Udland

Maltas tidligere premierminister afhørt i sag om mord på journalist - var ven med hovedmistænkt

Maltas tidligere premierminister Joseph Muscat er blevet afhørt i forbindelse med mordet på journalist Daphne Caruana Galizia.  Guglielmo Mangiapane / Ritzau Scanpix

Den tidligere premierminister i Malta er af oppositionen blevet anklaget for at stå bag mordet på den regeringskritiske journalist Daphne Galizia.

Tusinder af demonstranter fyldte gaderne i Malta, da den undersøgende og regeringskritiske journalist Daphne Galizia blev dræbt af en kraftig bilbombe i oktober 2017.

De utilfredse maltesiske demonstranter mente, at mafiaen stod bag, og knap tre år efter likvideringen af Galizia er gerningsmanden endnu ikke fundet.

Efterforskningen fortsætter imidlertid ufortrødent, og fredag blev landets tidligere premierminister Joseph Muscat afhørt af maltesisk politi.

Efterforsker leder efter spor ved resterne af Daphne Galizias bil i oktober 2017.

Han måtte trække sig som premierminister i januar i år, efter det blev afsløret, at han var venner med den hovedmistænkte i sagen, den fremtrædende forretningsmand, Yorgen Fenech, som politiet har sigtet for medvirken til drab.

Efter fredagens afhøring understregede Muscat dog, at han ikke er mistænkt for mordet på Galizia.

- Jeg svarede på alle spørgsmål, og politiet bekræftede igen, at jeg ikke er mistænkt, sagde Muscat.

Maltesisk politi har ikke efterfølgende kommenteret afhøringen.

Hovedmistænkt undersøgt af Galizia

Den hovedmistænkte, Fenech, blev sidste år afsløret som ejer af et hemmeligt selskab ved navn 17 Black, der er registreret i Dubai.

Den maltesiske forretningsmand Yorgen Fenech er hovedmistænkt for drabet på Daphne Galizia og en god ven af tidligere premierminister Joseph Muscat.

Daphne Galizia skrev inden sin død om, hvordan 17 Black havde til formål at kanalisere penge over til skattelyselskaber ejet af Muscats stabschef i regeringen, Keith Schembri, og Muscats turistminister, Konrad Mizzi.

De forlod begge deres poster sidste år, inden Muscat blev tvunget af.

- Malta er en gangsterstat

Journalist Mads Brügger har arbejdet i Malta og fulgt den maltesiske efterforskning.

Han tøver ikke med at kalde landet for en gangsterstat, hvor dem med magten holder hånden over hinanden.

Derfor overrasker det ham heller ikke, at Muscat bliver afhørt, men at det har taget så lang tid at nå den konklusion.

- Det er meget få, der kan myrde nogen med en bilbombe i et så lille land som Malta. Da hun blev dræbt, var hun i gang med at afsløre den ormegård, der styrede Malta, siger han.

Malteserne har adskillige gange vist deres utilfredshed med efterforskningen af mordet på Daphne Galizia. Denne demonstration er fra december 2019, hvor Muscats regering anklages for at være mafiøs.

Daphne Galizia havde tidligere afsløret forbindelser mellem spilindustrien og mafiaen, ligesom hun dokumenterede et omfattende salg af pas til ikke-EU-borgere, der dermed kunne komme inden for unionens grænser.

Hun var også den indirekte årsag til et lynvalg i sommeren 2016, fordi hun påstod, at premierminister Joseph Muscats kone var indehaver af hemmelige konti i skattelylande, som blev brugt til at skjule bestikkelsespenge, som præsidenten havde modtaget.

Hun havde således masser af magtfulde fjender, der kunne have haft motiv til at få hende skaffet af vejen.

- Hun var et unikum af en journalist i et land uden tradition for en kritisk presse. Da jeg selv var i Malta og forsøgte at lave et interview med politiet, var det udelukket, da politiet ikke har tradition for at tale med journalister, siger Mads Brügger.

En mindeplade med Daphne Caruana Galizia i Malta.

Mordet på Daphne Galizia har fået EU til at lægge pres på efterforskningen, der ad flere omgange har været anklaget for at være for langsom og ineffektiv.

Ifølge Mads Brügger er medlemskabet af EU grund nok til at interessere sig for sagen.

- Det er heldigvis stadig usædvanligt, at journalister bliver myrdet i Europa. Alene af den grund er sagen om Daphne vigtig.

Daphne Galizia blev 53 år.