Politik

Konservative holder sommergruppemøde

Hvad skete der? Det Konservative Folkeparti afholdt pressemøde i gågaden i Hillerød i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Her blev partiformand Søren Pape Poulsen særligt spurgte ind til en kronik i Berlingske, hvor han lancerer en plan for, hvordan partierne i blå blok kan arbejde bedre sammen.

Er Pape igang med at køre sig selv i stilling som blå bloks leder? 

Nej, lød svaret. Ikke lige nu.

Interviewet med Pape er slut

Det blev de sidste ord fra Søren Pape Poulsen. Troels Mylenbergs interview med ham er nu slut, og det samme er denne liveblog dermed. Tak fordi I læste med. 

Pape vil handle og ikke bare tale

Til slut vender Troels Mylenberg tilbage til Papes kronik i Berlingske og hans appel til samling i blå blok. TV 2s politiske redaktør vil gerne vide, om det ikke ville være mere bæredygtigt at vise samarbejdet ved at komme med et fælles udspil, som man præsenterede skulder ved skulder:

- Det tror jeg aldrig, vi så rød blok gøre, så det tror jeg heller ikke, vi skal, siger Søren Pape Poulsen

- Jeg tror hellere, vi skal vise offentligheden, at vi vil det, gennem det daglige politiske arbejde. Men vi skal begynde nu, mens der stadig er lidt tid til et nyt valg. 

Glæder sig til forhandlinger om politireformen

Anderledes positiv stemt er Søren Pape Poulsen overfor forhandlingerne om en kommende politireform.

Statsminister Mette Frederiksen antydede på Socialdemokratiets pressemøde i går et opgør med særligt kriminelle indvandredrenge og generelt et stærkt fokus på kriminalitetsbekæmpelse, og det var sød musik i Søren Pape Poulsens øre.

- På det punkt tror jeg godt, vi kan finde hinanden, siger han. 

Skeptisk overfor Arne

Efter en indledende snak om Papes ambitioner for sig selv og blå blok, bliver partiformanden nu spurgt ind til det mest aktuelle emne i dansk politik: Tidligere tilbagetrækning

Regeringen kom tirsdag med et udspil, som de konservative flere gange har understreget, at de har svært ved at se idéen i. 

Søren Pape Poulsen mener, at det minder om en ny overførselsomkostning, og at det er forkert at lade erhvervslivet og bankerne betale. Han siger dog, at de konservative vil møde op til forhandlingerne fredag, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har inviteret:

- Men tiden er forbi, hvor de konservative går med i aftaler bare fordi, de ville være blevet dårligere, hvis vi ikke havde været med. 

- Man skal være med, fordi man samlet set synes, at det er en god aftale. Og jeg har meget svært ved at se, at det her bliver en god aftale.

Pape: - Vi er nødt til at spille ind

Mange journalister ville på de konservatives pressemøde gerne vide, om Søren Pape Poulsen s ser sig selv om statsministerkandidat. Og hvordan har den konservative partiformand det så med det, spørgs Troels Mylenberg:

- Jeg har ikke på noget tidspunkt været i nærheden af at italesætte mig selv som statsministerkandidat. Tværtimod har jeg slået fast, at de konservative ikke har en størrelse, der berettiger det, siger Søren Pape Poulsen.

Men prøver du ikke at sætte dig for bordenden i blå blok?

- Nej, jeg prøver at komme med et udspil. Det er ikke en konklussion, det er en idé, og vi er jo nødt til hver især at spille ind, siger Søren Pape Poulsen.

- Vi skal spille hinanden stærkere

Hvordan skal de konservative være med til at skabe samling i blå blok, vil Troels Myleberg vide:

- Vi skal bidrage til at, når vi mødes i blå blok, skal vi fokusere på, hvordan vi kan spille hinanden stærkere. Der er massere af ting, der skiller os ad, men der er også ting, der samler os, og det synes jeg, at vi skal fokusere noget mere på, siger Søren Pape Poulsen

Pape: Borgerne skal vide, at vi kan finde hinanden

Troels Mylenberg indleder med at spørge ind til, hvad Søren Pape Poulsens planer er med hans opfordring til samling i blå blok. Er det fordi, han gerne vil være de borgerliges statsministerkandidat.

- Nej, lyder svaret endnu engang. 

- Det handler om at gøre borgerne sikre på, at vi kan finde hinanden igen i blå blok, siger Søren Pape.

Mylenberg interviewer Pape

TV2s politiske redaktør Troels Mylenberg er nu klar med et længere interview med Søren Pape Poulsen.

Lyn-analyse

Søren Pape brugte stort set hele pressemødet på at tale om forholdene i blå blok, og nærmest ingen kræfter på at udfordre og angribe den regering, han gerne vil af med. 

Og det er i virkeligheden et meget godt billede på situationen i dansk politik lige nu. 

Oppositionen er dybt splittet og dysfunktionel – og Pape ser det som sin vigtigste rolle at få genetableret et blåt samarbejde. Uden det er der uendelig lang vej tilbage til magten. 

Men hans ageren bliver også af nogle læst som et forsøg på at bringe sig selv i spil som en mulig blå statsministerkandidat.

Pressemødet er slut

Med de ord er pressemøde slut, men det betyder ikke, at du skal lukke ned for livebloggen. Klokken 14.05 har TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, et længere interview med Søren Pape Poulsen, som du også kan følge enten her eller på TV 2 News.

Pape advarer: - Der findes ikke et pengetræ

Søren Pape Poulsen bliver nu spurgt, om det er fuldstændig umuligt at lokke ham med i en aftale om tidligere pension, hvis nu han for eksempel fik lovning på en lempelse af arveafgiften. 

- Vi vil altid gerne sænke eller afskaffe arveafgiften. Men med det, der er gang i lige nu, har jeg svært ved at se det ske. For lige nu handler det hele om at bruge penge, og jeg frygter den debat om Arne, der kommer. Alle snakker om, at regeringens ordning rammer for få og giver for lidt. 

- Men der findes jo altså ikke et pengetræ med en masse milliarder et sted. Derfor anser jeg det ikke for realitisk, siger Søren Pape Poulsen og giver så sin uforbeholdne mening om regeringen pensionsplaner generelt:

- Hvis man vil gå på pension før tid, må man selv betale. Med mindre man er nedslidt, så har vi lavet en seniorpension, som man kan blive visiteret til.

Pape blev utålmodig

Det oplæg til samling i blå blok, som Søren Pape kommer med i dag, har han tidligere efterlyst, at Venstre og Jakob Ellemann-Jensen kom med. Nu kom Pape ham så selv i forkøbet. Hvorfor?, vil en journalist fra Berlingske vide.

- Jeg synes, det var på tide, at der kom noget på bordet, svarer den konservative partiformand.

- Det er vigtigt, at forudsætningen for, at vælgerne giver os ansvaret, er, at de kan se, at der er et alternativ, og at vi ikke hele tiden er efter hinanden. Skal vi have et borgerligt Danmark, der er troværdigt, så må vi gøre det endnu bedre.

Pape informerede Ellemann om kronik

En journalist fra Ekstra Bladet vil høre, om Søren Pape Poulsen på forhånd havde fortalt Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen om sin kronik i Berlingske.

Det havde han, siger Pape:

- Han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) sagde tak for tilsendte. Det bliver vi nok ikke så uenige om. 

Pape afviser at være statsministerkandidat

Der er nu åbnet op for spørgsmål, og et af de første går på, hvorfor Søren Pape Poulsen i dag så tydeligt forsøger at samle blå blok. Er det fordi, han gerne vil være blå bloks statsministerkandidat?

- Nej, ikke som det ser ud lige nu, lyder svaret.

- Jeg arbejder for, at mit parti bliver så stort som muligt, så at fraskrive mig det i al evighed, kommer jeg ikke til at gøre. Men lige nu giver det ikke mening at diskutere. Der er et parti, der er markant større, og derfor synes jeg, det oplagt, at de stiller med blå bloks statsministerkandidat, siger Søren Pape Poulsen med henvisning til Venstre.

Venstre har i øjeblikket 42 mandater, mens De Konservative har 13.

Politisk ordfører ser frem mod efteråret

Så er den den nye politiske ordfører Marcus Knuths tur. Han har overtaget hvervet fra Mette Abildgaard, der er på barsel. 

Han kigger frem mod efteråret i dansk politik, som han mener særligt kommer til at dreje sig om følgende:

- Politireformen, som der skal forhandles om på tirsdag i næste uge, og hvor de konservative blandt andet gerne vil have flere betjente.

- Regeringens udspil til tidligere pension, som de konservative mener blot er endnu en overførselsindkomst

- Forhandlinger om statsborgerskab, hvor de konservative mener, at kriminelle udlændinge skal forhindres i at få et dansk pas.

Fem borgerlige pejlemærker

Pape lancerer fem pejlemærker, som han mener, de borgerlige partier kan samles om:

  • Vi skal sikre hjælp og omsorg til syge og ældre, også selvom de bliver flere.
  • Vi vil et trygt Danmark, der straffer gerningsmænd hårdt, forhindrer kriminalitet og hjælper ofre.
  • Vi vil af med de problemer, indvandringen har medført.
  • Vi ønsker en grøn omstilling, der ikke ødelægger vækst, jobs og konkurrenceevne.
  • Vi skaber sund økonomi med flere private job i hele landet.

Pape: Når EL og R kan blive enige, kan vi også

Partiformand Søren Pape får nu ordet. Han tager fat i sine pointer fra den kronik, han som optakt til sommergruppemødet har skrevet i Berlingske. 

De handler om, at der ifølge ham er mere, der samler end splitter partierne i blå blok.

- Man kan få indtryk af, at det er en rodebutik. Jeg mener ikke, der er så meget, vi er uenige om, siger han. 

Pape erkender, at der ikke har været nogen klar retning for det borgerlige Danmark og forklarer det med, at de forskellige partier har haft behov for at markere sig hver for sig. Men nu er det klar til samling, siger han. 

- Når Enhedslisten og de radikale kan blive enige om den økonomiske politik og samle sig om en statsminister, så kan vi også, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Mai Mercado fylder 40

Mai Mercado lægger for. Hun bliver 40 år i dag. Det er dog ikke det, hun bruger sine indeledende ord på. I stedet adresserer hun de udfordringer, erhvervslivet står med på grund af corona.

Pressemødet er i gang

Repræsentanterne for de konservative er nu ankommet. Bag mikronerne står partiformand Søren Pape Poulsen, gruppeformand Mai Mercado og fungerende politiske ordfører Marcus Knuth.

Parti med selvtillid

Det er et parti og en partileder med selvtillid, der i dag holder pressemøde. De konservative er på fremmarch i meningsmålingerne, og som optakt til i dag har har Søren Pape Poulsen lanceret sig som blå bloks samlende figur med en kronik i Berlingske, hvor han præsenterer fem principper, han mener de borgerlige partier bør kunne stå sammen om.