Nyheder

Putinkritikeren, der ligger i koma, er 'farligere for Putin død end levende'

Aleksej Navalnyj har gjort politisk karriere på sin aktivisme mod korruption i Rusland.  Kirill Kudryavtsev / Ritzau Scanpix

Hele verdens øjne er rettet mod en russisk systemkritiker, der kæmper for sit liv på et hospital i Berlin. Men hvem er han?

En russer blev i sidste uge dårlig under en flyvetur mellem den russiske by Tomsk og hovedstaden Moskva.

Videooptagelser fra flyet viser, at den tilsyneladende raske mand pludselig skriger af smerte. Flyet måtte sikkerhedslande for at bringe den 44-årige passager til et hospital.

Her drikker Aleksej Navalnyj ifølge medpassageren en kop te i lufthavnen inden afgangen til Moskva. Kort tid efter fik han det dårligt på flyet.

Lige nu bliver manden fra flyet behandlet for en mistanke om forgiftning på det ansete universitetshospital Charité i Berlin.

Men den russiske passager var ikke en hvilken som helst mand.

Han hedder Aleksej Navalnyj og er en af Putins største kritikere. Og det har fået hele verden til at rette blikket mod systemkritikerens sygeseng, hvor han ligger i kunstig koma.

Her kan du lære ham bedre at kende.

Alternativet til Putin

Aleksej Navalnyj har længe været en af præsident Vladimir Putins mest åbenmundede kritikere.

44-årige Aleksej Navalnyj er kendt som en af præsident Vladimir Putins største kritikere og har været fængslet flere gange.

Han har blandt andet kaldt Putins parti Tyvenes og Svindlernes Parti og arrangeret demonstrationer mod præsidenten og hans styre.

Han har gjort politisk karriere på sin aktivisme mod korruption i landet, og han er blevet beskrevet som ”samlingspunktet for den vrede rettet mod korruption og magtmisbrug i Putins inderkreds, der bobler i den russiske befolkning”.

- Han symboliserer, at der er et alternativ til Putin. Hans primære projekt er at få Putin til at gå af og at få et demokratisk Rusland med fair og frie valg, ytringsfrihed og pressefrihed. Og han ønsker en ny styreform i Rusland, så det ikke længere er et præsidentstyre, men et parlamentarisk system, siger Frederikke Ingemann, der er international analytiker på TV 2.

Han ville gerne have udfordret Putin ved præsidentvalget i 2018, men han blev udelukket af valgkomiteen.

Russerne stemte i juli 2020 for en forfatningsændring, der gør, at Ruslands præsident Vladimir Putin kan blive siddende som præsident indtil 2036.

Kampen mod korruption

Aleksej Navalnyj er uddannet advokat og begyndte for alvor sin systemkritik i 2008 ved at opkøbe aktier i en række store russiske olie- og gasselskaber for at skabe gennemsigtighed omkring firmaernes ofte hemmeligholdte eller uigennemskuelige regnskaber.

To år senere begyndte han at publicere afslørende dokumenter på sin internet-blog.

Førende politikere, erhvervsfolk og oligarker blev hængt ud som korrupte, alt imens Navalnyjs følgerskare på de sociale medier Youtube og Twitter voksede.

Opildner folkemasser

Aleksej Navalnyjs evne til at opildne sit publikum - både online og på gaden - er usædvanlig.

Aleksej Navalnyj taler til tilhængere under en demonstration.

Det fortæller Frederikke Ingemann, der mødte ham i Rusland i forbindelse med et interview.

- Han kan tale til en folkemængde som ingen andre. Han er fysisk af statur meget overvældende. Han er høj og stor og har en stemme, der gjalder igennem. Han opildner folkemasser på en måde, man næsten tror, er løgn, siger hun.

Farligere død end levende

Navalnyj er blevet udnævnt til en af verdens mest indflydelsesrige tænkere af Magasinet Foreign Policy.

I 2012 udråbte den amerikanske avis The Wall Street Journal ham til ”den mand, Vladimir Putin frygter mest.”

Aleksej Navalnyj kæmper for et Rusland med presse- og ytringsfrihed og fair valg.

Navalnyj har ifølge Frederikke Ingemann selv flere gange udtalt, at han ”er farligere for Rusland død end levende.”

- Med det mener han, at hvis han dør, vil mange tro, at det er Putin, der står bag. Og med en ulmende uro i det russiske samfund, kan hans død blive den gnist, der kan få det folkelige bål til at eksplodere, siger Frederikke Ingemann.

Marcherede med skinheads og fascister

Aleksej Navalnyj gik ind i politik i 2000 som medlem af Det Russiske Demokratiske Parti.

Tidligere i sin karriere var Navalnyj ultranationalistisk og har deltaget i marcher, der har til formål at promovere rettigheder for etniske russere.

I 2007 blev han smidt ud af partiet på grund af sine ”nationalistiske aktiviteter”, efter at han havde kæmpet for at få tilladelse til at gennemføre Den Russiske March, som er en kontroversiel parade med russiske nationalister og fremmedfjendske grupper.

Han har også været med til at grundlægge den nationalistiske bevægelse Narod (der betyder Fædreland), der søger ”demokratisk nationalisme” og "rettigheder for etniske russere."

- Han har forsøgt at nedtone sin tilstedeværelse ved den slags ultranationalistiske marcher, hvor der også er skinheads, fascister og nazister, siger Frederikke Ingemann.

Aleksej Navalnyj er blevet udråbt som ”den mand, Vladimir Putin frygter mest" af den amerikanske avis The Wall Street Journal.

Han har udviklet sig fra at være ultranationalist i starten af sin politiske karriere til at være mere moderat, og hvad angår presse- og ytringsfrihed deler han mange af vores europæiske værdier, fortæller Frederikke Ingemann.

- Men han er stadig imod indvandring, og fremhæver blandt andet, at halvdelen af al kriminalitet bliver begået af migranter, siger hun.

Den russiske aktivist og blogger Aleksej Navalnij

Udsat for flere angreb

I 2017 blev han to gange udsat for angreb med en kemisk substans. Den ene gang fik overfaldsmanden held med sit foretagende, og Aleksej Navalnyj mistede 80 procent af synet på sit ene øje.

Sidste år blev Aleksej Navalnyj indlagt på grund af en allergisk reaktion, mens han var i fængsel for at have opfordret til demonstrationer, fordi oppositionskandidater ikke måtte stille op til lokale valg i Moskva.

Kilden til reaktionen var ukendt, og ifølge hans talskvinde havde han aldrig haft en allergisk reaktion før.

Fængslet flere gange og udelukket fra præsidentvalgkamp

Ved borgmestervalget i Moskva i 2013 fik Navalnyj hele 27 procent af stemmerne.

Den russiske oppositionsleder Alexei Navalnyj er flere gange blevet tilbageholdt.

I 2016 annoncerede Aleksej Navalnyj sit kandidatur til præsidentvalget i 2018.

I løbet af det efterfølgende år blev han fængslet flere gange, og i september 2017 beskyldte ngo’en Human Rights Watch det russiske politi for systematisk at sabotere Navalnyjs kampagne.

I december samme år besluttede den russiske valgkomite af udelukke ham fra præsidentvalgkampen.

Han vil stadig gerne være præsident i Rusland, men det er usandsynligt, at han bliver det, mener Frederikke Ingemann.

- For at en mand som Navalnyj skal blive valgt, kræver det et fair valg og fri og lige adgang til medierne. Statsmedierne nævner stort set aldrig hans navn. En kommentator nævnte ham på et tidspunkt, og han blev fyret umiddelbart efter, siger hun.

- Det kræver også en større opbakning fra befolkningen til ham som person og politiker, end han har nu.