Politik

Præsentation af regeringens pensionsudspil

Hvad skete der? Det længe ventede udspil om ret til tidlig pension blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen og tre andre ministre på Danish Crowns slagteri i Horsens.

Du kan få overblikket over planen her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Livebloggen lukker ned

Livebloggen om regeringens udspil til retten til tidlig pension lukker ned.

Tak fordi I fulgte med i opdateringerne fra pressemødet og reaktionerne på pensionsudspillet.

Konservative utilfredse med pensionsudspil

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er ikke imponeret over indholdet i regeringens planer om ret til tidlig pension. Det skriver han på Twitter.

- Det er ikke særlig godt, lyder det korte skudsmål fra Pape Poulsen, som uddyber sit synspunkt over for TV 2.

- Udspillet i dag er en automatisk ret. Bare du har været et antal år på arbejdsmarkedet, så har du ret til at træde ud og få penge for det. Det er ganske enkelt en overførselsindkomst. Det, synes jeg, er forkert, det skal ikke være en straf at gå på arbejde. Det er rigtig ærgerligt, siger Søren Pape Poulsen.

Thulesen Dahl kritiserer regeringens pensionsplan: Ydelsen er for lav

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kritiserer regeringens pensionsudspil for både at ramme for få personer samt indeholde en for lav ydelse. Udspillet fra S-regeringen er, at den månedlige ydelse skal være på 13.550 kroner før skat.

Men det er ikke nok ifølge Thulesen Dahl, der dog erklærer sig "meget indstillet" på at forhandle sig frem til en løsning med regeringen.

- Vi kerer os om de mennesker, som har arbejdet i rigtig mange år og som typisk har haft de mest fysisk nedslidende jobs, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

3F: Glad og stolt over udspil

Fagforbundet 3F er meget positive over indholdet af regeringens udspil om retten til tidligere pension. Det siger formand Per Christensen til TV 2:

- Jeg er både glad og stolt over, at vi langt om længe ser en reform, der ikke betyder forringelser og dårligere forhold for helt almindelige mennesker.

Op mod 60 procent af 3F's medlemmer vil ifølge regeringens beregninger være omfattet af ordningen i dens nuværende form.

- Det er en rigtig god dag for 3F´erne, siger Per Christensen.

Overblik: Her er, hvad vi ved om regeringens udspil om ret til tidlig pension

Regeringen har fremlagt sit bud på en ret til tidlig pension - de vigtigste elementer er følgende:

  • Ordningen kræner mindst 42 år på arbejdsmarkedet - via en såkaldt trappemodel bliver retten til tidlig pension optjent som følge af antal år på arbejdsmarkedet.
  • 42 år giver ret til at gå på tidlig pension et år før folkepensionsalderen.
  • 43 år giver ret til at gå på tidlig pension to år før folkepensionsalderen.
  • 44 år giver ret til at gå på tidlig pension tre år før folkepensionsalderen.
  • Antal år på arbejdsmarkedet opgøres, når ansøgeren er 61 år.
  • Perioder med barsel, deltidsarbejde og dagpenge tæller også med i optjeningsperioden.
  • Ydelsen skal være på 13.550 kroner per måned før skat - det svarer til niveauet for folkepension plus fuldt pensionstillæg for enlige.
  • Beløbet nedsættes, hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner - er pensionsformuen på tre millioner kroner nedsættes ydelsen med 40.000 kroner årligt.
  • Regeringen går efter, at loven skal vedtages med virkning fra 1. januar 2021, så de første ansøgninger kan indsendes fra næste år. Fra 2022 forventer regeringen, at de første vil kunne gå på tidlig pension.
  • Regeringen skønner, at 38.000 personer vil opnå ret til tidlig pension i 2022. 22.000 vil benytte retten, og af dem vil 6000 komme fra beskæftigelse.

Få det fulde overblik over regeringens forslag i denne artikel.

Radikale: Flere spørgsmål trænger sig på

Regeringens forslag om ret til tidlig pension får en lunken modtagelse fra De Radikale Venstre.

Ifølge politisk leder Morten Østergaard er der mange spørgsmål, der melder sig, ovenpå forslaget er blevet offentlig kendt.

- Det store spørgsmål er, om det her er den retfærdige model, eller om vi skal finde andre veje til at hjælpe dem, der er nedslidte, siger Morten Østergaard til TV 2. 

Beskæftigelsesministeren: Ser frem til at diskutere udspil

- Vi har lagt snittet nogenlunde korrekt. Modellen er grundlæggende målrettet de mest nedslidte grupper. De får retten til at trække sig tilbage, inden de bliver så syge, at de hverken kan gå eller stå længere, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om regeringens eget pensionsudspil til TV 2.

Han lover, at regeringen vil lytte til partiernes meninger og krav til, hvordan modellen kan gøres bedre.

- Vi glæder os til at diskutere udspillet, siger Peter Hummelgaard, der nu skal lede efter opbakning blandt Folketingets partier.

Ifølge beskæftigelsesministeren vil cirka ni ud af ti, der bliver omfattet af retten til tidlig pension, være faglærte eller ufaglærte. Det er samtidig de grupper, der både har de korteste udannelser, de laveste lønninger og den korteste forventede levetid.

Skipper: Positivt udspil, men for få er omfattet af ordningen

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er positivt stemt over for regeringens pensionsudspil.

- Der er mange gode takter i det her. Stor anerkendelse til rent faktisk at sætte tommelfingeren på et kæmpestort problem i vores samfund for nogen af dem, der har de hårdeste og dårligst lønnede jobs, siger Skipper til TV 2.

Hun kritiserer dog, at flere personer skal være omfattet af ordningen - eksempelvis sygeplejersker, sosu'er og pædagoger.

Det kræver nemlig for mange år på arbejdsmarkedet, før man kan gå fra, siger Pernille Skipper.

Kommentator: Erhvervslivet er rasende - vil ikke betale regningen til pensionsudspil

Erhvervslivet er rasende over regeringens udspil til tidlig pension, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn:

- Dansk Erhverv er meget negative. Flere andre arbejdsgiverorganisationer har allerede været ude at sige, at arbejdsudbuddet mindskes, og at de på den anden side også skal være med til at betale regningen. Det vil de ikke være med til.

Retorikken er efter pressemødet ikke blødgjort, men tværtimod blevet skærpet, mener Ole Krohn.

Pressemødet er slut

Pressemødet på Danish Crown i Horsens er slut.

Bødskov: Banker og de allerigeste skal betale

Skatteministeren siger, at finansieringen af den tidligere pension primært vil ske gennem banksektoren og de allerigeste i samfundet.

Visitationsmodel kan give mulighed for tidlig pension

Det vil enten være en rettigheds- eller en visitationsmodel, der skal afgøre, om den enkelte har ret til tidlig pension, siger Mette Frederiksen.

Den rettighedsmæssige model omhandler som tidligere omtalt her i livebloggen antallet af år på arbejdsmarkedet.

Men dem, der er psykisk nedslidte, skal opfanges af en visitationsmodel som er en del af den nuværende seniorpension, der trådte i kraft fra årsskiftet, lyder det fra statsministeren.

Den tidligere pension kan man dermed få adgang til, selvom man ikke har været 42 år på arbejdsmarkedet.

Stigende arbejdsudbud skal finansiere udspil

Arbejdsudbuddet vil stige i de kommende år, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen, hvilket kan være med til at finansiere regeringens pensionsudspil.

Samtidig vil regeringen tilbagerulle skattelettelser på høje aktie- og kapitalindkomster, siger skatteminister Morten Bødskov.

Mette F.: Der vil kunne samles flertal for pensionsudspil

Der har på forhånd været spekuleret i, hvad der vil ske, hvis statsminister Mette Frederiksen ikke får regeringens udspil om pensionsudspil stemt igennem i Folketinget.

I yderste konsekvens har det været fremme, at det kan udløse et nyvalg, hvis regeringen ikke kan samle flertal.

Mette Frederiksen (S) siger, at hun "ikke kan forestille sig", at der ikke vil kunne samles et flertal for forslaget. Statsministeren ønsker derimod at indgå "en bred aftale" med Folketingets partier, lyder det.

Bødskov: Skattemæssige tiltag skal finansiere pensionsudspil

Skatteminister Morten Bødskov (S) forklarer, hvordan regeringens pensionsudspil blandt andet skal finansieres.

Ved hjælp af fire konkrete skattemæssige tiltag kan pensionsudspillet finansieres, forklarer skatteministeren.

Det drejer sig blandt andet om at tilbagerulle en såkaldt "skattefidus" og et skattefradrag, og samtidig skal den finansielle sektor også bidrage mere, siger Morten Bødskov. 

Wammen: 6000 personer vil trække sig fra arbejdsmarkedet i 2022

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger, at omkring 40.000-50.000 danskere vil blive omfattet af retten til tidlig pension.

- Men langt færre vil gøre brug af muligheden, da de er glade for deres jobs, siger Wammen.

Regeringen vurderer, at omkring halvdelen af de personer, som har adgang til tidlig pension, vil gøre brug af muligheden. Det skyldes erfaringer fra efterlønsordningen.

I år 2022 vil cirka 6000 personer, der ellers ville være i job, benytte sig af muligheden om tidlig pension, vurderer regeringen.

Få akademikere får mulighed for tidlig pension

Stort set ingen af medlemmerne i Akademikernes eller Magisternes a-kasser vil få adgang til tidligere tilbagetrækning, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Heller ikke mange lærere kan se frem til tidligere pension. Derimod vil 65 procent af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF i 2022 få ret til tidligere pension, viser regeringens beregninger.

Ydelse bliver på 13.550 kroner

Ydelsen for at gå på tidlig pension bliver på 13.550 kroner før skat, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Regeringen: Deltidsarbejde sidestilles med fuldtidsarbejde

Regeringens løsning på tidligere pension kan skabe dilemmaer, indrømmer statsministeren.

- Der vil komme meget kritik, forudser Mette Frederiksen.

Deltidsarbejde vil tælle lige så meget som fuldtidsarbejde, oplyser statsmnisteren i forhold til opgørelsen over, om en borger har ret til at gå tidligere på pension.

For at mænd og kvinder får samme mulighed for at gå på tidlig pension, tæller barsel med i de mindst 42 år på arbejdsmarkedet, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen: Tidlig tilbagetrækning kan øge livskvaliteten

En tidligere pension kan gøre en stor forskel, siger statsministeren.

Mette Frederiksen fremhæver blandt andet, at en tidligere og værdig tilbagetrækning kan give mulighed for - blandt andet - at opleve sine børnebørn vokse op.

- Det skal være gode år, hvor man kan være sammen med sin familie og dyrke sine fritidsinteresser, siger statsministeren.