Nyheder

Tre af disse danskere kan få ret til tidlig pension - to kan ikke

Hvem er de danskere, der er i spil til en tidligere pension? Og vil de benytte sig af muligheden for at trække sig tidligere, hvis de kan?

I denne uge præsenterede regeringen sit længe ventede og stort anlagte bud på retten til tidligere pension. Et udspil, der har handlet en del om Arne, der blev ansigtet på Socialdemokratiets kampagne om tidligere pension til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.

Men pensionsplanen har også betydning for en anden Arne - og for Laila, Niels, Maria og Mai-Britt. Tre af dem er omfattet af S-regeringens forslag om en ret til tidlig pension – to er ikke.

Læs deres historier her.

Arne Tang Skov

Arne Tang Skov, slagteriarbejder ved Tican i Thisted.

Alder: 57 år

Beskæftigelse: Slagteriarbejder. Tidligere maskinarbejder.

Antal år på arbejdsmarkedet: 41 år

Antal år på dagpenge/barsel: 1 år

Pension opsparet: Cirka 1,2 millioner kroner.

Ret til tidlig pension? Ja. Med regeringens udspil vil han kunne gå på pension som 64-årig i stedet for som 67-årig.

Hvordan er din fysiske tilstand? Jeg har lidt gigt i nogle fingre og to diskusprolapser nederst i ryggen. Jeg kan mærke det i skuldre og knæ. Hvis jeg tager tre Panodiler og en Ibumetin hver morgen, så kan jeg komme hjem uden at have ondt. På grund af min diskusprolaps har jeg fået mere skånsomme arbejdsopgaver.

Vil du benytte muligheden for tidlig pension? Hvis helbredet er til at arbejde, er jeg ikke sikker på, at jeg vil benytte mig af det fra dag ét. Men muligheden er dejlig at have. Jeg vil ikke sige, at jeg er nedslidt nu, men jeg er godt slidt. Bliver de skavanker, jeg har nu, værre, så tager jeg imod det. Der er ingen grund til at splitte sig selv helt ad.

Mai-Britt Holm

Mai-Britt Holm

Alder: 65 år

Beskæftigelse: Jordemoder

Antal år på arbejdsmarkedet: 39 år. Er gået på deltidsefterløn pr. 1. juli i år.

Antal år på dagpenge/barsel: Tre måneders dagpenge. Et år og fire måneders barsel.

Pension opsparet: Cirka 1,5 million kroner.

Ret til tidlig pension? Nej. Hun har ikke arbejdet 42 år, men kan gå på pension som 66-årig.

Hvordan er din fysiske tilstand? Jeg har meldt mig fra hjemmefødsler nu, selv om det er noget af det, jeg holder mest af. For jeg kan ikke kravle rundt på knæene længere, det gør for ondt. Og så er det nattevagterne, der sætter sig. Dem bliver man skør af.

Hvad tænker du om, at du ikke har mulighed for at få tidlig pension? Jeg synes, det er en sjov måde, de har lavet det her udspil på. Det handler ikke om, hvor mange år man har været i branchen - det handler om, hvad man har lavet. Jeg vil selv sige, at jeg er en tough cookie, men mit arbejde er hårdt, det er liv og død og psykisk drænende. Det er også derfor, at jeg er på deltidsefterløn nu - det har været min lille gave til mig selv.

Niels Ludvigsen

Niels Ludvigsen

Alder: 60 år

Beskæftigelse: Tømrer

Antal år på arbejdsmarkedet: 42 år

Antal år på dagpenge/barsel: Har været på barsel to gange 14 dage og på dagpenge cirka en måned.

Pension opsparet: Cirka 1,5 million kroner.

Ret til tidlig pension? Ja. Med regeringens udspil vil han kunne gå på pension som 65-årig i stedet for som 67-årig.

Hvordan er din fysiske tilstand? Jeg har ødelagt min menisk og er blevet opereret, men jeg har ikke nogle men. Nogle gange har jeg ondt i ryggen. Så går jeg til fysioterapeut og laver nogle øvelser. Så går det godt et stykke tid, og så begynder det igen. Så spiser jeg to Panodiler, og så er det fint.

Vil du benytte dig af muligheden for tidlig pension? Som jeg har det nu, bliver jeg ved, til jeg bliver 67. Jeg kan godt lide mit arbejde og mine kollegaer. Jeg vil kun gå fra tidligere, hvis jeg bliver så slidt, at jeg ikke kan gå på arbejde. Jeg er glad for muligheden, og jeg vil benytte mig af det, hvis jeg føler, at det gør ondt hver dag, når jeg går på arbejde, og hvis jeg skal tage noget, der er stærkere end Panodil hver dag. Så tror jeg ikke, at jeg ville gide at kravle afsted.

Maria Giordano Bjørklund

Maria Giordano Bjørklund.

Alder: 57 år

Beskæftigelse: Pædagog

Antal år på arbejdsmarkedet: 37 år på arbejdsmarkedet.

Antal år på dagpenge/barsel: 1 år.

Pension opsparet: Cirka 1,2 millioner kroner.

Ret til tidlig pension? Nej. Hun vil have arbejdet i 41 år, når hun fylder 61, og det er for lidt. Så hun kan gå på pension som 68-årig.

Hvordan er din fysiske tilstand? Det er et arbejde, der fysisk kræver noget, og når man har nået en vis alder, så gør det mere og mere ondt at komme op fra gulvet. Men det, der fylder noget, det er i hovedet. Det er svært at lægge arbejdet fra sig, når jeg kommer hjem, for det handler jo om børn. Så kan jeg mærke, at jeg er træt. Men jeg er ikke psykisk nedslidt – endnu.

Hvad tænker du om, at du ikke har mulighed for at få tidlig pension? Det ærgrer mig, for jeg ville også gerne have haft den mulighed. Når jeg tænker på, at jeg skal være 11 år mere på arbejdsmarkedet, bliver jeg træt. Jeg er meget glad for mit arbejde, men det bliver hårdt at fortsætte med at være lige så engageret og også forestille sig, at jeg kan være frisk, efter jeg går på pension.

Laila Modin Sommer

Laila Modin Sommer

Alder: 61 år

Beskæftigelse: Social- og Sundhedsassistent

Antal år på arbejdsmarkedet: 44 år

Antal år på dagpenge/barsel: Seks måneder

Pension opsparet: Cirka 800.000 kroner

Ret til tidlig pension? Ja. Med regeringens udspil vil hun kunne gå på pension som 64-årig i stedet for som 67-årig.

Hvordan er din fysiske tilstand? Når jeg går på job, kan jeg intet lave herhjemme. Jeg går med min hund, og jeg vander mine blomster. Det er det. Jeg kan mærke det i ryggen, bare jeg skal feje terrassen eller støvsuge. Jeg har slidgigt i hænderne. Det mærker jeg meget, fordi jeg bruger hænderne til at knappe knapper og lægge forbindinger. Jeg tager Panodil og Ibuprofen næsten hver gang, jeg har vagt. Jeg har ellers en høj smertetærskel – det siger min tandlæge også.

Vil du benytte dig af muligheden for tidlig pension? Jeg ville gerne, hvis jeg kunne. Men jeg bliver nødt til at tænke på økonomien, og jeg vil gerne blive i mit hus på Bornholm. Hvis jeg kun skulle tænke på helbred, var jeg stoppet med det samme. Jeg synes, at det er fint, at muligheden er der. Hvis man så ikke har råd til at bo i sit hus, må man gøre noget andet. Man skal helst ikke være handicappet, når man går fra arbejdsmarkedet.