter, mens andre bevæger sig med hastige skridt hen til deres biler, som var de en stor stime af fisk, der nervøst fornemmer, at hajen nærmer sig.

Men for nogle af de fremmødte er politiet en helt central del af de ulovlige gaderæs.

***

Aldrig blevet taget

- Det er spændende, fordi det er ulovligt, siger Formanden.

- Og det, vi laver, er hamrende ulovligt.

Han har været med til mange ulovlige gaderæs gennem årene og har arrangeret en stor del af dem selv. Men han er aldrig blevet taget for det, siger han. Selvom det har været tæt på flere gange. Og selvom det også er gået rigtigt galt.

Formanden har været til mange gaderæs gennem årene.
Formanden har været til mange gaderæs gennem årene. Foto: TV 2

***

Vanvidskørsel

Bliver han eller nogen af de andre anholdt af politiet, kan han, som loven er i dag, få frataget kørekortet, hvis der er tale om såkaldt vanvidskørsel.

Det sker, hvis bilens fart overstiger hastighedsgrænsen med over 100 procent. Eller hvis føreren af bilen med vilje har påført skade på personer eller ting. Det samme gælder, hvis føreren af bilen med vilje har kørt hensynsløst.

Men mindre kan også gøre det.

***

Politiet uddeler tit bøder, når de rykker ud til de ulovlige gaderæs.
Politiet uddeler tit bøder, når de rykker ud til de ulovlige gaderæs. Foto: TV 2

- Vi ser ganske alvorligt på det her

For når politiet kommer ud til et ulovligt gaderæs, uddeler de tit fartbøder – og i de mere ekstreme tilfælde kan de vælge at konfiskere bilen, forklarer politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Christian Berthelsen.

- Vi ser ganske alvorligt på det her. Det er ekstremt farligt – både for dem der kigger på, men så sandelig også for dem, der kører, siger Christian Berthelsen.

Der findes ikke nogen samlede opgørelser over ulovlige gaderæs i Danmark. Men over sommeren har politiet haft et særligt fokus på vanvidsbilisme, som de ulovlige gaderæs er en del af.

***

Frygten for at miste kørekortet

At politiet er ekstra opmærksomme på de ulovlige gaderæs rundt om i landet, skræmmer ikke Formanden eller Striben Roskilde. Det skræmmer dem heller ikke, at de kan miste kørekortet – eller i værste fald miste livet under et ulovligt gaderæs.

- En lille del af mig siger, at det ikke er det værd. Men en rigtig stor del af mig siger, at det her - det er pissefedt, siger Formanden.

***

Men nogle gange går det galt.

Det gjorde det en nat i maj i 2018.

***

Det gik hårdt ud over butikkens glasfacade, da bilen bragede ind i firmaet Primagaz.
Det gik hårdt ud over butikkens glasfacade, da bilen bragede ind i firmaet Primagaz. Foto: Local Eyes

Bilen gennem butiksfacaden

Starteren signalerede, og de to biler, der skulle køre gaderæs, fræsede ned ad Sandvadsvej i Køge. Men i stedet for at bremse ned ved målstregen i det øde industrikvarter, fortsatte den ene bil - en BMW M5 - med at holde trykket på speederen.

For enden af vejen lå et skarpt sving, som føreren af den sorte BMW ikke så. Han fortsatte ligeud og bragede lige ind i en gasforretnings butiksfacade, husker Formanden.

- Det gav et brag af en anden verden, da han kørte igennem glasfacaden.

***

Væk, væk, væk

Formanden var lygtemand den aften. Hans første tanke var, at føreren var død. Men da han nåede hen til bilen, var føreren og den anden passager tilsyneladende uskadte. De var selv kommet ud af den gennembankede BMW og ville bare væk, før politiet kom, husker han, at de sagde.

De to mænd blev hentet af en anden bil og forsvandt fra stedet. Det samme gjorde de andre fra gaderæset, som forinden havde tilkaldt en ambulance. Og så kom politiet. De kunne konstatere, at der ingen tilskadekomne var og afmeldte derfor ambulancen, der allerede var på vej.

***

Den forulykkede BMW på Sandvadsvej i Køge.
Den forulykkede BMW på Sandvadsvej i Køge. Foto: Local Eyes

Blødte indeni

Føreren af BMW’en endte dog alligevel i en ambulance den aften, fortæller Formanden. For da adrenalinen havde lagt sig, viste det sig, at føreren af bilen havde indre blødninger.

- Selvfølgelig sidder det stadig i kroppen, siger Formanden.

Men føreren har selv et ansvar, hvis han kører galt, synes han. For de har selv sagt ja til at køre ræs.

***

En lovlig bane?

Flere kommuner er begyndt at afsætte lukkede veje af til lovlige gaderæs. Men fik Formanden mulighed for at arrangere gaderæs lovligt, ville han ikke gøre det.

- Der er rigtig mange, der bliver væk fra det lovlige, fordi det ikke er så lige så spændende, siger Formanden.

Formanden fortsætter med at arrangere ulovlige gaderæs på grund af sin passion for biler.
Formanden fortsætter med at arrangere ulovlige gaderæs på grund af sin passion for biler. Foto: TV 2

***

[center]

Ulovlig kapkørsel

Han mener ikke, at der findes en stor nok straf til at afholde folk fra at køre gaderæs – også selvom regeringen har fremsat et lovforslag mod vanvidsbilisme.

Forslaget skal behandles til efteråret, og deri foreslår de tyve dages ubetinget fængsel for ulovlig kapkørsel.

***

Men synes du, at de ulovlige gaderæs er så fede, at det er det værd at sætte folks liv på spil?

- Det er selvfølgelig ikke det værd, hvis folk skal dø, for at de kan have det fedt. Men vi fortsætter med at arrangere dem, fordi vi stadig har den passion, som vi har, svarer Formanden.

Med de ord sætter han sig ind i sin hvide Ford og fræser videre. For han er slet ikke færdig med at køre gaderæs ulovligt.

Nålen på speedometeret når mellem 120 og 180 kilometer i timen til de ulovlige gaderæs.
Nålen på speedometeret når mellem 120 og 180 kilometer i timen til de ulovlige gaderæs. Foto: TV 2

***

Flere af de medvirkende har valgt at være anonyme, fordi de frygter at blive genkendt af politiet.

TV 2 ECHO er bekendt med deres fulde identitet.

https://play.tv2.dk/programmer/dokumentar/serier/echo-gaar-taet-paa/ulovligt-gaderaes-224928/

Fejl på siden

Der skete desværre en fejl under indlæsning af indholdet.
Prøv igen senere.